Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

ewa_piasecka 00:26, 26 sie 2012

KasiaWB napisał(a)

Na pocieszenie .............. zakupiliśmy ............... ławkę ogrodową "Pomorską" jak Wam się podoba ? )

Czy dalej czytam to widzę, że na maxa profesjonalnie i dużo pracy

o rety!!!! to było właśnie mega nieprofesjonalne )) to jest ten moment o którym myślę, jak mówię, że żałuję, że nie wcześniej trafiłam na Ogrodowisko!!!! to jest moment kiedy można było pewne rzeczy zrobić inaczej zamiast potem poprawiać ale dużo pracy faktycznie tak ))) no i od czegoś trzeba było zacząć , tylko dlaczego tak bezmyślnie )))
ławka fajna i wygodna co najważniejsze i mogę polecić, jak kolorek nie zblednie to dostanie nowe oblicze I jest jeszcze widoczna jedna z leszczyn - trzeba było ją wtedy już wykopać (drugą też zamiast kopać w 2012 koparką) i zaorać porządnie cały teren i wypoziomować a nie na oko (w tym roku w wielu miejscach dosypywaliśmy ziemi).
Co jeszcze? obecnie cegły zostały tylko i wyłącznie na tym fragmencie pokazanym bezpośrednio za ławeczką - już mi się nie podobają jako obwódki i poszły out, co innego mur z cegły ) no i oczywiście ćwiczę się w kancikach - to jednak elegancka sprawa
aaaa, no i nie robiłabym teraz tej siatki ogrodzeniowej tylko wymurowała od razu ogrodzenie, bo w tym przypadku tak już w tym miejscu zostanie, jedyne pocieszenie, że zarośnie ) a sąsiad kiedyś pewnie też coś posadzi ) na samiutkim początku Sebek radził mi wyższą podmurówkę pod siatką żeby chwast nie przełaził i tutaj jest wsadzony wysoki krawężnik, ale głównie wkopany w ziemię, a nad ziemią za mało - chwast przełazi przez siatkę ;( podsumowując - trzeba było od razu wymurować ogrodzenie z wysoką podmurówką to już rada dla Ciebie, bo w dokładnie tym miejscu ja już tego nie zmienię, ale w pozostałej części jaknajbardziej tak będzie )

Ach Z tym płotem mam zaplanowany właśnie z podmurówką, a jak na razie to tylko leśne ogrodzenie. Jednak tak już to jest, że na swoich błędach najlepiej się uczymy, ja też nie wyrównałam terenu i narazie nawet o tym nie myślę poczekam do budowy domu i wtedy będę kombinowała co dalej A tymczasem mam dużo do czytania tutaj na ogrodowisku
KasiaWB 00:37, 26 sie 2012

ewa_piasecka napisał(a)

Kasiu oglądając twój ogród aż nie chce się wierzyć,że przed kilkoma miesiącami nic tam nie było, zrobiłaś nieprawdopodobny skok ogród piękny, wszystko rośnie a ogrodniczka wspaniała

Dziękuję Aniu miło nam niezmiernie, że się podoba wprawdzie trudno nazwać to ogrodem, narazie to taka szkółka trochę , ale sporo pracy włożyliśmy żeby mieć chociaż ten kącik i móc posiedzieć w miarę przyzwoitych warunkach testujemy, uczymy się, sprawdzamy nie planowaliśmy aż tylu nasadzeń, które obecnie są i wciąż coś nowego dokupujemy zaraziliśmy się chyba )))

Cuuuuudnie !!!!! Czy ktoś tu płaci za nadgodziny wybacz Kasiu zaczęłam czytać co 5 stron Kusi mnie zobaczyć ostatnie strony co tam u Ciebie w tym roku, ale nie zrobię tego jadę od początku.
Patrzę i widzę, że za niedługo braknie ci miejsca na dom i rzeczywiście będziecie musieli dokupić kawałek ziemi Dziś pewnie nie doczytam co u Ciebie w tym roku muszę się przygotować do urodzin córki, coś niecoś upiec a przede wszystkim najpierw pojechać do sklepu na zakupy. [/quote

))) an_tre bardzo mnie zawsze wspiera w poczynaniach od samiutkiego początku za co jej dziękuję chwaliła, pewnie na pocieszenie te pierwsze działania, które ja z perspektywy czasu oceniam dzisiaj słabiutko ale dzięki temu chyba się nie poddałam na początku )) a może dzięki małej świadomości i małej wiedzy ogrodniczej wtedy i mi się tamto podobało ) ooo ludzie!
Tak jak później Tobie napisałam, mój wątek najlepiej czytać od końca )) a to i tak początki Chyle czoła za poświęcony czas i czytanie nawet co 5 stron tamten rok to już historia ten rok również za jakiś czas poddam krytyce ) idę do przodu ))
A oto w/g mnie najważniejsze artykuły Danusi jako lektura obowiązkowa dla początkujących:
- o projektowaniu ogrodu - część 1 tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/55-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-1-sprzatanie a pod artykułem są linki do kolejnych części.

Ponadto, jako również obowiązkowe - relacje z realizacji ogrodów przez Danusię - tworzenie ogrodu od podstaw, krok po kroku np.
- ulubiony przeze mnie: Ogród z lustrem https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem
- również mój faworyt : Ogród minimalistyczny https://www.ogrodowisko.pl/watek/504-ogrod-minimalistyczny
- Ogród na piaskach https://www.ogrodowisko.pl/watek/1669-ogrod-na-piaskach
Na forum jest tego więcej, a dodatkowo można również zobaczyć inne ogrody na stronie Gardenarium.pl
Szukając dla kogoś z forum informacji, dokopałam się w wątku u Bogdy porady Danusi odnośnie szkieletu ogrodu - może przydadzą się również Tobie https://www.ogrodowisko.pl/watek/56-moj-piekny-ogrod?page=7

Uffff, to się rozpisałam
Pozdrawiam serdecznie Ewa i trzymam kciuki za Twój ogród i budowę! no i czekam na wątek
Pwl 00:37, 26 sie 2012

KasiaWB napisał(a)

Cześć Kasiu, wiesz że werbenka od Ciebie jakimś cudem raz że wykiełkowała a teraz jest tak wielka
że panuje w ogrodzie Coś mi mówi że to zasługa Twojej magicznej dłoni i wpływu pośredniczącego
Danusi Wiem że mam rację Tak czy inaczej jeszcze raz chciałbym podziękować bo teraz wreszcie
chyba doczekam się nasion! jupiiii bardzo bardzo dziękuję

Przeleciałem Twój wątek i pewnie przekroczyłem prędkość dopuszczalną na Ogrodowisku ale Danusia
chyba nie wlepi mandatu haha Zmiany mega. Ja aż nie wierzę że czas tak leci i wszystko tak szybko
rośnie. Obym się nie obudził z ręką w... kompoście? Dlatego zmykam i idę coś przekopać Pozdrawiam!

Ooooo jaka miła wizyta - witaj Pawełku! fajnie, że mnie odwiedziłeś na wstępie dodam, że wciąż czekam na Twój wątek! ) no nie męcz mnie już i pokaż nam swoje królestwo
baaardzo bardzo się cieszę, że werbena tak ładnie wzeszła i się rozrosła, to naprawdę miła wiadomość wstaw fotkę
ooo tak, magiczna dłoń ! )) jest taka magiczna, że ........niestety w tym roku nie mam ani jednej werbeny, pewnie dlatego, że totalnie przekopałam miejsce pod nową rabatę magiczną łopatą no i pewnie dodatkowo wypieliłam magiczną dłonią )... Mam nadzieję, że kiedyś jeszcze będę je miała )

Zmieniło się faktycznie dużo u nas i chyba na lepsze ilekroć patrzę na zdjęcia wyciętych leszczyn to śmieję się w duchu do Ciebie, bo jak tylko założyłam wątek to mi radziłeś ich usunięcie, a ja byłam wtedy jak szczypior na wiosnę i za ich ratowaniem o ja.... )) trzeba było wtedy Ciebie posłuchać )
Kompostu zazdroszczę no może bez lądowania w nim )
Odzywaj się częściej! Pozdrawiam!
p.s. no i załóż wątek

Tak wiem że to skandal, nie mam jeszcze watku. Przyjmuje baty od wszystkich tak tak
- ale muszę sobie wykombinować najpierw sprzęt do pokazywania bo chwilowo brak Pamiętam
te leszczynki Wyobraź sobie jaką miałem minę jak zniknęły za sprawą magicznej dłoni. haha
No ale dobrze się stało, widzisz Będę zaglądać cześciej, obiecuje. A no i przejrzałem też Twoje
ostatnie zakupy i zbierałem po nich szczęke z podłogi... ale Ci się fartnęły te ciski, ja bym chyba
się tam śmiał jak psychopata do sprzedawczyni że tak tanio i wzięłaby mnie za skończonego
wariata i w trymiga wezwała erkę do zakładu psychiatrycznego To by się tak skończyło na pewno
KasiaWB 00:42, 26 sie 2012

Klamber napisał(a)
Witaj Kasiu, nie byłem u Ciebie kawałeczek czasu. Roślinek przybywa i coraz ładniej się robi, kiedy ruszasz na maxa z ogrodem, od wiosny? czy jeszcze nie.

Witaj Robert! jak miło Ciebie "widzieć" ja właśnie nadrabiam zaległości na forum, bo w ogóle jakiś czas mnie nie było
Tak, jest lepiej niż rok temu. Trudno mi jednak odpowiedzieć kiedy będzie finalna realizacja ogrodu, miała być w 2013 wiosną, ale nie będzie. Mam nadzieję, że jednak nie będę musiała z tym czekać wieki
Serdecznie pozdrawiam!
KasiaWB 00:45, 26 sie 2012

motylla napisał(a)
Piękne zakupy!!!!! Zazdroszczę

Motylla dzięki za odwiedziny robię co mogę żeby nie kupować )) no i to były narazie ostatnie taakie zakupy, nie mam narazie już gdzie sadzić ))
Pozdrawiam!
KasiaWB 01:05, 26 sie 2012

kryniafu napisał(a)
A, jeszcze coś. Czytając poradniki ogrodnicze i rady jak zaprojektować ogród (13 lat temu) mocno utkwiła mi rada by tworzyć obrazy. Usiąść w wybranym miejscu ogrodu, spojrzeć przed siebie i spróbować wyobrazić sobie co chcę zobaczyć przed sobą. Mnie to pomogło, siadam, patrzę i dumam. Jeden dzień, za tydzień ponownie, czasem od razu obraz się pojawia. Ważna jest tak zwana oś widokowa. Dzisiaj usiadłam po pracy w ogrodzie w ulubionym miejscu i patrzyłam zadowolona, że mam przed sobą obraz, który się zmienia sezonowo ale zawsze mnie zachwyca. Jest to jedno miejsce a staram się jeszcze inne dopracować.

Osie widokowe i obrazy to arcyważna sprawa dla początkujących, ale ja już tą lekcję odrobiłam mam nawet folder z inspiracjami nt. osi widokowych, jest też fajny filmik na ten temat - prowadzi Alan Titchmarsh.
Napierw projektując i wykonując w tym roku tą rabatę z hortensjami i śliwą wiśniową Nigra właśnie miałam w myślach oś widokową. Mój ogród przyszły będzie bardzo mały z domem na środku. Ta nowa rabata generalnie już taka zostanie, tylko muszę poprawić dolne nasadzenia, ale będzie ona widoczna z tarasu a także od strony muru i jest to miejsce gdzie słońce świeci w południe, potem chowa się za dom, by o zachodzie znowu ją oświetlić
Wiesz Kryniu, ja w porównaniu z Tobą to mam malutką działkę i tak na serio, to trudno tu mówić o osiach widokowych tzn. są, owszem, ale generalnie są niezwykle krótkie ) człowiek nie poszaleje ) ale właśnie tymbardziej muszę nad tymi obrazami popracować druga sprawa, że wiele rzeczy mi się podoba i trudno się zdecydować na jeden styl ) muszę coś wykombinować
Pozdrawiam i dobranoc
KasiaWB 01:10, 26 sie 2012

anieszka napisał(a)

Ewa - wpadłam tylko na sekundę, bo zobaczyłam co piszesz ale stare zdjęcia wyciągnęłaś )) i absolutnie nie polecam wzorować się na tym co wyprawiałam w 2011 roku ))) zabraniam! można sobie pooglądać te początki, ale jako przykład negatywny )))) najlepiej czytać mój wątek od końca ) nim zaczniesz cokolwiek robić na swojej działce poczytac Ogrodowisko, szczególnie artykuły Danusi o projektowaniu i zobacz relacje z realizacji przez Danusię różnych ogrodów (potem podeślę przykłady) - dzięki temu unikniesz wieeeeeelu błędów!
Serdecznie pozdrawiam!
Potem wpadnę na dłużej i odpowiem wszystkim miłym Gościom

I na tym moim zdaniem polega urok ogrodowiska, że nasze ogrody robią się ze strony na stronę coraz piękniejsze i ciekawsze I my stajemy się coraz większymi znawcami Chociaż do eksperta to mi jeszcze daleko

Co racja to racja dzięki Ogrodowisku zmierzamy we właściwym kierunku a Polska pięknieje i niech się to rozprzestrzenia jak wirus niech powstają piękne ogrody, w tym ogrody pokazowe, żeby nie trzeba było jeździć do Anglii ) - zabrzmiało jak życzenia na Nowy Rok
Pozdrawiam Anieszka
KasiaWB 01:25, 26 sie 2012

Pwl napisał(a)

Cześć Kasiu, wiesz że werbenka od Ciebie jakimś cudem raz że wykiełkowała a teraz jest tak wielka
że panuje w ogrodzie Coś mi mówi że to zasługa Twojej magicznej dłoni i wpływu pośredniczącego
Danusi Wiem że mam rację Tak czy inaczej jeszcze raz chciałbym podziękować bo teraz wreszcie
chyba doczekam się nasion! jupiiii bardzo bardzo dziękuję

Przeleciałem Twój wątek i pewnie przekroczyłem prędkość dopuszczalną na Ogrodowisku ale Danusia
chyba nie wlepi mandatu haha Zmiany mega. Ja aż nie wierzę że czas tak leci i wszystko tak szybko
rośnie. Obym się nie obudził z ręką w... kompoście? Dlatego zmykam i idę coś przekopać Pozdrawiam!

Ooooo jaka miła wizyta - witaj Pawełku! fajnie, że mnie odwiedziłeś na wstępie dodam, że wciąż czekam na Twój wątek! ) no nie męcz mnie już i pokaż nam swoje królestwo
baaardzo bardzo się cieszę, że werbena tak ładnie wzeszła i się rozrosła, to naprawdę miła wiadomość wstaw fotkę
ooo tak, magiczna dłoń ! )) jest taka magiczna, że ........niestety w tym roku nie mam ani jednej werbeny, pewnie dlatego, że totalnie przekopałam miejsce pod nową rabatę magiczną łopatą no i pewnie dodatkowo wypieliłam magiczną dłonią )... Mam nadzieję, że kiedyś jeszcze będę je miała )

Zmieniło się faktycznie dużo u nas i chyba na lepsze ilekroć patrzę na zdjęcia wyciętych leszczyn to śmieję się w duchu do Ciebie, bo jak tylko założyłam wątek to mi radziłeś ich usunięcie, a ja byłam wtedy jak szczypior na wiosnę i za ich ratowaniem o ja.... )) trzeba było wtedy Ciebie posłuchać )
Kompostu zazdroszczę no może bez lądowania w nim )
Odzywaj się częściej! Pozdrawiam!
p.s. no i załóż wątek

Tak wiem że to skandal, nie mam jeszcze watku. Przyjmuje baty od wszystkich tak tak
- ale muszę sobie wykombinować najpierw sprzęt do pokazywania bo chwilowo brak Pamiętam
te leszczynki Wyobraź sobie jaką miałem minę jak zniknęły za sprawą magicznej dłoni. haha
No ale dobrze się stało, widzisz Będę zaglądać cześciej, obiecuje. A no i przejrzałem też Twoje
ostatnie zakupy i zbierałem po nich szczęke z podłogi... ale Ci się fartnęły te ciski, ja bym chyba
się tam śmiał jak psychopata do sprzedawczyni że tak tanio i wzięłaby mnie za skończonego
wariata i w trymiga wezwała erkę do zakładu psychiatrycznego To by się tak skończyło na pewno

skandaliczny skandal ))) czekamy
Szkoda, że nie widziałam Twojej miny - bezcenne??? bardzo walczyłam o leszczynki... ))) uważałam wtedy, że bardzo ważne jest aby zachować to z drzewostanu co jest, ale praktyka pokazała, że nie należy kurczowo trzymać się drzewka leszczynowego ))
Tak z tymi cisami to faktycznie się udało, ale może dlatego, że już kończą produkcję i sprzedaż i całą działalność, bo chcą cieszyć się emeryturą w swoim ogrodzie wcale się nie dziwię w sumie kupiłam ich w tym rzucie 150 i wystarczy, bo plus te co mamy to ponad 200 sztuk.... wystarczy napewno ))
Pozdrawiam! do miłego!
KasiaWB 01:38, 26 sie 2012

I tak upłynęło mi znowu kilka godzin ) .....
Idę spać dobranoc
noemi 01:52, 26 sie 2012

Kasiu jestem z rewizytą .... cisowe zakupy super, poczytałam o skrzypie,niestety też go mam u siebie .... nie wiedziałam że roundup na niego nie działa ....

pozdrawiam i miłej niedzieli Ci życzę