Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » a czasem nie na temat ...

a czasem nie na temat ...

jazzy 00:50, 22 maj 2015

katiaxx napisał(a)
czy ktoś z was ma tak,że sąsiad podwyższył sobie działkę i wasza jest niżej ? chciałam wiedzieć czy zalewa i takie tam

Taa, nasz sąsiad jest wyjątkowo nadgorliwy, dom buduje takimi metodami jakby koniec świata się zbliżał, a działkę se tak podniósł, jakby powódź stulecia miała jutro nadejść. No i na zdegustowaną minę mojego M obiecał, że wymuruje wyższą podmurowke w ogrodzeniu żeby woda nie szła na nas Czyli będzie miał kałuże pod płotem?
Ale wiem, że ta kwestia jest regulowana prawnie. Tzn. nie można podnosić terenu i zalewać somsiada
katiaxx 08:29, 22 maj 2015

a ten sąsiad bezpośrednio z wami przez płot ? ile podniósł ? ja mogę się dogadać, jak musi to niech podniesie ale ustalmy że np. 20 bo jak chce podnieść 0,5 metra to się boję zalewania
jazzy 08:54, 22 maj 2015

Tak, przez płot Nie wiem dokładnie ile podniósł, ale widać wyraźną różnicę
katiaxx 10:25, 22 maj 2015

a zauwazyłaś po deszcze że tam woda stoi albo jest mokro ?
\
Kuba 10:31, 22 maj 2015

myślę że problemem nie jest czy sobie teren podwyższył tylko w którą stronę zrobił spadek- jeśli w Twoją to zaleje Ciebie, jeśli np. w stronę drogi- woda spłynie na drogę. On też nie może mieć wszędzie równo bo i tak będzie miał kałuże jak woda nie będzie miała gdzie zlecieć
siakowa 10:35, 22 maj 2015

my mamy domy na górce, jestem najniżej a bezpos sasiad podniósł teren tak że jest ponad moja podmurówką...na szczęście w kierunku drogi jest też spadek terenu wiec mam nadzieje ze woda tam bedzie spływać...
leon60 10:54, 22 maj 2015

mój sąsiad podniósł poziom jakieś 80cm ale na szczęście spadek jest w dwie strony i jakoś to się rozkłada, większych problemów nie było
bdan 11:01, 22 maj 2015

Kasya napisał(a)

o matko..a z jakiej szkółki ?

Z rosarium
katiaxx 22:37, 23 maj 2015

OK. Owoc pracy nie wiem jak długiej bo przestałam liczyć, rabata raptem jedna za to 3 metry na 18 więc, była chwastowiskiem tak więc było co robić.

czyszczenie, szmata - musi być jakiś czas za duża rabata, za mało na niej roślin, trudno sobie wyobrazić że kiedyś będzie wypełniona krzakami. Tak więc rozłożyłam kartony lub ściółkę ze skoszonej trawy , na to agrowłóknina i kora, agrowłókninę zdejmę za kilka tygodni. Mam taką teorię że chwasty z tych słabszych będa próbowały rosnąć ale szybko umrą, zostaną te mocniejsze ale osłabione przez brak dostępu

katiaxx 22:41, 23 maj 2015

To po lewej stronie to runianka więc tam jest tylko wyściółkowane trawą - jakiś tydzień temu i kora. W ogóle uważam że ściółkowanie trawa ratuje rabaty które czekają na obsadzenie - albo gdy mam oczyszczoną jedną cześć i żeby nie zarosło zanim ja dokończę. Poza tym ta rabata to żadna rewelacja czego jestem świadoma jednak była wielka i tak strasznie się cieszę że już jest dokończona.