Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

la_estrellita 10:35, 06 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Plan jest taki, że obudowa będzie z drewna, a wnętrze z folii do oczek, między drewno, a folię styropian, na dno wełna mineralna, żeby zabezpieczyć przed gryzoniami. Będzie postawiony na gruncie rodzimym bez wkopywania, wielkość będzie zależała od ilości miejsca odpowiedniego do postawienia
Po obwodzie obsadzę wysokimi trawami, stopnie do basenu z ażuru lub drewna , no i podest i barierka, żeby nie złamać nogi i trawy do wody nie nanieść...jeszcze może ulec modyfikacji, ale wstępnie mi się podoba, i raczej wpisuje się w styl ogroduZ wierzchu będzie nakrywany by woda nie zieleniała, owady się nie topiły, komary nie lęgły, liście nie leciały. Wodę wykorzystamy do podlewania roślin w ogrodzie

A ta folia nie jest śliska? Pomysł z trawami super. Giganteusy wsadź i nikt Was nie zobaczy. Tylko stopnie z betonowych ażurów (bo chyba o takie chodzi) mi się nie widzą. Jak basen obudowany drewnem to stopnie też takie powinny być żeby jakaś całość była. A przed basenem prysznic turystyczny żeby się z piachu opłukać.
AsiaK_Z 10:36, 06 sie 2018

Pomysł z basenem bardzo mi się podoba, projekt bardzo ciekawy Basen to zbawienie na upalne dni... 5 minutowe "moczenie" daje siły i mega orzeźwienie fakt, że dużo przy nim "zabawy", ale warto
Ogród fantastyczny. Wszystko cudnie się prezentuje
sylwia_slomc... 11:20, 06 sie 2018

la_estrellita napisał(a)

A ta folia nie jest śliska? Pomysł z trawami super. Giganteusy wsadź i nikt Was nie zobaczy. Tylko stopnie z betonowych ażurów (bo chyba o takie chodzi) mi się nie widzą. Jak basen obudowany drewnem to stopnie też takie powinny być żeby jakaś całość była. A przed basenem prysznic turystyczny żeby się z piachu opłukać.

Piachu się nie naniesie tylko pewnie trawy, dlatego będzie trzeba w klapkach podchodzić do stopni. Też nie do końca ażury mi leżą, ale nie wiem czy drewniane nie zrobią się za szybko śliskie....( wolałabym drewniane)wyjdzie pewnie w praniu
To plan na przyszły sezon lub na następny bo jeszcze bacówka czeka
sylwia_slomc... 11:23, 06 sie 2018

AsiaK_Z napisał(a)
Pomysł z basenem bardzo mi się podoba, projekt bardzo ciekawy Basen to zbawienie na upalne dni... 5 minutowe "moczenie" daje siły i mega orzeźwienie fakt, że dużo przy nim "zabawy", ale warto
Ogród fantastyczny. Wszystko cudnie się prezentuje

Dzięki Asiu
U nas woda do podlewania z beczek i tak idzie, więc czy ją weźmiemy z beczki czy z basenu jeden piernik, a będzie wygrzana Do basenu świeżej się naleje i znów można się popluskać. Na mojej patelni szybko się nagrzeje
Kondzio 12:11, 06 sie 2018

Hej nie jestem za żadną stroną każda troche racji ma, ale prosze nie sprzeczajcie się. Przecież i tak sie lubimy nie zamieniajcie sie w nasze rodziny które sa skłócone Nie tutaj Ja juz wiem dla czego zagladam na ogrodowisko mniej i przeniosłem sie gdzi indziej przepraszam ale musiałem to powiedzieć. Mam jeszcze jedna proźbe nie wałkujecie jednego tematu na dwudziestu lub wiecej stron bo tego sie juz czytać nie chce. Zamiast dowiedzieć sie czegoś ważnego, czyta sie sprzeczek Piszcie jeżeli naprawdę macie cos do napisania jeszcze raz przepraszam ze sie wtąciłem
sylwia_slomc... 12:25, 06 sie 2018

Kondzio napisał(a)
Hej nie jestem za żadną stroną każda troche racji ma, ale prosze nie sprzeczajcie się. Przecież i tak sie lubimy nie zamieniajcie sie w nasze rodziny które sa skłócone Nie tutaj Ja juz wiem dla czego zagladam na ogrodowisko mniej i przeniosłem sie gdzi indziej przepraszam ale musiałem to powiedzieć. Mam jeszcze jedna proźbe nie wałkujecie jednego tematu na dwudziestu lub wiecej stron bo tego sie juz czytać nie chce. Zamiast dowiedzieć sie czegoś ważnego, czyta sie sprzeczek Piszcie jeżeli naprawdę macie cos do napisania jeszcze raz przepraszam ze sie wtąciłem

I bardzo dobrze, że się wtrąciłeś. Dziękuję.
Anitka 13:10, 06 sie 2018

Myślałam, że znów Sylwia coś ekstra wymyśliła, że tyle wpisów mam do nadrabiania. Próbuję dokopać się do zdjęć, a tu niema. Zaczynam czytać - kolejna dyskusja.
Tylko po co? Padnie za dużo złych słów, emocji i Danusia się wkurzy i wątek zawiesie. I dalie przekwitną i inne kwiatki
Tolerancja - każdy jest inny, ma inne priorytety, ma prawo żyć i odpoczywać po swojemu. Nie obrzydzajmy nikomu wakacji czy tych przeszłych, czy tych obecnych, czy przyszłych oraz tego jak spędza czas wolny.
I wątek Sylwii to nie odpowiednie miejsce do zwady. Mamy się wspierać, motywować, doradzać.
Buziaczki dla wszystkich i dyskusje kończymy Cieszmy się latem, bo połowa już za za nami

mira 13:43, 06 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ale numer. Ale czemu reszta tak słabo?

Sama nie wiem, może za małe karpki bo sporo kupiłam więc pierwszy rok, może za sucho, a może dokarmić - czym ? a może ciut cienia bo i drzewo tam jest
dajesz coś teraz swoim dalią?,

teraz tak myślę, a może za bardzo tnę bo stale komuś bukiet robię
to w tym tygodniu nie tnę
sylwia_slomc... 13:45, 06 sie 2018

Anitko wstawiam dla Ciebie i dla zaglądających trochę fotek z Rancza.
Nic sensownego nie wymyślę przy tych temperaturach, a do tego chyba coś mnie rozkłada i wszystkie objawy na grypę wskazują i to chyba ta odmianę połączoną z jelitówką....ale w środku lata? Raczej grypa z zimą mi się kojarzy.....

Ale jeszcze nim fotki to mam pytanie czy Ktoś z Was próbował ukorzenić hibiskus z patyka??? Uda się???

Znajoma ma śliczny bladoróżowy pełny. Nasiona zawiązuje, a jakże tylko nie wschodzą wcale i pomyślałam spróbuję z patyka, ale nie wiem czy jest sens....z drugiej strony przecież w szkółce jakoś go musieli rozmnażać nie

Tegoroczna marketowa spod dziewanny wydłubana nagle objawiła się

Chyba się z tą lobelią polubimy długo kwitnie prosto stoi, tylko ten złotlin muszę wywalić do lasu stamtąd

sylwia_slomc... 13:47, 06 sie 2018

mira napisał(a)

Sama nie wiem, może za małe karpki bo sporo kupiłam więc pierwszy rok, może za sucho, a może dokarmić - czym ? a może ciut cienia bo i drzewo tam jest
dajesz coś teraz swoim dalią?,

teraz tak myślę, a może za bardzo tnę bo stale komuś bukiet robię
to w tym tygodniu nie tnę

Moje tylko wiosna dostają kompost przed sadzeniem i potem już nic nie daję. Chyba za często obcinasz, choć to powinno je pobudzić niby bardziej do kwitnienia