Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

KasiaWB 03:56, 10 maj 2012

Żeby nie było tak monotematycznie... .......

będą irysy

kwitnie ostrokrzew

ładnie rozrasta się wiciokrzew od An_tre dzięki Aniu zastanawiam się jeszcze czy dobrze mu będzie przy murze czy lepiej byłoby przy siatce?

KasiaWB 04:07, 10 maj 2012

na koniec dnia/a raczej początek następnego - jaśmin i jaśminowiec

rok temu jaśmin żółty był taki jaśminowiec zresztą też, nawet zdjęcia nie zrobiłam bo nie było czego fotografować )

a dzisiaj

jaśmin źółty

jaśminowiec

i duet egzotyczny narazie są pod murem później zobaczymy gdzie wylądują

To ja teraz idę spać, a wy myślcie co zrobić z bukszpanem ) dobranoc
hanka_andrus 07:35, 10 maj 2012

Bukszpan podciąć na taką formę jaką potrzebujesz,Podlewać regularnie.I myślę,że trzeba go cieniować w pierwszym miesiącu.żeby nie obsychał od góry.
Linka 08:13, 10 maj 2012

Kasiu leszczyna niezłe macki miała takie wyprostowane te korzeniska, ...... a bukszpan jak pokazywałaś zdjęcia koło gruzów, to nie wyglądał mi na taki duży okaz, teraz przy huśtawce robi wrażenie, wiem że martwisz się o niego ale widać ładnie odbija nawet z grubych już gałęzi. Wiem , że będzie dobrze, już Ty o niego zadbasz

Zawijas - wywijas u mnie

Pozdrawiam!
justi 09:10, 10 maj 2012

Nooo, kopareczką to raz dwa się korzenia pozbywa
A bukszpan wielgachny, co będziesz z niego ciąć kulkę czy stożek?
KasiaWB 09:29, 10 maj 2012

hanka_andrus napisał(a)
Bukszpan podciąć na taką formę jaką potrzebujesz,Podlewać regularnie.I myślę,że trzeba go cieniować w pierwszym miesiącu.żeby nie obsychał od góry.

Witaj Haniu, właśnie nie wiem jak ciąć i w którym miejscu. Podlewać oczywiście będę, ale z cieniowaniem gorzej, bo on jest bardzo duży, bym musiałamu parasol ogrodowy ustawić
KasiaWB 09:32, 10 maj 2012

Linka napisał(a)
Kasiu leszczyna niezłe macki miała takie wyprostowane te korzeniska, ...... a bukszpan jak pokazywałaś zdjęcia koło gruzów, to nie wyglądał mi na taki duży okaz, teraz przy huśtawce robi wrażenie, wiem że martwisz się o niego ale widać ładnie odbija nawet z grubych już gałęzi. Wiem , że będzie dobrze, już Ty o niego zadbasz

Zawijas - wywijas u mnie

Pozdrawiam!

Linka, oj tak, wielka ta karpa była i mocno się trzymała w ziemi. Pierwsza koparka padła z pękniętym wężem hydraulicznym bo nie dała rady podnieść karpy i czekaliśmy do późnego wieczoru na drugą koparkę
Bukszpan jest naprawdę......byczy )) dlatego nie wiem jak się do niego zabrać a zadbać chcę

Lecę zobaczyć zawijasa )

KasiaWB 09:36, 10 maj 2012

justi napisał(a)
Nooo, kopareczką to raz dwa się korzenia pozbywa
A bukszpan wielgachny, co będziesz z niego ciąć kulkę czy stożek?

Całe szczęście,że tą koparkę wzięliśmy,bo byłoby nieciekawie z jej usunięciem. Pewnie ciągle by odbijała od korzenia i jak tu cokolwiek robić w tym miejscu, a plany mam szerokie )) jak odpisałam Lince pierwsza koparka padła z pękniętym wężem hydraulicznym bo nie dała rady podnieść karpy(

Co do bukszpana, to właśnie czekam na jakąś radę od Was, bo on niby dotychczas był cięty na kulę i nie wiem czy robić dalej w kulę czy może coś innego. Te grube łodygi są stare i zdrewniałe, więc martwię się czy odbije wyżej jak potnę ?

Gardenarium 10:13, 10 maj 2012

Kasiu, bukszpan da się uratować. Najpierw go posadź oczywiście ładniejszą stroną do ludzi, delikatnie przytnij wyokrąglając i tak jak Hania radzi rozwieś nad nim cieniówkę (taką szkółkarską siatkę.

Podlewaj regularnie ale nie zalewaj. Popsikaj mu liście florovitem w płynie rozcieńczonym, w korzenie nawozu nie lej, aż wyraźnie zacznie rosnąć. Te dziury z boku możesz uzupełnić innym bukszpanem, jeśli gdzieś uda się takiego zakupić. Dorosną po jakimś czasie i uzupełnią braki.

Widziałaś u Babci Jasi mojego? Też tak wyglądał kiedyś.

Instagram Ogrodowiska
Martek 10:16, 10 maj 2012

Zdjęcia jak zwykle ciekawe i ładne to po pierwsze.
Po drugie do głowy by mi nie przyszło,że wcześniej kiedy za pewne taki sprzęt u was pracował nie wykopaliście tej leszczyny .Ja myślałam,że chcecie tylko ,żeby orzech nie puszczał ponownie gałęzi ,a z czasem po pewnych zabiegach korzenie by same spróchniały.Przecież to logiczne,że taki sposób jest na pozbycie się od razu całości skuteczny ...
U mnie wykopuje się takie rzeczy łopatą bo nie ma możliwości wjazdu koparki
Po trzecie więcej nie napiszę jak się nie zdeklarujesz ;P