Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Gosiek33 20:47, 22 lip 2016

szałwia okręgowa

a to chyba cudowność pokazywana przez bozgę?

i kilka innych

Nie słyszałam o takiej a to stara odmiana hortensji, wyselekcjonowana przez R. J. de Belder w Belgii w roku 1975 - pachnąca, choć nie wiem czy ten zapach mi się podoba

http://www.drzewa.com.pl/5465-hortensja-bukietowa-brussels-lace-hydrangea-paniculata-brussels-lace-.html

Gruszka_na_w... 21:01, 22 lip 2016

Świetna ta szałwia, całkiem pokaźny egzemplarz. Zakupy hortensjowe popieram Przyjęłam, że hortensje bukietowe nie pachną i jakoś ich nie wąchałam do tej pory. Jeżówka się świetnie komponuje z hortensją.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 22:25, 22 lip 2016

Szaleństwo z tymi jeżówkami
Też mnie zaczynają powoli przekonywać do siebie, choć ja na etapie miłości i odurzenia dereniami...
Gosiek33 10:17, 23 lip 2016

Gruszka nie wąchałam jej jednak wioząc w samochodzie odurzała mnie zapachem
Gosiek33 10:27, 23 lip 2016

Jeszcze uwagę moją przykuł judaszowiec - cudo, ale tu włączyła mi się na chwilę praktyczna strona mej natury. Cena mnie otrzeźwiła. Może kiedyś sobie takie cudo sprawię jeśli będę miała dla niego zarezerwowane konkretne miejsce.
Wyglądał trochę jak nieduży krzew z pięknymi, dużymi bordowymi liśćmi podobnymi do liści perukowca

Makusia jeżówki to Twoja przyszłość, jak już zarosną Ci rabaty to wtedy podosadzasz inne kwiaty
Gosiek33 10:49, 23 lip 2016

Przypomniało mi się jeszcze, że podobnie jak hortensje przecenione były magnolie w tym ta odmiana o zielonych kwiatach, ale tu obniżka o 50% i tak sprawy nie rozwiązuje

Też poszłam sobie z westchnieniem, że też nie mam miejsca gotowego na kolejne rośliny
Gosiek33 18:26, 23 lip 2016

na razie malutka Cheyenne Spirit

Litle lime

Magicial candle

anabelka

i tak po całości hortensjowy zakątek

nie dorosły jeszcze do palików

Gruszka_na_w... 20:15, 23 lip 2016

To może ta moja przy tarasie to Anabelka. Żadna inna nie ma takich półkolistych kwiatów. Tylko ona niska rośnie...
Wiosną widziałam u siebie w szkółce magnolię Genie. Kosztowała 60 zeta (70-80 cm). Spytałam siebie 3 razy, czy ona mi jest niezbędna i jakoś bez żalu odpuściłam. Jestem na etapie marzeń o ogrodzeniu dźwiękoszczelnym z roślin. Wczoraj mi znowu dali do wiwatu. Po wysłuchaniu 10 raz grubo po północy "jesteś szalona" , taka się właśnie czułam. Cholera, że też podczas przeprowadzki pozbyłam się tasaka...Przy działaniach w afekcie chyba wyrok jest mniejszy? Hortensjowa rabata świetnie wygląda i z różanecznikami bardzo współgra.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 20:55, 23 lip 2016

Jeśli jej nie cięłaś to może być mała, ma wiotkie gałązki? Na wiosnę możesz mocno dziabnąć na 20cm. Najwyżej przez jeden sezon nie będzie kwitnąć ale się bardzo wzmocni. Moja stara ma co koło 160, a nowa strong anabella nie wiem czy 1m osiągnęła?

Magnolia zielona była po 145, ale nawet za połowę nie potrzebuję żadnej wiosennej ozdoby - to tak na dzisiaj

Współczuję zabaw, też co weekend mam wieś tańczy i śpiewa. Okno wychodzi mi właśnie na wesoły ogródek. Schować się nie ma jak przy ciepłych nocach. Nie potrafię spać przy zamkniętym oknie, nawet zimą Ale i tak jest lepiej bo nie piją tyle co w ubiegłym roku i choć pijackich awantur nie ma - to taka koza.

Trudno o dźwiękoszczelne zabezpieczenie. W przestrzeni głos rozchodzi się niekontrolowanie... i często trafia nie tam gdzie trzeba
Gosiek33 21:12, 23 lip 2016

O tej mówisz, że anabelka? Tak wygląda

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Skwarnie dzisiaj jest. Nocna pełnia nie dała spać. Ogród skąpany w słońcu od rana. Dobrze, że nic nie muszę.