Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Mala_Mi 12:10, 25 wrz 2016

Klon Red Sunset w tym roku po raz pierwszy jakiś chorowity.. zgubił połowę liści.

Jarząby potrafią chorować.. jak się ich profilaktycznie nie opryska to liście maja szybko brzydkie.

Ten sezon mam bez opryskow, bez podlewania ( a susza masakryczna).. klon RS rośnie obok jarząba szwedzkiego i .. jarząb jest zdrowiutki, aż wyjrzałam przez okno czy faktycznie nadal jest taki .

Świerk Białobok ma tylko nowe przyrosty i młode żółte, a potem jest normalny Zresztą jak wszystkie inne iglaki.

Gosiek33 12:11, 25 wrz 2016

a tu odpowiedź Toszki

Toszka napisał(a)

Domyślam się, że to duże dęby i trudno jest im zafundować oprysk
Jesli tak to patowa sytuacja

Liście z mączniakiem powinno się bezapelacyjnie spalić.

poszłam obejrzeć mojego dębczaka - w tym roku nie widać mączniaka, a drzewo ma koło 30 i wyrosło wysoko, jednym słowem tu i mocznik nie pomoże?
Gosiek33 12:22, 25 wrz 2016

Mala_Mi napisał(a)
Klon Red Sunset w tym roku po raz pierwszy jakiś chorowity.. zgubił połowę liści.

Jarząby potrafią chorować.. jak się ich profilaktycznie nie opryska to liście maja szybko brzydkie.

Ten sezon mam bez opryskow, bez podlewania ( a susza masakryczna).. klon RS rośnie obok jarząba szwedzkiego i .. jarząb jest zdrowiutki, aż wyjrzałam przez okno czy faktycznie nadal jest taki .

Świerk Białobok ma tylko nowe przyrosty i młode żółte, a potem jest normalny Zresztą jak wszystkie inne iglaki.

Dzięki, czym zatem zrobić oprysk na te nasze jarząby, i rozumiem, że wiosną?

W tym roku choruje mi po raz pierwszy klon Drummondii, co prawda liście od strony południowej tylko ma zbrązowiałe. Może to jednak przypalenie słoneczne? Ale i tak klonów mogłabym mieć jeszcze kilka

Białobok zatem normalny jest tylko go zupełnie nie widziałam wiosną
Toszka 12:32, 25 wrz 2016

Gosiek33 napisał(a)
(...)
Gruszka, Makusia zainwestuję zatem w mocznik, tym bardziej, że w końcu zbadałam glebę - wszędzie mi zielono, czyli 7ph a w porywach szło w kierunku 8. A byłam pewna, że kwaśno mam. Te skrzypy nie koniecznie są rośliną wskaźnikową

Teraz poproszę o uświadomienie w jakiej postaci ma być ten mocznik i jak przygotować go do podlewania. Może ktoś mi podlinkuje?

Mocznikiem (1,5%) pryska się do końca lipca - to azot w czystej postaci i oprysk jest zarazem nawozem - takie 2 w 1. Azot zabija grzyby. Teraz pryska się drzewa HT ew. miedzianem. Zaraz będzie czas na promanal (przy bezlistnej formie)
Liscie przelewa się 5% roztworem, bo suche liście to węgiel i do kompostowania potrzebują azotu. Jednak najlepiej jest liście przemielić kosiarką i dorzucić do kompostu. Same liście zbijają się w masę, brak dopływu powietrza. Workami trzeba systematycznie wstrząsać, aby tę zbitą masę rozbić. Przemielenie kosiarką przyspiesza kompostowanie i zmniejsza ich objętość.

Dawniej uważano, że skrzyp jest rośliną wskaźnikową dla zakwaszenia gleby, ale okazało się, że nawet w glebach zasadowych rośnie dobrze dzięki tworzeniu swoistej ryzosfery o kwaśnym odczynie. Jest rośliną wskazującą na istnienie silnej wilgotności głębszych warstw gleby.

Zasychanie lisci moze być wynikiem mączniaka lub mszycy. Dobrze jest zrobić oprysk, a na wiosnę pamiętać o zlaniu promanalem.
pestka56 12:37, 25 wrz 2016

To jak ja Też zero zakupów. Przesadzania mi wystarczy tej jesieni.
Ale może ktoś, kto tu zagląda skorzysta z oferty.

Grujecznik w zeszłym roku listeczki miał maciupcie i w tym roku te pierwsze wiosenne też. Dopiero na początku sierpnia podrósłszy wypuścił liście duże.
Gosiek33 13:10, 25 wrz 2016

Toszka napisał(a)

Mocznikiem (1,5%) pryska się do końca lipca - to azot w czystej postaci i oprysk jest zarazem nawozem - takie 2 w 1. Azot zabija grzyby. Teraz pryska się drzewa HT ew. miedzianem. Zaraz będzie czas na promanal (przy bezlistnej formie)
Liscie przelewa się 5% roztworem, bo suche liście to węgiel i do kompostowania potrzebują azotu. Jednak najlepiej jest liście przemielić kosiarką i dorzucić do kompostu. Same liście zbijają się w masę, brak dopływu powietrza. Workami trzeba systematycznie wstrząsać, aby tę zbitą masę rozbić. Przemielenie kosiarką przyspiesza kompostowanie i zmniejsza ich objętość.

Dawniej uważano, że skrzyp jest rośliną wskaźnikową dla zakwaszenia gleby, ale okazało się, że nawet w glebach zasadowych rośnie dobrze dzięki tworzeniu swoistej ryzosfery o kwaśnym odczynie. Jest rośliną wskazującą na istnienie silnej wilgotności głębszych warstw gleby.

Zasychanie lisci moze być wynikiem mączniaka lub mszycy. Dobrze jest zrobić oprysk, a na wiosnę pamiętać o zlaniu promanalem.

drzew pryskać nie będę, ew jarząby maleńkie, liście bez problemu będę kosiarką mielić i w kompost mam wsypywać przelewając 5% roztworem moczniaka? Poproszę łopatologicznie. Za to olszynowe liście oddawać na bio czy też do czegoś nadać się mogą?
Toszka 13:23, 25 wrz 2016

Wszystkie liscie (nawet orzecha włoskiego, byle nie czarnego) nadają się do kompostowania. to najcenniejsza ściółka. W suchych liściach orzecha juglon ulega polimeryzacji, czyli rozpadowi.

Jesli wrzucisz na kompost to nie musisz niczym zlewać. Ważne by sypać cienką warstwą, ew. od razu przemieszać w kompoście. Wszystko po to, by nie zbiły się w masę.
Jeśli metoda workowa, to nasypujesz liście do worka plastikowego. Obficie przelewasz 5% roztworem mocznika. Zawiązujesz, a worek dziurawisz, by był dostęp powietrza. Widły do dziurawienia najlepsze. W metodzie workowej mogą dłużej się kompostować i trzeba workami wstrząsać, aby rozbić liście. Takie worki na zimę można położyć na kompoście i nimi kompost obłożyć. To świetna izolacja. W workach kompostowanie daje to, że uzyskujemy czystą liściową ściółkę. Warto późną jesienią obsypać rabaty liśćmi. Ściągnie to dżdżownice, osłoni byliny na zimę. A na wiosnę delikatnie można zgrabić pozostałe liście i dać na kompost.

Workowanie lisci ma jeszcze tę zaletę, że można je posegregować z przeznaczeniem pod np. rodki i kwaśnoluby.
Gruszka_na_w... 21:39, 25 wrz 2016

Jesienią stosuję oprysk mocznikiem sadu
cytat: Opryski drzew owocowych mocznikiem wykonuje się rozpuszczając 0,5 kg mocznika w 10 litrach wody. W ten sposób uzyskujemy 5% roztwór nawozu, zalecany do oprysku. W miarę dokładnie opryskujemy wszystkie części drzewa i opadłe liście. Zapobiega to parchowi jabłoni i gruszy oraz rakowi bakteryjnemu wiśni.
Innych drzew mocznikiem nie pryskałam. Opisane przez Toszkę workowe przerabianie liści stosowałam w zeszłym roku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 21:48, 25 wrz 2016

Nie mam już drzewek owocowych, porzeczki też można?
Gruszka_na_w... 22:13, 25 wrz 2016

Gosiek33 napisał(a)
Nie mam już drzewek owocowych, porzeczki też można?

Nie wiem,ale można sprawdzić w necie. A chorują Ci?
U mnie grusza łapie rdzę, a jabłonki mączniaka.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies