Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 21:01, 29 sty 2016

eee_taam napisał(a)

mam takiego samego (nie wiem jak się nazywa) ...ale nie puszczam na żyłkach pod sufitem ......umotałam w kulę wokół tych bambusowych kratek wygląda elegancko i łodygi bez liści mnie nie straszą

Moje dwa na sznurku puszczone , ale łodyg bez liści nie posiadają, nie wiem jak to się dzieje , ale wszystkie liście trzymają, a już jeden doszedł do przeciwnej ściany i do połowy z powrotem Miałam kiedyś w domu rodzinnym tego samego i gubił liść za liściem, a te ładne tfu tfu tfu
sylwia_slomc... 21:04, 29 sty 2016

Basilikum napisał(a)
ja bazanta na drzewie jeszcze nie widzialam hmm

takie taleze tylko w kolorze niebieskim wisialy u mnie w domu jak bylam dzieckiem
a kwiatow domowych masz Cale mnostwo

Normalnie do głowy by mi nie przyszło , że one nie nocują w polach gdybym sama tego zjawiska nie obserwowała od wielu lat, a jak się wieczorem nawołują na tą gałęziastą grzędę to nie do wiary, bo w ciągu dnia każdy sobie rzepkę skrobie......ale nocą w kupie raźniej
A może to wina tego , że w tej okolicy ciężko o inne drzewa.....tylko u nas i sąsiadki
sylwia_slomc... 21:05, 29 sty 2016

Bogdzia napisał(a)

U mnie niebieskie do dzis wisza choc juz mi sie znudziły.
Sylwia nie brakuje Ci podlewania w domu.Ptaszki fajne tylko szkoda ze ciemno i kolorów nie widac.

Bożenko w dzień to one polami latają , a na drzewa przychodzą jak zmrok zapada, chyba się czują bezpieczne
Sylvana 01:23, 30 sty 2016

Wow...cały dom zielony ...a wiesz, że zamiokulkas to potworzak rośnie?
Mam dwa jednego kupiła mama, a drugiego dostałam w prezencie.
Ten starszy się już trochę sypie...
One wypuszczają liście dookoła a z czasem w środku gubią i robią się brzydkie...aż w końcu doniczki brakuje - tak jak u mnie - i zaczyna cały padać.
Jak jest już brzydki to nawet nie szkoda wywalić
Czytałam gdzieś,że łatwo można go rozmnożyć...wystarczy oderwany listek wsadzić do ziemi, podlać, a potem nie podlewać ze dwa tygodnie to puści korzonki.
sylwia_slomc... 09:36, 30 sty 2016

Ja dostałam dwa takie co doniczki już rozsadzają i boje się przesadzać bo raz próbowałam uszkodziłam bulwę i cały zgnił od zarazy ziemniaczanej, a potem mimo mycia podłogi każdy kwiatek postawiony w tym miejscu padał na to samo. Tych nie ruszam będą ile dadzą radę. Doniczki plastikowe , rozbić się nie da , a wydłubać z nich bez uszkodzeń też nie
Mala_Mi 11:10, 30 sty 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Nie wiem czy to nie ziemiórki?

To skoczogonki... przeskoczą ci na inne doniczki. Kwestia czasu. Pojedyncze nie szkodzą, ale one lubią działać stadnie. A stado już ci zniszczy rośliny, mało tego zaraz jakaś choroba grzybowa się przyplącze. Zwalczenie ekologiczne jest mało skuteczne..szybciej ukatrupisz roślinę niż skoczogonki. Kup pałeczki.

Ziemiórki nie widać w ziemi, widać dopiero jak latają muszki.
sylwia_slomc... 17:53, 30 sty 2016

Mala_Mi napisał(a)

To skoczogonki... przeskoczą ci na inne doniczki. Kwestia czasu. Pojedyncze nie szkodzą, ale one lubią działać stadnie. A stado już ci zniszczy rośliny, mało tego zaraz jakaś choroba grzybowa się przyplącze. Zwalczenie ekologiczne jest mało skuteczne..szybciej ukatrupisz roślinę niż skoczogonki. Kup pałeczki.

Ziemiórki nie widać w ziemi, widać dopiero jak latają muszki.

Dzięki Aniu To muszę do ogrodniczego jeszcze w tym tygodniu nabić
Katkak 18:47, 30 sty 2016

Sylwuś pokaż coście tam dziś zdziałali, bo przy takiej pogodzie i WaszympPowerze to nie zdziwiłabym się, gdyby szałas był skończony .
sylwia_slomc... 18:47, 30 sty 2016

Wiosna zawitała w Szmaragdowej , ale nie wiem czy już się cieszyć bo jak później przymrozi to wszystko diabli wezmą
Nie wiem czy to normalne bo mam po raz pierwszy , ale czosnki są na wierzchu

i cała masa innych też

sylwia_slomc... 18:50, 30 sty 2016

gunnera też się obudziła