Fajne te ciski! I drewutnia I jesień w ogrodzie! Moje hosty wyglądają jeszcze gorzej, dzisiaj je pościnałam - w większości liście juz z ziemi wychodziły... brr
Miskanty oraz bluszcz sadzone w czerwcu tego roku bluszcz dostałam na Święcie Róż u Danusi cięty prosto z muru osobiście przez Szefową dwie hortensje pnące też posadziłam w tym roku i nawet się wspinają jedną chyba wiosną przesadzę właśnie też pod ten mur
Nasiona kosmosu już w większości zebrane jak nie będzie mokro to zbiorę nasiona także z tych, które teraz kwitną i z tych, które dopiero zakwitną
Hej Karola dzięki będziemy obserwować i porównywać jak rosną ) drewutnia ma narazie tymczasową konstrukcję, z czasem będzie ładniejsza dzięki za głos za Umbrami
Ja też niedługo pewnie zetnę liście host albo zostawię tak do wiosny, to już nie będzie czego ścinać )
Pozdrawiam!
Mnie denerwują te padnięte liście, więc ścinam co się da i do kompostu... ale może nie powinnam, bo roślinom zawsze "cieplej" zimą? Hmm... ale ogródek lepiej wygląda bez tych wszystkich liści ściętych mrozem i opadłych z drzew...
pozdrawiam!!
nasz mur ma wysokość ok. 1,80 m, a daszek w najniższym punkcie 2,40 m...i jak widać wznosi się niemal do 3 metrów.... tu miało być lustro naprzeciwko tego muru ale 30 m dalej jest rabata z hortensjami i Nigrą...
Dostałam wiele propozycji od forumowiczów - podsumowując:
- prunus Umbraculifera - ale zmieszczą się maksymalnie 2 sztuki jeśli będą sadzone w rozstawie 3 metry
- formowane na płasko drzewa szpalerowe np. grab
- domurowanie muru wyżej np. do wysokości 2,50-3 metry.... ale na 3 m...to już potrzebne pozwolenie..
- domurowanie troszke wyżej i zamontowanie kratki lub innej konstrukcji po ktorej będzie się wspinać bluszcz lub coś innego
Kasiu, ale Cie zalatwili I jak znam zycie nie zapytali nawet grzecznosciowo o Twoj poglad w temacie
Ja bym chyba domurowala, kurcze no nie wiem co Ci doradzic.... Skoro mialo byc lustro to moze jeszcze dobra opcja sa graby ciete w ekran... Ale niefajnie