Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Mirka 13:17, 02 gru 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Jak im się udaje z piasku kopce postawić???
Ciekawe, że rodzaj gruntu im nie przeszkadza, przecież piasek powinien się osypywać i zasypywać korytarze......sprytne są nie powiem.

U mnie na sztych to już jest żółty piach. A jednak kopce są. Najwięcej ich pojawia się na jesieni. Na razie na rabaty mi nie wchodzą, tylko tam gdzie jest twardo, ziemia nie przekopana. To ciekawe istoty są
14:30, 02 gru 2018
Coś musi pasować kretom w zbitym podłożu - w moim poprzednim ogrodzie gleba gliniasta i wychodziły wszędzie. Teraz mam piaski i spokój
sylwia_slomc... 16:09, 02 gru 2018

Mirka napisał(a)

U mnie na sztych to już jest żółty piach. A jednak kopce są. Najwięcej ich pojawia się na jesieni. Na razie na rabaty mi nie wchodzą, tylko tam gdzie jest twardo, ziemia nie przekopana. To ciekawe istoty są

Zaskakująca informacja. Może tam gdzie twardo łatwiej im się te korytarze trzymają.....
sylwia_slomc... 16:14, 02 gru 2018

Gabi1110 napisał(a)
Coś musi pasować kretom w zbitym podłożu - w moim poprzednim ogrodzie gleba gliniasta i wychodziły wszędzie. Teraz mam piaski i spokój

A widzisz na pewno łatwiej korytarze kopać w zbitym niż w piasku, ale Mirka pisze, że u Niej też ryją, a piaszczysty teren ma. Ciekawe od czego to zależy.
Mnie raz zdziwiło w mieście, gdzie nigdy na trawniku kreta nie było, bloki dookoła, ulice, chodniki i nagle któregoś roku, kopiec na kopcu to skąd ten kret się tam nagle wziął???
anabuko1 17:47, 02 gru 2018

Ach te kopce krecie
Na obecnej działce pod jesień krecik mi kopczyki budował .
ciekawa jestem czy na nowej się pojawi ?
Czy też na starej - obecnej znowu z wiosny mi życie ogrodowe umili ?
Monia81 18:10, 02 gru 2018

Sylwuś, czytam, że już porobione na zimę prawie wszystko temat kreci się pojawił, u mnie też ryją i nowe kopce się pojawiają, teraz mniej hałasu bo kosiarki nie chodzą, to sobie hasają pod ziemią, nie dziwię się w sumie, u mnie też wkoło same łąki, trudno, idealnie mieć nie będę, więc już się przyzwyczaiłam do tych kopców, ... buziaki wysyłam
Rumianka 18:43, 02 gru 2018

Napiszę taką ciekawostkę: mój eM rozgrzebuje kopce zostawiając otwarte dziury krecie, liczy na to, że ten brunet nie lubi przeciągu... czasem to działa...
19:48, 02 gru 2018
sylwia_slomczewska napisał(a)

A widzisz na pewno łatwiej korytarze kopać w zbitym niż w piasku, ale Mirka pisze, że u Niej też ryją, a piaszczysty teren ma. Ciekawe od czego to zależy.
Mnie raz zdziwiło w mieście, gdzie nigdy na trawniku kreta nie było, bloki dookoła, ulice, chodniki i nagle któregoś roku, kopiec na kopcu to skąd ten kret się tam nagle wziął???

Bardzo dziwne?
U nas w poprzednim ogrodzie troche się uspokoiły odkąd pojawił się pies - owczarek, ale sąsiad się wściekał, bo przeniosły się
Toszka 19:58, 02 gru 2018

Kret uaktywnia się pod koniec jesieni, a to dlatego, ze robi zapasy na zimę, bo w sen zimowy nie zapada. Kret ma szybki metabolizm - musi jeść co 3-6 godzin. Po 12 godzinach zdycha z głodu jesli czegoś nie wrzuci na ząb

sylwia_slomc... 20:54, 02 gru 2018

anabuko1 napisał(a)
Ach te kopce krecie
Na obecnej działce pod jesień krecik mi kopczyki budował .
ciekawa jestem czy na nowej się pojawi ?
Czy też na starej - obecnej znowu z wiosny mi życie ogrodowe umili ?

Chyba wychodzą z założenia, że nudno byśmy miały gdyby nie było z kim walczyć