Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

KasiaWB 10:25, 10 maj 2012

Gardenarium napisał(a)
Kasiu, bukszpan da się uratować. Najpierw go posadź oczywiście ładniejszą stroną do ludzi, delikatnie przytnij wyokrąglając i tak jak Hania radzi rozwieś nad nim cieniówkę (taką szkółkarską siatkę.

Podlewaj regularnie ale nie zalewaj. Popsikaj mu liście florovitem w płynie rozcieńczonym, w korzenie nawozu nie lej, aż wyraźnie zacznie rosnąć. Te dziury z boku możesz uzupełnić innym bukszpanem, jeśli gdzieś uda się takiego zakupić. Dorosną po jakimś czasie i uzupełnią braki.

Widziałaś u Babci Jasi mojego? Też tak wyglądał kiedyś.

Danusiu, wielkie dzięki ach żeby ten bukszpan wiedział, że sama Szefowa o nim mówi, to pewnie od razu by zaczął być ładny powiem mu chyba )
To dzisiaj będę cięła i zaraz potem popsikami florovitem, nie będę czekać 2 tygodni z tym cieniowaniem będzie gorzej, bo nie mam takiej siatki czy można prosić o jakieś zdjęcie tej siatki żebym wiedziała czego szukać?
Na uzupełnienie mam, ale dość małe bukszpany, a tu by się taki metrowy przydał... jak spotkam to dokupię i dosadzę, chociaż trudno będzie się wbić w tą bryłę.
Oczywiście, że widziałam u Babci Jasi, bywam tam regularnie
Czyli jest nadzieja
KasiaWB 10:36, 10 maj 2012

Martek napisał(a)
Zdjęcia jak zwykle ciekawe i ładne to po pierwsze.
Po drugie do głowy by mi nie przyszło,że wcześniej kiedy za pewne taki sprzęt u was pracował nie wykopaliście tej leszczyny .Ja myślałam,że chcecie tylko ,żeby orzech nie puszczał ponownie gałęzi ,a z czasem po pewnych zabiegach korzenie by same spróchniały.Przecież to logiczne,że taki sposób jest na pozbycie się od razu całości skuteczny ...
U mnie wykopuje się takie rzeczy łopatą bo nie ma możliwości wjazdu koparki
Po trzecie więcej nie napiszę jak się nie zdeklarujesz ;P

Zdjęcia - poglądowe ) dla jasności sytuacji
Wcześniej nie chcieliśmy tej leszczyny usuwać, bo była ładna borodowa, ale z czasem zobaczyliśmy na co ją i jej korzenie stać i decyzja zapadła zamówiliśmy koparkę gdybym wcześniej wiedziała, że jej nie chcę to oczywiście wycielibyśmy ją wcześniej ale teraz był ostatni moment na koparkę. Dobrze, że już po sprawie.
Ad. 3 już się chyba zdeklarowałam
Gardenarium 10:43, 10 maj 2012

KasiaWB napisał(a)

Kasiu, bukszpan da się uratować. Najpierw go posadź oczywiście ładniejszą stroną do ludzi, delikatnie przytnij wyokrąglając i tak jak Hania radzi rozwieś nad nim cieniówkę (taką szkółkarską siatkę.

Podlewaj regularnie ale nie zalewaj. Popsikaj mu liście florovitem w płynie rozcieńczonym, w korzenie nawozu nie lej, aż wyraźnie zacznie rosnąć. Te dziury z boku możesz uzupełnić innym bukszpanem, jeśli gdzieś uda się takiego zakupić. Dorosną po jakimś czasie i uzupełnią braki.

Widziałaś u Babci Jasi mojego? Też tak wyglądał kiedyś.

Danusiu, wielkie dzięki ach żeby ten bukszpan wiedział, że sama Szefowa o nim mówi, to pewnie od razu by zaczął być ładny powiem mu chyba )
To dzisiaj będę cięła i zaraz potem popsikami florovitem, nie będę czekać 2 tygodni z tym cieniowaniem będzie gorzej, bo nie mam takiej siatki czy można prosić o jakieś zdjęcie tej siatki żebym wiedziała czego szukać?
Na uzupełnienie mam, ale dość małe bukszpany, a tu by się taki metrowy przydał... jak spotkam to dokupię i dosadzę, chociaż trudno będzie się wbić w tą bryłę.
Oczywiście, że widziałam u Babci Jasi, bywam tam regularnie
Czyli jest nadzieja

Zapytaj w ogrodniczym, cokolwiek zasłoń, rozwieś włókninę albo tarasowy parasol jakiś postaw
Nie mam zdjęcia cieniówki rozwiniętej, ale to coś takiego , tylko tak nie owijaj a wbij 4 kołki i przywiąż "dach" z cieniówki.

Instagram Ogrodowiska
KasiaWB 10:52, 10 maj 2012

Dzięki Danusiu, już wiemy o co chodzi dzisiaj dostanie baldachim
Najbardziej obawiam się jednak cięcia, nie wiem o ile skrócić żeby łyse kikuty nie zostały. W środku za bardzo nie ma co podcinać, bo jest ażurowo i gałęzie mocno zdrewniane.
hanka_andrus 11:19, 10 maj 2012

Możesz rozwiesić nad nim nawet starą firankę,albo zasłonę czy prześcieradło.
KasiaWB 11:45, 10 maj 2012

Haniu, pewnie pójdzie czarna włóknina (zwana "szmatą"), którą akurat mam, bo miała być rozkładana pod rośliny
KasiaWB 12:32, 10 maj 2012

Zbieram się i lecę na działkę. Fotki wieczorem trzymajcie kciuki
Pszczelarnia 12:47, 10 maj 2012

Studium przypadku bukszpana i ruchy koparkowe ciekawe. Ta koparka bardzo zgrabnie działała. Jakiś kumaty operator.

Bukszpan da radę. Ja swoje też przesadzałam ale wtedy nic nie wiedziałam o cieniowaniu, florowicie i strzyżeniu.
KasiaWB 16:12, 10 maj 2012

W przerwie na obiad kilka fotek

bukszpan w dołku.Obejrzałam sobie go dzisiaj uważnie i ........ to jest jego najładniejsza strona z innych stron jest mówiąc w skrócie "wygryziony"
W ogóle jest wielki 150x150 i zacienia nieźle rabatę.

KasiaWB 16:20, 10 maj 2012

A teraz coś dla tych, którzy planują sadzenie leszczyny nie dotyczy osób,które mają wielkie działki i jest im to obojętne )

karpa leszczyny w blasku słońca )

a tu co pozostało w leju po bombie (głębokość 1 metr, szerokość ok. 3 m)

bardzo trudno usunąć te grube korzenie, które swoimi mackami wlazły głęboko i szeroko pod ziemię

Ale my sobie z tym poradzimy
I tym optymistycznym akcentem - do zobaczenia wieczorem