Anieszka, ja chyba też zostawię, a jak będą wychodzić to będę poprostu nimi okładać rośliny jak innymi liśćmi pamiętam, że po ostatniej zimie nie było wiosną wiele do sprzątania, poprostu się rozleciały
Kasia, ja też się zastanawiam co z liściami host. Chyba zostawię dopóki same nie będą lekko z ziemi wychodzić...
Anieszka, ja chyba też zostawię, a jak będą wychodzić to będę poprostu nimi okładać rośliny jak innymi liśćmi pamiętam, że po ostatniej zimie nie było wiosną wiele do sprzątania, poprostu się rozleciały
One gniją od mrozów, takie flaki się robią, nie lubię tego i wyrywam i wrzucam na kompost
Piękny widoczek. Zauważyłam też precyzyjnie ułożone drewno w drewutni . Współczuję tego sąsiedztwa za płotem z całego serca.
Dziękuję Kasiu za wizytę u mnie.
Jolu, dzięki za odwiedziny za drewutnię odpowiedzialny jest mój M. i to on tak ładnie układa niedługo przeniesiemy z innego miejsca resztę drewna i zwolni się kolejny kawałek działki, który zamierzam jak się uda jeszcze w tym roku przekopać, wywalić chwasty, zniwelować poziom, bo w pewnym miejscu teren się znacznie obniża. Posiejemy wiosną tam może trawę albo jednoroczne, byle walczyć z chwastem, to nic że będzie to kiedyś zniszczone, ale przecież to tylko trawa Poprostu nie mogę spokojnie siedzieć i patrzyć na chwast
Co do sąsiedztwa... może kiedyś nauczą się dbać o estetykę bliższego i dalszego otoczenia
Pozdrawiam!
dlaczego mówisz że na mur powyżej 3m musisz mieć zezwolenie? jeśli mur jest na twojej działce i nie jest od strony drogi publicznej to można postawić taki na jaki masz ochotę......
Cześć Aga, otóż niestety jest tak, że budowa ogrodzenia nie wymaga uzyskania decyzji o pozwoleniu na budowę, jednakże w niektórych przypadkach będzie potrzebne zgłoszenie, czyli zawiadomienie o zamiarze wykonania ogrodzenia. Zgłosić należy budowę lub remont ogrodzeń:
- od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz
- (mój przypadek) o wysokości powyżej 2,2 m – bez względu na to, czy są sytuowane od strony drogi, czy od strony działki sąsiada.....
czyli nie do końca jest tak, że mogę zrobić na co mam ochotę.
My wymurowaliśmy na 1,80 m a nie wyżej, żeby jednak trochę tej przestrzeni było i by nie zacieniać za bardzo ścianą tego miejsca ale nie przewidziłam niestety takich atrakcji z drugiej strony
Przybiegłam zgłosić gotowość do Grupy Wsparcia Budowlanego
skoro jest już nas dwie to można powiedzieć, że mamy silną grupę pod wezwaniem
Mogę grupie wsparcia nalewkę serwowac
Oj, często by się zdało coś mocniejszego niż nalewka na skołatane serce i poszarpane nerwy
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Mam nieodparte wrażenie,że ta jak domniemywam nowa drewutnia sąsiadów to z zazdrości i po złości ...
Cześć Marta, wiesz co, może to złość lub zazdrość a może poprostu bezmyślność. Spokojne zwrócenie uwagi na wysokość skończyło się uzyskaniem odpowiedzi, że niby sami nie wiedzieli, że to takie wysokie będzie....a jak już stoi to już takie będzie... Hmmm.... trochę trudno mi w to uwierzyć. Ale szarpać się nie będę, powiedzieliśmy tylko, że powinni sobie zdawać sprawę, że taka budowla przy samym ogrodzeniu wymaga zdaje się pozwolenia lub zgłoszenia. Dlatego szukam "zielonego" rozwiązania tej pięknej perspektywy obsadzę się i już Pozdrawiam
Trochę dzisiaj się zasiedziałam na forum jutro od rana trzeba będzie nadrobić pracę
Dziękuję Wszystkim za odwiedziny i wsparcie Serdecznie pozdrawiam! Dobrej i spokojnej nocy!