Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Madzenka 08:54, 26 sie 2012

Kasia będzie u Cibie idealnie.. Dom zostanie wkomponowany w ogród a nie odwrotnie
I takie myślenie o ogrodzie jest niezwykle ważne przed budową mój projekt ogrodu powstał w calości na etapie pozwolenia na budowę i wylewania fundamentów i dzięki temu od poczatku wiedziałam do czego dążę . Ogród powstawal etapami, ale dopiero nasadzenia roślin dają efekt. U ciebie rośliny już rosną zatem efekt będzie od pierwszego dnia, od pierwszej filiżanki kawy w nowym domu i spojrzeniu na ogród o poranku
Wiesz, ze w trakcie budowy zawsze stawalam w miejscu gdzie jest oś widokowa na ogród i marzyłam
A teraz staję w tym mijescu i myślę co oprawić
Oj uwielbiam te momenty
Pozdrawiam wszystkich budujących i marzących

Ps. Za leszczynami nadal płaczę
M posadził dwie. Obie za garażem.....
KasiaWB 12:09, 26 sie 2012

noemi napisał(a)
Kasiu jestem z rewizytą .... cisowe zakupy super, poczytałam o skrzypie,niestety też go mam u siebie .... nie wiedziałam że roundup na niego nie działa ....

pozdrawiam i miłej niedzieli Ci życzę

Cześć Madzia dzięki. Na szczęście mamy dobre dusze na forum, które podpowiedziały czym walczyć ze skrzypem. Ja preparaty już mam, ale jeszcze nie było czasu użyć...
Miłej niedzieli
KasiaWB 12:25, 26 sie 2012

Marzena2007 napisał(a)
Kasia będzie u Cibie idealnie.. Dom zostanie wkomponowany w ogród a nie odwrotnie
I takie myślenie o ogrodzie jest niezwykle ważne przed budową mój projekt ogrodu powstał w calości na etapie pozwolenia na budowę i wylewania fundamentów i dzięki temu od poczatku wiedziałam do czego dążę . Ogród powstawal etapami, ale dopiero nasadzenia roślin dają efekt. U ciebie rośliny już rosną zatem efekt będzie od pierwszego dnia, od pierwszej filiżanki kawy w nowym domu i spojrzeniu na ogród o poranku
Wiesz, ze w trakcie budowy zawsze stawalam w miejscu gdzie jest oś widokowa na ogród i marzyłam
A teraz staję w tym mijescu i myślę co oprawić
Oj uwielbiam te momenty
Pozdrawiam wszystkich budujących i marzących

Ps. Za leszczynami nadal płaczę
M posadził dwie. Obie za garażem.....

Dzięki Marzenko za wizytę i wsparcie chciałabym już być na etapie SSZ, bo w zasadzie mogłabym już coś robic chociaż właściwie nie, bo chciałabym już być na etapie zakonczonego domu i ogrodu i zastanawiać się jedynie nad smaczkami ))))) marzenie ściętej głowy ))
Projekt mojego ogrodu narazie powstaje tylko w mojej głowie, bo za dużo mam inspiracji i nie mogę się zdecydować na jeden styl i coś czuję, że ogród nie będzie utrzymany w jednym stylu )
Teraz szukam inspiracji na wygląd drewutni. Nie będzie to domek ani typowa altana. Będzie przy murze i albo zrobimy nad nim daszek albo coś innego. Widziałam fajny pomysł w najnowszym serialu Ogrodowiska - Zimozielony przy białym domu, no i zastanawiam się na tym. A może ktoś podeśle jakąś inspirację?
Pozdrawiam, miłej niedzieli
romka 13:30, 26 sie 2012

Czesć Kasia
przyszłam się przywitać, jakis nawal obowiązków ostatnio zmusza to sieciowej nieobecności

p.s.
Kasia a tak w zasadzie jaki będzie Twój dom, nowoczesny, klasyczny???
Madzenka 14:48, 26 sie 2012

Kasiu ale drewno w takiej zabudowanej drewutni jak jest w nowej realizacji Danusi nie powinno byc, powinno mieć przewiew i być zadaszone.
My mamy drewutnię przytuloną do jednej ściany garażu. Jeszcze M na równoleglej scianie ma ulożyć takie listwy jak na garazu, ale to pewnie inne dziesieciolecie.....
KasiaWB 20:45, 26 sie 2012

romka napisał(a)
Czesć Kasia
przyszłam się przywitać, jakis nawal obowiązków ostatnio zmusza to sieciowej nieobecności

p.s.
Kasia a tak w zasadzie jaki będzie Twój dom, nowoczesny, klasyczny???

Cześć Romciu nawały pracy to skandaliczny skandal ) nie można normalnie na forum posiedzieć )) wiem coś o tym
A dom.. hmmm ) w/g projektu jest nowoczesny, ale ja nie będę się do końca tego trzymać ) tzn. kolorystyka będzie zupełnie inna niż w wizualizacji i w zasadzie nowoczesne elementy zostaną zastąpione lub całkiem zlikwidowane, bo chcę go trochę "postarzyć" ) np. zamiast szklanych balustrad będą stylowe ale baaardzo prościutkie nie będzie drewna na elewacji... będzie trochę cegły ręcznie formowanej ale tylko w niektórych miejscach i bez przesady ) np. wykusz jadalniany będzie w jasnej cegle i tutaj mogę powiedzieć, że planuję przy tym oknie różankę z pastelowymi różami (również z pnącymi - po tej cegle ) ), lawendą i bukszpanem, ale będzie tam również ekran z cisa ) wnętrze również nie będzie nowoczesne.....raczej stylizowane, ale nie na barokowo kolory pastelowe....
Dach będzie grafitowy, elewacja będzie biała lub leciutko złamana szarym lub beżem, okna białe (zastanawiam się również nad białymi szprosami, ale tylko poziomymi konstrukcyjnymi)... drzwi wejściowe białe a może czarne )............. Taki mam widok pod powiekami )) a co z tego uda mi się zrealizować - mam nadzieję, że wszystko ale to jeszcze długa droga, chyba że wygram w totka )
Pozdrawiam
KasiaWB 20:50, 26 sie 2012

Marzena2007 napisał(a)
Kasiu ale drewno w takiej zabudowanej drewutni jak jest w nowej realizacji Danusi nie powinno byc, powinno mieć przewiew i być zadaszone.
My mamy drewutnię przytuloną do jednej ściany garażu. Jeszcze M na równoleglej scianie ma ulożyć takie listwy jak na garazu, ale to pewnie inne dziesieciolecie.....

Marzenko, i takiej odpowiedzi właśnie się obawiałam )) fajnie to wygląda i w sumie jest to wnęka, ale właśnie za bardzo nie ma przewiewu, no chyba że tak traktujemy tą otwartą stronę przedyskutowaliśmy z mężem, że zrobimy drewutnię przy murze, na podeście z cegły i pewnie zbudujemy jakiś daszek nad, a boki będą stanowiły ekrany z cisa - na początek te małe, które ostatnio kupiliśmy - kiedyś urosną )) będzie zatem drewutnia wtopiona w przyszły ogród i wysłonięta ekranami, ale również przewiewna może być?
EwaG 21:14, 26 sie 2012

Coś mi przemknęło w pobieżnym przeglądaniu, że masz problemy ze skrzypem. Na skrzyp najlepsza metoda, to zamęczenie go. Czyli systematyczne usuwanie. Po jakimś czasie zaniksnie. Można się też wspomagać wapnowaniem gleby (skrzyp lubi kwaśna ziemię).
ewa_piasecka 21:36, 26 sie 2012

KasiaWB napisał(a)

Kasiu oglądając twój ogród aż nie chce się wierzyć,że przed kilkoma miesiącami nic tam nie było, zrobiłaś nieprawdopodobny skok ogród piękny, wszystko rośnie a ogrodniczka wspaniała

Dziękuję Aniu miło nam niezmiernie, że się podoba wprawdzie trudno nazwać to ogrodem, narazie to taka szkółka trochę , ale sporo pracy włożyliśmy żeby mieć chociaż ten kącik i móc posiedzieć w miarę przyzwoitych warunkach testujemy, uczymy się, sprawdzamy nie planowaliśmy aż tylu nasadzeń, które obecnie są i wciąż coś nowego dokupujemy zaraziliśmy się chyba )))

Cuuuuudnie !!!!! Czy ktoś tu płaci za nadgodziny wybacz Kasiu zaczęłam czytać co 5 stron Kusi mnie zobaczyć ostatnie strony co tam u Ciebie w tym roku, ale nie zrobię tego jadę od początku.
Patrzę i widzę, że za niedługo braknie ci miejsca na dom i rzeczywiście będziecie musieli dokupić kawałek ziemi Dziś pewnie nie doczytam co u Ciebie w tym roku muszę się przygotować do urodzin córki, coś niecoś upiec a przede wszystkim najpierw pojechać do sklepu na zakupy. [/quote

))) an_tre bardzo mnie zawsze wspiera w poczynaniach od samiutkiego początku za co jej dziękuję chwaliła, pewnie na pocieszenie te pierwsze działania, które ja z perspektywy czasu oceniam dzisiaj słabiutko ale dzięki temu chyba się nie poddałam na początku )) a może dzięki małej świadomości i małej wiedzy ogrodniczej wtedy i mi się tamto podobało ) ooo ludzie!
Tak jak później Tobie napisałam, mój wątek najlepiej czytać od końca )) a to i tak początki Chyle czoła za poświęcony czas i czytanie nawet co 5 stron tamten rok to już historia ten rok również za jakiś czas poddam krytyce ) idę do przodu ))
A oto w/g mnie najważniejsze artykuły Danusi jako lektura obowiązkowa dla początkujących:
- o projektowaniu ogrodu - część 1 tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/55-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-1-sprzatanie a pod artykułem są linki do kolejnych części.

Ponadto, jako również obowiązkowe - relacje z realizacji ogrodów przez Danusię - tworzenie ogrodu od podstaw, krok po kroku np.
- ulubiony przeze mnie: Ogród z lustrem https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem
- również mój faworyt : Ogród minimalistyczny https://www.ogrodowisko.pl/watek/504-ogrod-minimalistyczny
- Ogród na piaskach https://www.ogrodowisko.pl/watek/1669-ogrod-na-piaskach
Na forum jest tego więcej, a dodatkowo można również zobaczyć inne ogrody na stronie Gardenarium.pl
Szukając dla kogoś z forum informacji, dokopałam się w wątku u Bogdy porady Danusi odnośnie szkieletu ogrodu - może przydadzą się również Tobie https://www.ogrodowisko.pl/watek/56-moj-piekny-ogrod?page=7

Uffff, to się rozpisałam
Pozdrawiam serdecznie Ewa i trzymam kciuki za Twój ogród i budowę! no i czekam na wątek

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2257-bedzie-i-domek ..... teraz proszę o szybką podpowiedź czy o to chodziło , czy w jakiś inny sposób się wkleja mój wątek Cos czuję, że jednak nie tak, jak czytam np. komentarze na twoim wątku to na zielono pisze nazwa wątku innych osób na które od razu mogę też wejsć.
Kasiu dziekuję bardzo za wyczerpującą wypowiedź napewno skorzystam z porad Danusi
KasiaWB 21:47, 26 sie 2012

Ewa P. - odpowiedziałam w Twoim wątku