Dzień dobry Aniu. Podglądam Twój ogród i zastanawiam się co robisz, że masz tak ładną Umbrę(moje są lichutkie, drobne liście, jakieś takie rachityczne). Mam je drugi rok i zastanawiam się czy zasilać je nawozem np florovitem i czym wyściółkować (korą czy kamyczkami). Podpowiesz? Pozdrawiam...Aśka
Witaj Aniu u mnie też bardzo dużo kory było wysypywane, na sam trójkąt poszło 30 worków. Ładnego masz klonika ile ma lat, bo mój taki mizerny.Cisy teraz kupiłam 3 sztuki też takie jak Twoje.
Jak już jest wysypane korą to rabata inaczej wygląda.
Gazanie kupuję co roku, to takie słoneczka i kwitną aż do listopada.
Ale macie koszenia. Życzę więcej przybyszów do domku, jeden już pokazał drogę.Pozdrawiam.
Toszka rozwiń temat, mocznik+ florovit, na co dokładnie to się stosuje, jakich roślin absolutnie nie podlewać tym, w jakim okresie stosować (wiosna, lato...)
Aniu ślicznie te rabaty Ci wychodzą Nie napisałaś mi jak Twój grujecznik, bo mi zmarzł. Na razie czekam czy odbije, czy do wywalenia.
Florovit można stosować na wszystko prócz kwaśnolubów. Jest w płynie i mozna robić oprysk dolistny lub podlewać. Łatwo i szybko się przyswaja.
Nawożę nim byliny. Tylko do połowy lipca.
na opakowaniu masz napisane, że można połączyć z mocznikiem (azotem).
Wtedy daje kopa Jednak proponuję takiego "kopa" dać raz, na wiosnę. Przenawożenie skutkuje przedłużeniem wegetacji, późniejszym wejściem w spoczynek jesienny i jest ryzyko przemarznięcia.
Ze sztucznymi nawozami obchodzę się bardzo ostrożnie. Staram się nie stosować, ale żarłoczne rośliny jak trawnik, trawy, hortki i byliny dokarmiam. Innych absolutnie nie. Azot jesli stosuję to dopiero po Zośce. Sam mocznik 1,5% ma działanie grzybobójcze. Tylko w tym stężeniu.
(dziś eM będzie pertraktować końską qpę - trzymajcie kciuki by się udało)