Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Iwk4 20:14, 03 gru 2018

Super smakołyki dla ptaszków. U mnie słonecznik im wysypuję. Kulek tych gotowych mniej chętnie się pozbywają. Zastanawiałam się, czym im dogodzić, ale takiego asortymentu nie mam
sylwia_slomc... 20:19, 03 gru 2018

Powiem Ci, że u mnie jeszcze szybciej niż słonecznik znika smalec z karmnika dzięciołów. Zwykły smalec wsmarowany w dziurki w kawałku drewna
Gruszka_na_w... 20:57, 03 gru 2018

Zacytuję Twój wpis u Pszczółki.
sylwia_slomczewska napisał(a)
Tak Ewo ogród ubezpieczam od dwóch lat. Orzech korzenie ma mocne, ale pochylony w naszym kierunku i konary wiszą nad nami. Jak polecą to do nas.
2 lata bo podobno po tym czasie sąsiad ma zjechać do kraju i wreszcie będzie z nim kontakt.
Nie wiem jak jest z podatkiem czy płaci, jak kolega uprawiał pole ( ten ugór) to on płacił, ale teraz nie uprawia od trzech lat.
a tamtemu prąd odcięli bo właśnie nie płacił. Jak wodociąg robili to namiary owszem mieli, ale na Jego dziadka co od 20 lat nie żyje....

Jeśli z sąsiadem nie ma kontaktu, a jego drzewa wchodzą na Twój teren i zagrażają bezpieczeństwu, to masz prawo ściąć to, co przechodzi na Twoją stronę. Jedynie nie wolno Ci korzystać ze ściętego drewna. Trzeba będzie je przerzucić na stronę sąsiada.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 21:03, 03 gru 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zacytuję Twój wpis u Pszczółki.

Jeśli z sąsiadem nie ma kontaktu, a jego drzewa wchodzą na Twój teren i zagrażają bezpieczeństwu, to masz prawo ściąć to, co przechodzi na Twoją stronę. Jedynie nie wolno Ci korzystać ze ściętego drewna. Trzeba będzie je przerzucić na stronę sąsiada.

Haniu wszystko to wiem tylko, że od naszej strony nie ma tego jak wykonać budynek mam w samej granicy, a studnia blokuje wjazd z boku. Więc dostać się można tylko od Jego strony, a dopóki innych drzew nie powycina to nie ma jak wjechać. Do tego potrzebne duże auto ze zwyżką, orzech ma przeszło 15 metrów wysokości i około 35 lat, pewnie więcej, od tego wieku go pamiętam, że rośnie.
mira 22:50, 03 gru 2018

Nie przesadzam pisząc, że za chwile trawy nie będzie

/original.JPG[/img]

No nie to takiego widoku nie widziałam na razie. Z tego wynika że coś mają smakowitego u Ciebie - bez żartów.
Gunerę widziałam - tylko jękłam jak widzę te konstrukcje, ja hortensji nie okryłam.
sylwia_slomc... 22:54, 03 gru 2018

mira napisał(a)

No nie to takiego widoku nie widziałam na razie. Z tego wynika że coś mają smakowitego u Ciebie - bez żartów.
Gunerę widziałam - tylko jękłam jak widzę te konstrukcje, ja hortensji nie okryłam.

Mają stołówkę pełną smakowitych tłuściutkich dżdżownic, które sobie sami wyhodowaliśmy nie zbierając skoszonej trawy. Kret to skutek uboczny produkcji próchnicy w naszym ogrodzie
Guncia już do wiosny czeka
anabuko1 11:14, 04 gru 2018

I jakie. .jakie i jak dużo tych kopczyków krecich
mikina34 12:22, 04 gru 2018

Opakowania po jogurcie, skórka z pomarańczy, taka połówka nabita napatyk od szaszłyka w dwóch miejscach i powieszona jak łódeczka, dodatkowo może być dekoracjąStara filiżanka, pomysłowość nie ma granicWszystko to można wypełnić taką masą smalcu i ziaren.

Faktycznie, te skórki po pomarańczach będą fajnie wyglądać
I filiżanki stare kolorowe też jakieś mam, za uszko się powiesi i będzie stołówka podniebna jak się patrzy
sylwia_slomc... 13:25, 04 gru 2018

anabuko1 napisał(a)
I jakie. .jakie i jak dużo tych kopczyków krecich

Chyba postanowił pobić rekord w kopaniu. Czekam aż ziemia puści i ciut podeschnie to może uda mi się tego antydzika na nim wypróbować....a nóż się sprawdzi kto wie.
Na razie albo było zamarznięte, albo tak jak dziś po deszczu klajster.
Za to rośliny się napiją przed kolejną dawką mrozu bo ze śniegiem to nie wiadomo jak będzie
sylwia_slomc... 13:26, 04 gru 2018

mikina34 napisał(a)

Faktycznie, te skórki po pomarańczach będą fajnie wyglądać
I filiżanki stare kolorowe też jakieś mam, za uszko się powiesi i będzie stołówka podniebna jak się patrzy
Filiżanki wiesza Katka z Mojej Bajki, a pomarańcze ja miałam dwa sezony temu i chyba w tamtym roku w pomelo zrobiłam też.