Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pod Borem

Ogród pod Borem

Iggia 14:51, 17 lis 2015

anka_ napisał(a)
A dlaczego teraz ścinacie liście truskawek?

Teraz nie, wcześniej pościnałam, żeby za dużo flanc/odrostów.
Poziomki pościnałam niedawno bo zaczęło coś liście łapać.
anka_ 15:00, 17 lis 2015

To tnie się same odrosty, bez liści. To osłabia kwitnienie w przyszłym roku. Liście tnie się możliwie najszybciej po zbiorach owoców.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Iggia 15:07, 17 lis 2015

anka_ napisał(a)
To tnie się same odrosty, bez liści. To osłabia kwitnienie w przyszłym roku. Liście tnie się możliwie najszybciej po zbiorach owoców.

Aaaaa to tego nie wiedziałam
Dzieki za informacje
Liście po ścięciu już odrosły więc może nie będzie tak źle
Malgosik 16:52, 17 lis 2015

anka_ napisał(a)

Ja ścinam liście truskawek przed zimą, by na wiosnę nie mieć masy suchych liści do posprzątania. Przeciez i tak mróz je zetnie. Nic nie wiem o tym, by taki zabieg miał osłabić kwitnienie. U mnie było więcej owoców niż rok wcześniej. Ale mogę się mylić.
anka_ 18:54, 17 lis 2015

Truskawki zawiązują paki kwiatowe w lipcu-wrześniu i w tym okresie cała ich energia powinna iść na ten cel. Cięcie liści na zimę nie osłabi kwitnienia, bo pąki już zawiązane, ale liście stanowią ochronę przed mrozem. Ostatnie dwie zimy były łagodne, ale przy dużych mrozach i bezśnieżnej zimie mogą być problemy.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Malgosik 21:47, 17 lis 2015

anka_ napisał(a)
Truskawki zawiązują paki kwiatowe w lipcu-wrześniu i w tym okresie cała ich energia powinna iść na ten cel. Cięcie liści na zimę nie osłabi kwitnienia, bo pąki już zawiązane, ale liście stanowią ochronę przed mrozem. Ostatnie dwie zimy były łagodne, ale przy dużych mrozach i bezśnieżnej zimie mogą być problemy.

u nas wogóle zimy słabe, może dlatego nie widziałam pogorszenia się plonów
Mariusz 16:54, 28 lis 2015

Cześć Agnieszka Informuję, że trafnie oznaczyłaś mojego miskanta NN, podczas porządków na rabatce znalazłem etykietkę 'Melepartus' . Pięknie się przebarwia
Iggia 10:21, 29 lis 2015

Mariusz napisał(a)
Cześć Agnieszka Informuję, że trafnie oznaczyłaś mojego miskanta NN, podczas porządków na rabatce znalazłem etykietkę 'Melepartus' . Pięknie się przebarwia

Cieszę się bardzo
Przebarwia się faktycznie pięknie
Dominika11 09:42, 23 gru 2015

Każdy już czym prędzej bieży,
by dołączyć do pasterzy.
I ja spieszę z życzeniami,
bo nie mogę być tam z Wami.
Zdrowia, szczęścia, pomyślności
i niech dobro wśród Was gości.
I niech Boga wielka moc
na Was spłynie w świętą noc.

agnieszka_m 10:01, 23 gru 2015