Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 23:02, 27 paź 2018

Magleska napisał(a)
dobrze ,że podajesz kto w potrzebie jest ....
ile mogę ,to staram się pomóc ....

a u Ciebie pięknie .....ale to wiesz ,prawda ....brzózki urosły niesamowicie ...
Buziaki

Madzia Ty doskonale rozumiesz tych rodziców
Dziękuję Kochana
Śmignęły, mam takie nieodparte wrażenie, że za rok ogród się w drzewach rozbuja...
sylwia_slomc... 23:07, 27 paź 2018

Waclaw napisał(a)
a jak te EMy robisz?

Wacku do takiego słoja z kranikiem na dole , a zakrecanego u góry wrzycam systematycznie jak to w kuchni resztki biologiczne surowe.
Ostatnio były skórki z bananów, pomarańczy zużyte cytryny, skórki z ogórków kawałki pomidora skorupki z jajek, ogryzki z jabłka....nie pamiętam co jeszcze...
Po każdym dorzuceniu potrząsam by się wymieszało, z czasem na spodzie robi się taki jakby soczek....i w tym soczku są eMy, powinno się dodać melasy, ale ja nie miałamJak już miałam sporo w słoju tego soczku to go rozpuściłam w beczce z woda i tym roztworem podlałam kompostownik
sylwia_slomc... 23:09, 27 paź 2018

Magleska napisał(a)
co to są te emy do kompostownika ? daj proszę przepis ...

Przepis powyżej w odpowiedzi do Wacława
Łatwe?
To są pozytywne bakterie....coś jak probiotyki dla człowieka....tak ja to rozumiem
sylwia_slomc... 23:11, 27 paź 2018

Waclaw napisał(a)
Sylwia 3700 strzeliło! U ciebie to chyba tysięcy trzeba gratulować nie setek

Dawno już na to nie patrzę Nowego wątku raczej nie będzie. Przywiązana jestem do tego. Jest całością wynikającą z czegoś co się w czasie w bólach rodziło i teraz rośnie
sylwia_slomc... 23:14, 27 paź 2018

Anda napisał(a)
Super, że kompost z pomocą EMów tak szybko Ci się przerobił

Super bo przy tych upałach byłam pewna, że nic z tego nie będzie i kompostownik kolejny będę stawiać, tylko raz kompost woda polałam potem, a tu nie trzeba byłoI ten kompost piękny, roślinki będą dawać czadu
ElzbietaFranka 00:10, 28 paź 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Każda pomoc zawsze się liczy, dziękuję
Zawsze sobie wyobrażam co czują rodzice takiego malucha....co ja bym czuła w takiej sytuacji... i niezmiennie jestem wdzięczna, że nie musiałam się mierzyć z takim ogromem bólu.....choć zaznałam czegoś podobnego i może właśnie dlatego rozumiem takie apele.

Wiem co to znaczy na szczescie wszystko dobrze sie skonczylo.
Jutro wspomoge. Czesto pomagam na tym forum "siepomagam" trzeba tam koniecznie zagladac.

Sylwio nie wiedzialam o tych EMaCh. Mam kompostu od groma ja to sypie te proszki do kompostowania z obi. Sprobuje te emy. Waldek tez tam cos pisal o natlenianiu. Glowa boli od tych porad.

Pozdrawiam
sylwia_slomc... 02:27, 28 paź 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Wiem co to znaczy na szczescie wszystko dobrze sie skonczylo.
Jutro wspomoge. Czesto pomagam na tym forum "siepomagam" trzeba tam koniecznie zagladac.

Sylwio nie wiedzialam o tych EMaCh. Mam kompostu od groma ja to sypie te proszki do kompostowania z obi. Sprobuje te emy. Waldek tez tam cos pisal o natlenianiu. Glowa boli od tych porad.

Pozdrawiam

Wiedziałam, że zajrzą tu osoby o wrażliwym sercu. Dziękuję
Mala_Mi 10:29, 28 paź 2018

Dołożona cegiełka i ode mnie, niech się na coś pożytecznego to forum przyda..
Jak czytam te apele o pomoc to zadaję sobie pytanie, gdzie ta ochrona życia Ale to takie myśli poza ogrodowe.. i nie tu na to miejsce..

Mala_Mi 10:44, 28 paź 2018

Dawno już na to nie patrzę Nowego wątku raczej nie będzie. Przywiązana jestem do tego. Jest całością wynikającą z czegoś co się w czasie w bólach rodziło i teraz rośnie

Gdzieś kiedyś wyczytałam.. że to chodzi o sprawy techniczne i lepiej jak wątki nie są zbyt długie, stąd kiedyś byłą propozycja aby nowy wątek zakładać jak sie skończy 1000 stron. Ale nie pamiętam gdzie o tym psiało..
gobasia 11:08, 28 paź 2018

Ogród z dnia na dzień piękniejszy...Przychodzi mi na myśl perełka ,która też rodzi się w bolu

cegiełka dorzucona