Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

AgnieszkaBK 22:49, 13 maj 2012

KasiaWB napisał(a)
Bardzo miło podjął nas Pan Piotr Mrozowski z Chronosa zaprosił nas również do swojego ogrodu pokazowego w Komorowie z zaproszenia napewno skorzystamy

Kasiu , miałyście świetne spotkanie..... żałuję, że nie mogłam się dołączyć.... może kiedyś się uda....
KasiaWB 22:50, 13 maj 2012

Martek napisał(a)
Ładny ten wiciokrzew,szkoda,że nie było słońca pewnie by pachniał
Irysy też urodziwe,ale nie wyglądają na cebulkowe holenderskie tylko takie z kłącza

no właśnie, od razu widać jak rośliny reagują na brak słońca
To są irysy z kłącza holenderski to ten jeszcze zamknięty choć jak Ci kiedyś mówiłam, to że holenderski wcale nie oznacza, że z cebuli poprostu produkcja holenderska zwłaszcza, że pięknie przezimowały bez okrywania zobaczymy co też się pokaże

Posiałam słonecznik nie twierdziłam, że jadalny )))
KasiaWB 22:52, 13 maj 2012

AgnieszkaBK napisał(a)

Bardzo miło podjął nas Pan Piotr Mrozowski z Chronosa zaprosił nas również do swojego ogrodu pokazowego w Komorowie z zaproszenia napewno skorzystamy

Kasiu , miałyście świetne spotkanie..... żałuję, że nie mogłam się dołączyć.... może kiedyś się uda....

No właśnie właśnie szkoda, że Ciebie nie było jak pisałam, to miałam nadzieję, że przyjedziesz ale co się odwlecze to nie uciecze widzę zresztą na forum coraz więcej osób z naszego miasta i regionu i to jest fajne Myślę, że będą jeszcze okazje
Martek 22:56, 13 maj 2012

Ja nie wiem jaki jest ten słonecznik.Tylko przypomniałam sobie,że w sumie na taką ilość odmian słoneczników jaką miałam i widziałam to nasiona jadalnego są duże.
Tylko jedne miałam bardzo zbliżone wielkościowo,ale miały białą łupinę całkowicie.
Ale widzę,że masz spore te nasiona,chociaż to w zbliżeniu i ono myli
Kłącza nie przemarzają tylko te cebulkowe holenderki tak.Ale ty miałaś takie niebieski niskie to wydaje mi się ,że cebula była.One mają ładniejsze odcienie takie bajkowe.I nęcą ,ale wiadomo,że jeśli mają przetrwać to raczej nie bez okrycia
Znowu coś ci się wydaje ...źle mnie oceniasz
KasiaWB 23:03, 13 maj 2012

Marta ja w ubiegłym roku w zasadzie miałam tylko dwa - wysokie lekko fioletowe i bardzo niziutkie żółto-bordowe. Potem dokupiłam właśnie te z produkcji holenderskiej i nie tylko, w tym takie z białym brzegiem na liściu, ale to była jesień więc dopiero w tym roku okaże się co nakupiłam ) dostałam również od Ani (an_tre), zatem musimy poczekać aż wszystkie rozkwitną i wtedy się okaże co i jak. Niebieskich nie miałam no oprócz tych wiosennych w kotle
Joanka 23:06, 13 maj 2012

Kasiu, ja też dostałam od An_tre. Już mi kwitną
KasiaWB 23:12, 13 maj 2012

Joanka napisał(a)
Kasiu, ja też dostałam od An_tre. Już mi kwitną

Ja czekam
akanta 23:32, 14 maj 2012

KasiaWB napisał(a)
znalazłam w necie inspirację dla hortensji pnącej, którą kupiłam dzisiaj i chcę puścić na sosnę jeśli taki efekt kiedyś uzyskam będzie wspaniale
http://davesgarden.com/community/forums/fp.php?pid=5342578
Zawitałam do Ciebie Kasiu.Odnośnie hortensji pnącej to świetny pomysł z tą sosną.Ja posadziłam przy modrzewiu i czeremsze ,brzozie a także na ścianie od pn.str.gdzie było mało ślońca. Tu wspina sie na czeremchę.Niestety juz po kwitnieniu.Moze też sie płozych po wzniesieniach.Mam zamiar zamaskować nią górkę gruzu po lekkim przysypaniu ziemią ,stworzy takie zielone wzniesienie a urozmaici płaskość terenu.
akanta 23:43, 14 maj 2012

KasiaWB napisał(a)
Jak ja lubię niedzielę Dzisiejszy dzień bardzo udany I baaardzo pachnący ze względu na .........
pojechałam tylko po ziemię, a okazyjnie nabyłam )))................

Viburnum carlcephalum czyli kalinę angielską huuuurrraaaaaaaa, ależ ona pachnie, obłędnie! wszystko co na ten temat napisano to prawda!

jak widać do hortensji wzięłam derenia białego Cornus alba Elegantissima

oraz ........ to czego ostatnio poszukiwałam czyli hortensje pnące , które mam zamiar puścić na sosnę

A gdzie to zrobiłaś takie zakupy Kasiu?Kalinę też dosadziłam jesienią -faktycznie zapach cudny!A Hortensji mirranda -nie spotkałam a to mnie ciekawi bardzo,bo to na moje cienie roślina i listki ma nieco inne warta zakupu.
akanta 23:47, 14 maj 2012

KasiaWB napisał(a)
Wszystko się zieleni i rozkwita jak ja to lubię

Hosty też masz piękne!!! oczywiście między innymi.Roślinki takie dorodne.