Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Anda 16:48, 05 lut 2018

Sylwia, trzymam kciuki za babcie. Niesamowite to co piszesz o SORze...
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gosialuk 16:51, 05 lut 2018

Ja też czekam na info.
sylwia_slomc... 19:16, 05 lut 2018

Chyba po raz pierwszy odpowiem zbiorowo, wybaczcie.
noc była spokojna, ale dzień nadrobił na długie miesiące.
Rano oczywiście zostałam z Nią sama, bo reszta do pracy i szkoły się rozjechała. Mierzę gorączkę, znowu 38,6 Ale kręci się w głowie i chce wymiotować Prawie przez godzinę podawałam leki ranne po jednej tabletce co kilka minut i poiłam. Piła o dziwo chętnie tym razem. I jak wczoraj mówiła , że wapno to okropnie gorzkie jest, to dzisiaj stwierdziła, że tej oranżadki mogłaby cały dzień pić bo orzeźwiająca.
Mierze ciśnienie, i najpierw tym nadgarstkowym było150/93, a na naramiennym 131/59....zgłupiałam, a potem jak gorączkę zbiłam 94/47, ale tętno bardzo niemiarowe.
Poleciałam do ośrodka dobiłam się do lekarki....chciałam wizytę domową , choćby płatną...nie było szans:9 ale Pani doktor zgodziła się, że wyjmę kartę i da skierowanie na RTG klatki( dała jeszcze w razie czego na zapas skierowanie do szpitala)i powiedziała, że takie tętno to przy migotaniu przedsionków może być
Wydzwoniłam tatę, wrócili wcześniej i pojechaliśmy. Rtg zrobione, lekarza wydzwonili z oddziału. Przyszedł od razu.....i znowu kłopot bo zamiast zdjęcia babci komputer wyświetlał mu inna kobietę o tym samym nazwisku...dopiero po 20 minutach pielęgniarce udało się właściwe otworzyć( komputeryzacja psia krew)

Zbadali saturacje najpierw, było 95. Ekg w normie, ale w RTG zapalenie prawego płuca
Nie poszła na ten antybiotyk

Lekarz chciał zostawić w szpitalu na pulmunologii( byliśmy przygotowani- torba w bagażniku)
Babcia kategorycznie odmówiła...lekarz był zaskoczony, rozłożył ręce i wypisał receptę na zastrzyki. Miały być podawane dożylnie przez wenflon.

Żadna ze znanych mi pielęgniarek się nie podjęła, bo im nie wolno poza szpitalem

Lekarka w ośrodku powiedziała, że jak ją rano przyprowadzimy to może Jej dać w kroplówce, ale wieczorem trzeba jeździć do szpitala
Znowu wydzwanianie do lekarza który dal skierowanie, żeby zmienił na domięśniowo( tata pojechał odebrać) Znowu wydzwanianie za pielęgniarką. W między czasie przyjechał Jej młodszy syn z Torunia( jeździł kiedyś na karetce) podał pierwszy domięśniowy. Teraz czekamy na pielęgniarkę, gorączka znowu już 38,4.
Lekarz powiedział, że jak nie poprawi się w ciągu trzech dni to wracać na szpital.

Mam dość....jestem dętka. A jutro mnie czeka ciężki dzień.Mam nadzieję, że na ten antybiotyk pójdzie.
Rumianka 19:34, 05 lut 2018

Przy naszej "cudownej" słuzbie zdrowia, żeby się leczyć, to trzeba mieć końskie zdrowie...Zeby się Babci polepszyło, życzę
sylwia_slomc... 19:46, 05 lut 2018

Prawda jest taka, że nie ma Kto leczyć Lekarzy mało
jolanka 19:54, 05 lut 2018

Sylwia, ja bym moooocno na szpital jednak namawiała. Zapalenie płuc w tym wieku to nie są żarty.
sylwia_slomc... 20:09, 05 lut 2018

jolanka napisał(a)
Sylwia, ja bym moooocno na szpital jednak namawiała. Zapalenie płuc w tym wieku to nie są żarty.

Ja wiem, ale lekarz na siłę nie może zostawić, a Ona w żadnym wypadku nie chce zostać. Na namowy mówi, że Ona nie taka głupia jak My myślimy....ręce opadająOna myśli, że na złość Jej chcemy zrobić
dana1s 20:10, 05 lut 2018

Sylwuś wiem, że ciężko namówić starsza osobę na szpital ale rób wszystko żeby Babcia tam trafiła. To już nie jest zwykłe przeziębienie. Pamiętam jak było z Tatą...
Kochana trzymaj się i zdrowia dla Babci!!
sylwia_slomc... 20:13, 05 lut 2018

Danusiu na rzęsach balet wyprawiam, ale to nic nie daje uparła się jak wół. Nie rozumie, że to dla Jej dobra.
Mam wrażenie , że są dwie osoby, jak ma gorączkę to się robi bardzo dziecinna, a jak jest mniejsza to wszystko jest na nie i wszyscy na złość Jej robią.
Gorzej niż z dzieckiem, bo za dziecko rodzice decydują, a tutaj....
sylwia_slomc... 20:17, 05 lut 2018

Wczoraj eM czyścił wszystkie budki lęgowe z sezonu i w jednej było gniazdko, a w reszcie same kupki. Czyli używane wszystkie co do jednej, chociaż bardziej jako schronienie niż na gniazda.
Ciekawe czemu? Chyba, że odkryły je dopiero zimą i założą gniazda teraz w sezonie
U nas rano było śniegu na centymetr, na chwilę obecną już go nie ma bo w dzień na plusie, a teraz mróz się sadzi