Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

KasiaWB 19:32, 22 sie 2012

Eliza - jak widzisz już się wszyscy wypowiedzieli nt. skrzypu ja póki co wypróbuję sposób Kryni, która pokazała u mnie efekty. Będę pryskać lub pędzelkować Starane
KasiaWB 19:33, 22 sie 2012

agniecha973 napisał(a)
Do gruntu z nimi, będzie im zdecydowanie lepiej. Fajna kolekcja, takich okazji nie można marnować.

Dzięki Aga. Zatem postanowione
KasiaWB 19:36, 22 sie 2012

popcarol napisał(a)
Kasiu jakie zakupy! Wow! Jeśli to nie tajemnica, to w jakich cenach takie ciski?
Poluję na duże, a te to już kosztują...
racja, trzeba było 4 lata temu te 80 szt kupić, to by już były większe... ale wtedy wcale nie chciałam cisów

pozdrawiam!!

Hej Karola,pisałam po 3 zł wlaśnie dlatego kupiłam i jeszcze drugie tyle bo ja wiem już, że chcę, a jak pisałam za cenę tylu sztuk mogłabym kupić przy dobrych wiatrach no 3 sztuki ) na większe też polowałam, ale trudno o nie w atrakcyjnej cenie.
Pozdrawiam
KasiaWB 19:37, 22 sie 2012

kryniafu napisał(a)

Kryniu, dzięki bardzo za okazanie walki ze skrzypem! starane już mam, stoi na szafce, ładnie wygląda, ale nie miałam jeszcze czasu użyć, może jutro napewno opryskam, tam gdzie mogę, bliżej roślin tylko pędzelkowanie - czasochłonna sprawa, ale warto

Co do cisów - myślisz, że lepiej gdziekolwiek posadzić niż dołować w doniczkach? w doniczkach byłoby szybciej i wygodniej przy późniejszym wykopywaniu, ale boję się, że korzenie przerosną i będzie tragedia. Szukam dla nich miejsca, chyba pójdą pod mur )

Kasiu, moje doświadczenia z podobnych zakupów są takie:
w doniczkach sadziłam do ziemi na około pół roku tak jak pisze Ania Monte, nie musiałam pamiętać o częstym podlewaniu. Jeśli na dłużej (zależy jakie dłużej) przesadzałam do większej doniczki i dołowałam lub nie, szkółkarze nie dołują wszystkiego. Też zależy na jak długo wystarczy donica, chodzi o to by bryła miała dość pokarmu i wody czyli pamiętać trzeba o podlewaniu jak jest susza lub przed dużym mrozem (nie dołowane donice). Ja swoje iglaki przesadzałam do większej donicy, często były to wiaderka 5L np. po kapuście (koniecznie dziurki w dnie), zdarzyło się, że roślina została trochę dłużej w ziemi wtedy bryła korzeniowa rozsadzała donicę. Bywało też, że sadziłam do gruntu bez donicy i np po dwóch latach wykopywałam. Cisy (solitery) nawet spore po latach np 4 przesadzałam na inne miejsce. Jeszcze i teraz bywa, że przesadzam drzewo jeśli nie jest zanadto wielkie, ważne by było często podlewane po przeprowadzce. Ważna też jest proporcja pomiędzy bryłą korzeniową i górą, zbyt małe korzenie nie "udźwigną" dużej góry.

Kryniu, dzięki!!! najprościej będzie jak widać wysadzić do gruntu, niech sobie rosną, a potem wykopię i posadzę na miejsce docelowe
Pozdrawiam
KasiaWB 19:39, 22 sie 2012

romka napisał(a)
hmmmm a ja tak sobie myślę, że to wszystko zależy jak sie chcesz bawić w tymi cisami, bo póki co myslę że są na tyle małe że w doniczkach mają jeszcze miejsce, trzeba by tylko przed zimą jakoś zabezpieczyć a na wiosnę mogłabyś przesadzić w coś większego, znaczy większe doniczki .... a jak nie chcesz zawracać sobie nimi głowy to wysadź do ziemi, żeby w miarę luźno rosły i później z wykopaniem nie będzie problemu

dziękuję za linka i info u mnie jesteś niezastąpiona!

nie chcę sobie zawracać głowy - do ziemi

Proszę bardzo, nie ma za co, cieszę się, że mogłam pomóc Pozdrawiam!
bociek 19:47, 22 sie 2012

Kasia, ale fantastyczny zakup cisow Ilosc tez niezla

Co do skrzypu roundap na skrzyp nie dziala.
KasiaWB 19:51, 22 sie 2012

GosiaM napisał(a)
Witaj Kasiu
Do tej pory przyglądałam się "z ukrycia" Twoim ogrodowym poczynaniom i podziwiałam zmiany zachodzące w Twoim ogrodzie, ale dzisiaj postanowiłam się ujawnić Mam pytanie (oczywiście jeżeli to nie tajemnica) gdzie można kupić takie cisy? Mieszkam w Lublinie, może to gdzieś niedaleko? Swoje cisy kupowałam na allegro, bo było taniej niż w centrach ogrodniczych. Na Twoich zdjęciach widać też było jakieś fajne sosny Pozdrawiam serdecznie, Gosia

cześć Gosia fajnie, że się ujawniłaś mam nadzieję, że dobrze się bawiłaś oglądając wątek )
a gdzie Twój wątek? jak nie masz, to koniecznie załóż namawiam
Oczywiście, że nie tajemnica można kupić w Lublinie jak chcesz to na PW podam numer i adres. Ludzie od lat hodują głównie iglaki np. jako pierwsi w Polsce wprowadzili choinę kanadyjską są to rośliny z nasion. Kończą już z uprawą, bo nie mają siły. Mają różne różności ) myślę, że coś wybierzesz ja w tym tygodniu jadę znowu po cisy, które nie zmieściły się nam ostatnim kursem wciąż dumam nad choinami, chciałabym, ale nie mam narazie gdzie sadzić, dosłownie!

Pozdrawiam i czekam na Twój wątek
KasiaWB 19:53, 22 sie 2012

bociek napisał(a)
Kasia, ale fantastyczny zakup cisow Ilosc tez niezla

Co do skrzypu roundap na skrzyp nie dziala.

Dzięki Boćku! zawsze się uśmiecham jak widzę Twoje wpisy
Ja planuję użyć Starane bo mam i Kryniafu poleciła i ma efekty Roundap tez mam, ale używam go na co innego )
bociek 19:59, 22 sie 2012

Kasik, bardzo mi milo

Co do skrzypu pisalam juz u Ani ASC, skrzypa uciac i pomalowac Starane+Bofix. Ja sie pozbylam tym sposobem calej kolonii w newralgicznym miejscu. Po samym starane potrafia niestety odbic po jakims czasie, czesto ze zdwojona sila. To uciecie jest bardzo istotne. Satysfakcja gwarantowana lub zwrot pieniedzy

Powodzenia walczacym!!!
KasiaWB 20:03, 22 sie 2012

ja poproszę jaśniej co do fragmentu "Starane+Bofix" tzn, że mam mieszankę zrobić wybuchową i tym malować?