Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

kryniafu 22:51, 21 sie 2012

KasiaWB napisał(a)
Dzielżan

a tutaj ........... skrzyp, z którym walczę

Kasiu tak jak już pisałam opryskałam mój skrzyp środkiem starane i jest efekt . W sobotę (było bardzo ciepło) zrobiłam oprysk na skalniaku

a dzisiaj w środę skrzyp wygląda tak:

Oprysk robiłam z opryskiwacza ale teraz będę pędzelkiem na rabatach pomiędzy kwiatami.
Skrzyp dla mnie to zmora, wyłazi wszędzie do tego jeszcze mam błotny skrzyp, który jest trujący. Wreszcie wiem czym zwalczać tego chwasta, przed długi czas chciałam ekologicznie, wapnując, rozluźniając glebę, wybierając głęboko korzenie ale bez efektu.
kryniafu 23:01, 21 sie 2012

KasiaWB napisał(a)
wieczorem mieliśmy akcję pod kryptonimem "cis" kupiliśmy 80 sztuk sadzonek cisa, jedynie 80 bo więcej nie weszło do samochodu cały bagażnik, pół tylnego siedzenia i jeszcze trochę "w nogach"

reszta została w poczekalni

A to już wystawione na działce

Zakupy, które poczyniłaś fantastyczne. Też kiedyś korzystaliśmy z różnych okazji i dołowaliśmy najpierw donice a potem w grunt wkopywaliśmy sadzonki, lepiej rosły. Miałam kawałek ogrodu tzw, przechowalnię.
romka 23:06, 21 sie 2012

Kasia cześć, Ty nigdy w nocy nie spisz, weź no powiedz, czy te brzozy w tym ogrodzie na piaskach to takie specjalne czy z lasu???
KasiaWB 23:41, 21 sie 2012

romka napisał(a)
Kasia cześć, Ty nigdy w nocy nie spisz, weź no powiedz, czy te brzozy w tym ogrodzie na piaskach to takie specjalne czy z lasu???

Romcia )) czasem śpię ))... jak nie pracuję albo jak na Ogrodowisku nie siedzę ))
W ogrodzie na piaskach brzóz Danusia nie sadziła brzozy to hicior Ogrodu z lustrem są to oczywiście brzozy specjalne Danusia zawsze coś atrakcyjnego sadzi brzozy Betula utilis 'Doorenbos' - brzoza pożyteczna 'Doorenbos' o czysto białej korze
KasiaWB 23:47, 21 sie 2012

Kryniu, dzięki bardzo za okazanie walki ze skrzypem! starane już mam, stoi na szafce, ładnie wygląda, ale nie miałam jeszcze czasu użyć, może jutro napewno opryskam, tam gdzie mogę, bliżej roślin tylko pędzelkowanie - czasochłonna sprawa, ale warto

Co do cisów - myślisz, że lepiej gdziekolwiek posadzić niż dołować w doniczkach? w doniczkach byłoby szybciej i wygodniej przy późniejszym wykopywaniu, ale boję się, że korzenie przerosną i będzie tragedia. Szukam dla nich miejsca, chyba pójdą pod mur )
monteverde 23:50, 21 sie 2012

Ja bym na zimę zadołowała w doniczkach pod murem pozdrawiam Kasiu ogromniaste zakupy
KasiaWB 23:53, 21 sie 2012

Dzięki Ania, pewnie na tym się skończy, aż żal, że nie mogę od razu tego dać na docelowe miejsce a miałam nic nie kupować))
Urszulla 00:43, 22 sie 2012

Pochwalam hurtowe zakupy, ale takie to rewelacja! Pozdrawiam
Madzenka 06:58, 22 sie 2012

KasiaWB napisał(a)
Kryniu, dzięki bardzo za okazanie walki ze skrzypem! starane już mam, stoi na szafce, ładnie wygląda, ale nie miałam jeszcze czasu użyć, może jutro napewno opryskam, tam gdzie mogę, bliżej roślin tylko pędzelkowanie - czasochłonna sprawa, ale warto

Co do cisów - myślisz, że lepiej gdziekolwiek posadzić niż dołować w doniczkach? w doniczkach byłoby szybciej i wygodniej przy późniejszym wykopywaniu, ale boję się, że korzenie przerosną i będzie tragedia. Szukam dla nich miejsca, chyba pójdą pod mur )

U mnie starane też czeka na zmiłowanie
jak długo te cisy mają czekac? Jeśli pół roku to w donicy, jeśli conajmniej jeden sezon dałabym je jednak do gruntu.
Doczytalam są jeszcze male, okazyjne, gratulację za cenę Posadizłabym je do gruntu niech się krzewią i rosną.
Mala_Mi 07:00, 22 sie 2012

Kasiu...zakupy hurtowe..... ale w końcu jak sie che zroibć żywopłocik czy ekranik...to co to jest 80 sadzonek Cis jest fajny i bardzo mi się podoba....tylko tak wolno rośnie...... a ekran chce się mieć od razu wysoki do nieba ....
Pędzelkowanie nie jest straszne , bo wystarczy tylko kapnać na zielsko....