Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

KasiaWB 18:07, 04 maj 2011

Martek napisał(a)

U mnie całą noc lało i był silny wiatr - trochę połamało rośliny, szczególnie Clematisy potargało i kwiatostany sośnie. Przymrozku jakby nie było. Śnieg nie padał. Większych strat nie odnotowałam. Mam nadzieję, że u innych również, a tam gdzie śnieg był to mam nadzieje, że obszedł się w miarę delikatnie .... tyle ludzkiej pracy....
Spałaś chyba jak padał śnieg !

Marto, na mojej działce śniegu nie było w ogóle. Raczej mało sypiam, bo mam malutkie dziecko ) wiesz jak to jest
greglis 18:16, 04 maj 2011

KasiaWB napisał(a)

Przydaje sie jeszcze kalka techniczna można nakładać jeden rysunek na drugi i szybciej zrobić poprawki i korekty

Witaj Kasiu, dziękuję za odwiedziny i podpowiedz niezmiernie mi miło, zwłaszcza, że zimą, z zapartym tchem czytałam historię Twojego domu pięknie wszystko zaplanowałaś i wykonałaś ja jestem dopiero na samym początku - niestety ale wiele rzeczy sobie podejrzałam i zanotowałam , ale tutaj pisać o tym nie będę, bo to forum o ogrodach Właśnie dlatego dobrze pamiętam Twoją osobę i wątek jako niezwykłe jestem bardzo ciekawa Twojego ogrodu koniecznie załóż swój wątek
Pozdrawiam !

Tak jestem ciekawa ile jeszcze osób z muratora tu siedzi ))
O domu też tu pisac nie bedę a watek o ogrodzie juz tu mam od przedwczoraj i dzielnie mi sekundujących nowych znajomych
Syla 18:25, 04 maj 2011

greglis napisał(a)
Przydaje sie jeszcze kalka techniczna można nakładać jeden rysunek na drugi i szybciej zrobić poprawki i korekty

Potwierdzam, szczególnie przydatna jak się rysuje ręcznie
Martek 18:25, 04 maj 2011

Kasiu żartuję wiem ,że mogło u ciebie nie padać .Tu u mnie padał dość gęsty,samochody były całe białe ,ale to był oczywiście topniejący śnieg .Wiatr jednak był dość silny.Roślinom raczej nic się nie stało,mam nadzieję ,że tak już zostanie ...
KasiaWB 20:25, 04 maj 2011

uffff, nadejszła wiekopomna chwila )) moja pierwsza w życiu próba "zaprojektowania" a w zasadzie narysowania na papierze przyszłego ogródka) proszę o zachowanie powagi )) wszelkie uwagi mile widziane, a wręcz konieczne pomożecie?

p.s. rzut posadowienia domu na działce wraz z odległościami jest na stronie 21.

Neska 20:26, 04 maj 2011

KasiaWB napisał(a)
uffff, nadejszła wiekopomna chwila )) moja pierwsza w życiu próba "zaprojektowania" a w zasadzie narysowania na papierze przyszłego ogródka) proszę o zachowanie powagi )) wszelkie uwagi mile widziane, a wręcz konieczne pomożecie?

p.s. rzut posadowienia domu na działce wraz z odległościami jest na stronie 21.

No Kasia zaszalałaś
Sebek 20:37, 04 maj 2011

Łaaaał. A co najśmieszniejsze - wszystko można odczytać
Neska 20:39, 04 maj 2011

Ale takim maczkiem pisane. Dobrze, że jeszcze wzrok ok
Sebek 20:39, 04 maj 2011

A mnie ciekawi w którym miejscu jest teraz Wasz zakątek?
KasiaWB 20:43, 04 maj 2011

jak szaleć to szaleć do odważnych świat należy

zapomniałam jeszcze dodać mały komentarz do rysunku:

- jak widać, nie ma zbyt dużo miejsca aby poszaleć, tym bardziej wszystko trzeba dobrze zaplanować

- szkielet (już sobie przyswoiłam to określenie ) - mają stanowić zimozielone nasadzenia wzdłuż ogrodzenia, które jednocześnie stanowić będą parawan od sąsiadów; thuje (łącznie 40 sztuk) w górnym prawym rogu są wykonane w tym roku, małe ale pewnie urosną jeśli trzeba będzie to mogą zmienić lokalizację ; myślę jeszcze o bluszczach i innych pnączach - może lepiej zastosować tylko takie zamiast obsadzać iglakami, bo zawsze to trochę więcej miejsca od wewnątrz
- dla ozdoby 2-3 świerki przy ogrodzeniu - w perspektywie urośnie i zajmie sporo miejsca
- bukszpanowe kule, stożki i ramki
- choć jeden czerwony buk
- preferowane kolory kwiatów - biały, kremowy, odcienie niebieskiego (od błękitu do granatu), żółte, generalnie pastelowe (zwłaszcza róże, marzę o austinkach) - miejsce dla kwiatów na wyznaczonych rabatach naprzeciwko tarasu, troszkę z tyłu domu i oczywiście przy wejściu, poza tym uprawa w donicach
- jak wiecie mamy już posadzonych przyszłościowo 50 cisów - pewnie pójdą na parawany
- pod sosnami już założone hostowisko , choć tak sobie myślę, że może tam zaplanować też hortensje, bo ziemia pod sosnami dobra a hosty znajdą napewno inne przyjemne miejsce... hmm ....
- na linii domu zaznaczyłam na niebiesko niektóre okna - te, z których widok powinien być szczególnie ładny