Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

KasiaWB 20:37, 13 paź 2012

Witaj Sylwia lubię uciekać do takich pięknych ogrodów jak Twój ... póki nie będę miała swojego )))
Pomysłowego, to mało powiedziane myślę, że to jeszcze nie koniec rewelacji
Co do wysłonięcia daszka - to są już fajne pomysły: np.podwyższenie muru i na to jeszcze kratka do puszczenia wyżej pnącza, prunus Umbraculifera lub drzewa szpalerowe wysoko szczepione i formowane na płasko np. grab
KasiaWB 20:42, 13 paź 2012

Syla napisał(a)
narysowałam to co omawiałaś .... może pomoże w podjęciu decyzji

ale super dzięki! muszę się nauczyć takie wizualki robić właśnie o taki efekt mi chodzi z tymi drzewami szczepionymi ten mur ma ok. 5 m szerokości więc wejdą tam co najwyżej 2 Umbra (biorąc pod uwagę rozmiar docelowy koron), ewentualnie graby szpalerowe np. 3 lub 4
Wydaje się, że takie nasadzenia załatwiły by sprawę
Syla 20:48, 13 paź 2012

Tak , tak ale przyjdzie zima i odsłoni się paskuny sąsiad może uda się jednak podnieś murek ... A wizualki to prościutto
KasiaWB 21:00, 13 paź 2012

w zimie raczej nie będzie okazji żeby to miejsce oglądać, bo taras będzie dokładnie po przekątnej od tego miejsca latem to inna sprawa, bo po tej stronie domu też będziemy siedzieć, z tej strony zachodzi latem słońce i oświeca cały pas wzdłuż w tym również tą moją rabatę z hortensjami i Nigrą bo ona jest dokładnie naprzeciwko tego muru - dzieli je odległość ok. 30 m właśnie dlatego dom powstaje w linii domu sąsiadów, tyle że nie przewidziałam, że postawią tutaj tą konstrukcję
Jak prościutto, to muszę spróbować a w jakim to programie najłatwiej?
Syla 21:21, 13 paź 2012

Napisałam na pw wiadomość Kasiu , zdecydujesz sama .... ja pewnie dostawiłabym trochę cegiełek Ale z drzewkami będzie ładnie
KasiaWB 21:33, 13 paź 2012

Dziękuję domurowanie to była pierwsza myśl. W tym roku i tak tego nie będziemy już robić ale jest o czym myśleć Pozdrawiam
justi 00:02, 14 paź 2012

Fajnie Syla to zrobiła. Właśnie takie cosik miałam na myśli
Kasiu pisząc, że wejdą tam co najwyżej dwie Umbry, miałaś na myśli dwie po jednej stronie lustra czy dwie w ogóle na cały mur?
KasiaWB 00:20, 14 paź 2012

justi napisał(a)
Fajnie Syla to zrobiła. Właśnie takie cosik miałam na myśli
Kasiu pisząc, że wejdą tam co najwyżej dwie Umbry, miałaś na myśli dwie po jednej stronie lustra czy dwie w ogóle na cały mur?

tak, to jest dokładnie tak jak Ty napisałaś i pokazałaś mam na myśli, że w ogóle niestety tylko dwie na ten odcinek (( mur w tym miejscu ma szerokość ok. 5 m, przy czym z tego miejsca gdzie robiłam zdjęcie to odległość między elewację a murem po prawej zgodnie z projektem będzie miał tylko 4,45 m czyli tyle muru będzie widoczne, no a Umbry sadzi się w odległości 3m... czyli jedną bym musiała dać mocno w rogu ale wiem,że z metr od samego muru z prawej, bo tam jest lany fundament i drzewko może słabo rosnąć, w przerwie 3 m lustro i następna Umbra, ale istnieje duże prawdopodobieństwo, że ta druga w całości nie będzie widoczna.... Nie planowałam tam drzew a bardziej w lewo już jak kończy sie mur chcę dać kilka thuji potem serby muszę sie nauczyć rysować na zdjeciach to bym pokazała a najlepiej to musisz kiedyś wpaść do mnie to sama zobaczysz co i jak
monteverde 00:27, 14 paź 2012

KasiaWB napisał(a)

Kasiu a ja bym nadbudowała ten mur, bo nie oto Tobie chodziło , żeby szpalery tam wsadzać tylko lustro, przy szpalerach całkiem inna jest już koncepcja

Dzięki Aniu, zobaczymy jak wyjdzie, bo przy szpalerach może być i zieleń górą i lustro no i nie wyklucza to pnączy, które były w pierwotnym założeniu dla tego miejsca zobaczymy co czas przyniesie Pozdrawiam

Rysunek Sylwii wskazuje , że szpaler obniża ten mur znacznie i przytłamsza i ni jak ma się tam jeszcze lustro, takie mam odczucie po zobaczeniu tej wizualizacji
KasiaWB 00:34, 14 paź 2012

Ania, tak myślisz? będą tam max 2 drzewka, a one są takie koronkowe, delikatne, no i będą wysoko szczepione na pniu, mur teraz ma 1,80 m wysokości, a ja chcę szczepione conajmniej na 1,80 a myślę, że jak wezmę na 2 m to będzie ok, wyższe byłyby za wysokie bo by prześwitywało między murem a spodem koron ja narazie to widzę, ale będę jeszcze przymierzać, wyliczać itd. Dzięki za głos w dyskusji, bo każde zdanie i uwagi są dla mnie bardzo ważne. A może przez zimę przyjdą jeszcze inne rozwiązania? kto wie