To są Kasiu graby. Sadzimy tak, żeby szpalery i góry się schodziły. A więc musisz wyjść od tego, jakim materiałem dysponujesz, znaleźć odpowiednie okazy i zmierzyć szerokość korony prowadzonej na płasko.
Dzięki Madżenko za rozpoznanie oba pomysły mi się podobają tzn. i drzewa szpalerowe (np. graby) i umbraculifera ostatecznie zdecydują zapewne odległości, bo tam dość ciasno będzie.
Sporów sąsiedzkich nie chcę wszczynać, bo jednak to nie jest do końca legalne co zrobili, więc załatwię to obsadzeniami po swojej stronie
Dzięki za link, z przyjemnością pooglądam Pozdrawiam
To są Kasiu graby. Sadzimy tak, żeby szpalery i góry się schodziły. A więc musisz wyjść od tego, jakim materiałem dysponujesz, znaleźć odpowiednie okazy i zmierzyć szerokość korony prowadzonej na płasko.
Na tym zdjęciu lepiej widać.
Danusiu! wielkie dzięki! już się tematem zaczęłam interesować, przeczytałam Twój artykuł. Zatem w tym miejscu przy murze albo będą takie drzewa szpalerowe albo prunus Umbraculifera no chyba, że domurujemy mur wyżej, ale bardziej mi się podoba koncepcja wysokich nasadzeń Pozdrawiam
Witam Kasiu!
Piękny mur zbudowaliście. Szkoda że sąsiad nie wykorzystał go jako tło dla roślin tylko sobie wiatkę postawił...
Ja bym chyba skadniała się do jego podniesienie. Wydaje mi się że wiśnie nigdny nie przesłonią wiaty tak żebyś była zdwolona...
Jak już to chyba graby fajniesze bo pozostają im liście zimią.
Cześć Nieszka mur miał być ozdobą i niezbyt wysoki, dlatego ma tylko 1,80 m. Po stronie sąsiada tuż przy tej wiatce jest drugie, niezależne wejście do domu, więc spokojnie można było zrobić w tym miejscu piękną rabatę, która zresztą jest widoczna od samej ulicy, gdyż naprzeciwko jest brama wjazdowa. No ale cóż, to ich działka i robią co chcą. Po dzisiejszym sadzeniu cebul i oglądaniu jeszcze tego miejsca, stwierdzam, że w sumie dobrze że akurat w tym miejscu to zrobili a nie w innym, bo generalnie to jest na tyłach naszej działki, więc dobrze, że nie gdzieś od frontu, nie będzie jej tak widać mogło być zatem gorzej )
Muszę nauczyć się robić wizualizacje, takie malowanie na zdjęciu lub wstawianie obrazków, to od razu będzie można to zobaczyć i zdecydować czy lepiej kule czy graby zobaczymy
Dzięki i pozdrawiam!
Dzisiaj wreszcie wsadziłam do ziemi cebulki tulipanów, krokusów, irysków i szafirków i... właśnie sobie przypomniałam, że... jeszcze w domu mam troszkę jutro muszę dosadzić. Czy ktoś może mnie uświadomić kiedy sadzimy cebule czosnków ozdobnych?
spokojnie sadź, do końca października można
przeczytałam o cisach i będzie super i chcę zobaczyć, jak ganiasz z lustrem do przymiarki kiedyś i ja tak zrobię
Irenko, skoro powiedziałaś, że można to dzisiaj posadziłam między kulkami bukszpanowymi mam nadzieję, że wzejdą )
Jak spotkam gdzieś takie lustro, którego nie będzie szkoda (może ktoś na śmietnik wyrzuci? ) ), to będę ganiać i robić foty dla Ciebie specjalnie też coś będzie ) Będę przymierzać, a Wy będziecie decydować gdzie i jak będzie fajnie
Pozdrawiam !
Witaj Kasiu dziękuję za odwiedziny .... sąsiada masz bardzo pomysłowego , no ale o takich nie trudno
Szkoda takiego pięknego muru zasłaniać .... hmmmm ale co wymyślić ???? myślę ....
Zastanawiam się czy można byłoby podwyższyć mur i wysłonić zadaszenie sąsiada ??? czy to wogóle możliwe ???