Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

makadamia 13:04, 08 wrz 2016

25 cm?! To bardzo głęboko! Głębiej niż myślałam
UrsaMaior 13:05, 08 wrz 2016

Taa co my byśmy bez tej Toszki... Ja też idę dobrać doniczki i do dzieła. Chyba, że lepiej zaczekać na chłodniejsze dni?
AniMa 13:05, 08 wrz 2016

Mira104 napisał(a)

u mnie było dokładnie tak samo

Śmiałam sie do siebie jak przy taśmie do kasy stałam - same buty, ciuchy i moje cebule + 2 marcinki do donic na schody
anna_t 13:36, 08 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Na dno doniczki daję ok 5-6cm kompostu. Na to cebulka (wrzesień/październik) i obsypuję kompostem. Lekko przygniatam lub stukam doniczką by się wypełniły wszystkie przestrzenie. Doniczkę wsadzam tak by cebula była ok 20-25cm pod ziemią.

Teraz czas by wykopać cebule i podzielić (czosnki)

czytam teraz na rośliny.urzadzamy że czoski z cebul przybyszowych kwitna po 2-3 latach tak? czyli jak je w przyszlym roku oddzielę to znowu do doniczek ale te nie za kwitną?
gierczusia 14:19, 08 wrz 2016

UrsaMaior napisał(a)
Taa co my byśmy bez tej Toszki...

Jaaa też nie wiem jak nic chyb atylko popełńic seppuku .. No i złożyłam zamówienie na Toszkę indywidualną , kompaktową , kieszonkową i nie zostało zrealizowane nooo maszzzzz
I czekom na te miśki i czeeekommmm
AniMa 14:23, 08 wrz 2016

Dzisiaj niech będzie, że Ania sie nimi cieszy ale jutro.......jak nie bedzie.....(tu groźby nawet karalne)
Toszka 14:33, 08 wrz 2016

anna_t napisał(a)

czytam teraz na rośliny.urzadzamy że czoski z cebul przybyszowych kwitna po 2-3 latach tak? czyli jak je w przyszlym roku oddzielę to znowu do doniczek ale te nie za kwitną?

Nie czytałam żadnych artykułów ale z doświadczenia kilkuletniego z dużymi czosnkami i samosiewem Obliquum (co to wywaliłam cebule na kompost, a potem zobaczyłam cenę ok.17zł ) to z pełną odpowiedzialnością powiem tak: z podziału duże czosnki kwitną na następny rok. A z siewu po 3 latach. Z tą różnicą, że z siewu było kilkadziesiąt cebulek (wszęęęęędzie wokół)
Z podziału 2, 3 przy wielkim szczęściu 4.
Cały czas piszę o dużych czosnkach.
Dodatkowa informacja
w lipcu specjalnie sprawdzałam i nowe cebule były małe. Natomiast pod koniec sierpnia/wrzesień, a nawet w październiku (jak sobie przypomniałam, że trzeba podzielić) były duże, wykształcone.

Ktoś pisząc artykuł wziął za pewnik tak jak z tulipanami, hiacyntami. Chociaż i tak te drugie często kwitną mi tez na drugi rok. Słabo, czasami 2-4 dzwoneczki, ale jednak.
Toszka 14:39, 08 wrz 2016

UrsaMaior napisał(a)
Taa co my byśmy bez tej Toszki... Ja też idę dobrać doniczki i do dzieła. Chyba, że lepiej zaczekać na chłodniejsze dni?

I jeszcze jedno dla uzupełnienia informacji - w dołek pod doniczkę sypię sporo kompostu, bo czosnki maja spore korzenie, tzn ilościowo.

Teraz można wsadzić w doniczki, naszykować, NIE PODLEWAĆ!, a wsadzić w dołki później.

Wiosną, jak widzę, że czosnki wychodzą nad ziemię to podsypuję troszkę nawozu, albo kilkukrotnie dolistnie podlewam florowitem. W tym czasie są żarłoczne i od tego zależy główka.

Zbyt płytko posadzone czosnki (wszystkie) wykładają się pod ciężarem główek.
UrsaMaior 14:41, 08 wrz 2016

Ok, gut. To będą moje pierwsze, więc każda rada na wagę złota
Muszę jeszcze krokusów dokupić, bo mi wiosną żal d.. ściskał jak u ludzi kwitły, a u mnie ani jednego.
anna_t 14:47, 08 wrz 2016

a te małe główkowate posadzone prosto do gruntu i zostawione tak na stale będą się dzieliły i z roku na rok będzie więcej tak?

a kiedy te doniczki juz zadołowane podlewać?