Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Toszka 01:09, 22 sty 2013

KasiaWB napisał(a)
Toszka, faktycznie! i wszystko jasne - rozmyślamy nad tym samym faaaajnie! mi się w tym miejscu widzą takie Umbraculifera jak u Danusi na rabacie hidcotowej a drzewa formowane na płasko to w innym miejscu - żeby daszek sąsiadów zasłonić, ale zobaczymy jeszcze Na ostatnim moim "rysunku" po dwóch stronach lustra dałam teraz stożki z cisa lub bukszpanu ale wciąż mi się ten serb po głowie tłucze tam w rogu ) ale dalej na kilkunastu metrach te wiśnie ) a te drzewa chcę podsadzić kulkami albo kwadratami - bukszpan lub cis no albo właśnie między drzewem a ogrodzeniem ekrany z cisa - tylko tak myślę jak to kiedyś będzie, trzeba będzie mocno ciąć

Łączy nas jeszce jedno - nasadzamy ogród przed budową domu
Moim skromnym zdaniem po bokach lustra świetnie by wyglądały stożki z cisa. Takie jak Danusini "strażnicy" przy wejściu. Dwa smukłe, tak min.3m... a w każdym bądź razie docelowo wyższe niż wiśnie. Bukszpanowych stożków bym nie ryzykowała z dwóch powodów - 1-wzrost, 2 - w razie choroby grzybowej, czy "cuś" cis się zregeneruje bez brzydkich łysych placków.
... cały czas mam wrażenie pustki nad lustrem....
Wydaje mi się, że pojedyńczy serb będzie tam ni w pięć ni w dziewięć....jego funkcję przejął by strażnik. Prędzej moje oczy tam widzą jako łącznik ze dwa, trzy stożki... ale mniejsze od "strażnika" i napewno nie sadzone w jednej linii. W ten to też sposób można by uniknąć synchronicznego nasadzenia przy lustrze (oczywiście to kwestia gustu).
Myslę też, że jeśli po prawej rządzić mają kule - wisnie i pod nimi bukszpany, to lewy strażnik też powinien dostać towarzystwo kilku różnej wielkości kulek, tak by płaszczyzna muru dostała jednolitą w temacie oprawę.
Oczywiście piszę tylko o szkielecie tego fragmentu. Nasadzenia uzupełniające będzie można zmieniać w zależnosci od nastroju
KasiaWB 11:48, 22 sty 2013

Toszka to mamy wiele wspólnego ale coś nie widzę Twojego wątku? załóż koniecznie i pokaż swoje włości
Skupiając się jak piszesz tylko na samiutkim szkielecie tego miejsca , właśnie o takich stożkach myślę tyle,, że na tej ścianie z lustrem wiśni nie planuję, tylko tu po prawej stronie. Masz rację, że cis pewniejszy nie da rady posadzić tam stożków i wiśni - źle będzie wyglądać. Też mam właśnie wrażenie pustki nad lustrem, a to przecież będą 4 metry muru w tym miejscu. Nie byłoby pustki gdyby za murem w tym miejscu coś posadzić, jakby kiedyś udało nam się jeszcze kawałek działki za murem dokupić to sama posadzę co chcę i problem rozwiązany, ale narazie nie ma bliskiej perspektywy zakupu bo nie sprzedają póki co, więc nie rozmyślam nad tym, planuję na tym co mam. Zatem aby zlikwidować pustkę trzeba by coś tam posadzić między murem a stożkiem, pytanie tylko co? bo stożek przecież będzie rósł i nie może go nic od góry ograniczać. Drugie rozwiązanie to rezygnacja ze stożków w tym miejscu i posadzenie wiśni, które stworzą nad lustrem wyższe piętro szczególnie jak się zbliżą koronami. Ja tam chcę przy lustrze róże pienne puścić, ale one sprawy nie załatwią, chyba, że stworzy im się jakąś podporę jak w pergoli np. w formie łuku czy coś takiego, ale może to zbyt atrakcyjnie nie wyglądać )))
Danusia w swoim ogrodzie nie tylko bukszpanowym wspaniale przemyślała wszystko - tło dla lustra przy wodzie i murze tworzą od drugiej strony wiśnie, ja tego u siebie nie mam jak zastosować, bo za murem nic nie posadzę jako "zapożyczonego krajobrazu". Nie jestem też w stanie przewidzieć przecież co ktoś kiedyś tam może posadzić i czy mi koncepcji nie zepsuje . Sama na cudzym sadzić nie będę, bo komuś się nie spodoba i wytnie może. Dlatego myślałam o posadzeniu świerka albo i dwóch na skraju lustra, bo wtedy ich zwieszające się gałęzie troszkę by wypełniły tą lukę, ale i tak nie byłoby to dobre rozwiązanie. Lepsze by było jakieś drzewo w rogu, którego korona zapełni tą lukę na górze. Ojjj.... coś mi się zaczyna wydawać, że ostatecznie trzeba będzie zmienić całą koncepcję trudny orzech do zgryzienia mamy.... i co Ty na to?
Gosiniak 12:03, 22 sty 2013

Witam, troszkę tu pochodzę, bo jeszcze nie byłam, wrócę niebawem
Toszka 13:45, 22 sty 2013

myślę, dumam, kombinuję...
trza zapodać akcję poszukiwania inspiracji lustrzanych
Może łatwiej będzie wymysleć

Bo jeszcze wokół lustra można puścić hortensję pnacą...

a moze lustro umiejscowić w rogu?
no, myslę, dumam, kombinuję...
KasiaWB 14:37, 22 sty 2013

Gosiniak napisał(a)
Witam, troszkę tu pochodzę, bo jeszcze nie byłam, wrócę niebawem

Witaj Gosiniak pierwszy raz na moim ugorze, gdzie walka o piękno trwa ) to jeden z projektów mojego życia Pozdrawiam i zapraszam
KasiaWB 14:43, 22 sty 2013

Toszka napisał(a)
myślę, dumam, kombinuję...
trza zapodać akcję poszukiwania inspiracji lustrzanych
Może łatwiej będzie wymysleć

Bo jeszcze wokół lustra można puścić hortensję pnacą...

a moze lustro umiejscowić w rogu?
no, myslę, dumam, kombinuję...

Są wątki o lustrze w ogrodzie https://www.ogrodowisko.pl/watek/933-lustro-w-ogrodzie

Jest też ogród z lustrem https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem
W ogrodzie zimozielonym też jest lustro - ale tam za ogrodzeniem rosną drzewa i tworzą tą górę...

Ja już szukałam nie raz inspiracji w necie, ale to trudna sprawa...
U mnie w rogu lustro będzie odbijało dom i taras, a tego robić nie chcę, rośliny mają się odbijać )
No to dumamy dalej....
KasiaWB 14:48, 22 sty 2013

Dla zainspirowania wstawiam Danusi lustro i zdjęcia

O na tym zdjęciu świetnie widać wiśnie nad lustrem i jak patrzę na to zdjęcie to sądzę, że można lustro zrobić między wiśniami i ładnie obsadzić, a ze stożków w tym miejscu zrezygnować ;(

to jest piękne, idealne odbicie

a może jednak serb przy lustrze? oczywiście niesamotny )
KasiaWB 15:01, 22 sty 2013

I przeklejam jeszcze jedno zdjęcie Danusi, na którym widać jak ładnie wygląda serb z wiśniami
KasiaWB 15:02, 22 sty 2013

Noo.... to Ty Toszka kombinuj, a ja wracam do papierów ....
KasiaWB 21:22, 22 sty 2013

Przy okazji znalazłam zawieszkę mojej Perovskii i jest to Perovskia abrotanoides (perowskia bylicowata) "Blue Spire"
Znalazłam jeszcze taki opis: "Rzadka, bardzo piękna roślina krzewiasta o wysokości 1.2-1.5m (na zawieszce jest oznaczenie, że 0,5-1 m). Doskonale harmonizuje z innymi roślinami o barwach fioletowych, różowych, niebieskich lub srebrnych. O jej pięknie stanowią szarosrebrne barwy pędów i pierzastych liści, które zgniecione pachną szałwią. Kwiaty fioletowoniebieskie zebrane w kwiatostany. Kwitnie bardzo obficie od sierpnia do końca września (na zawieszce: że od lipca do października).
Uprawa i pielęgnacja: lubi miejsce nasłonecznione, nie lubi przesadzania, gleba raczej sucha, niewapienna, nie lubi nawożenia (tego nie wiedziałam czyli jak kocimiętka)
Każdej wiosny należy przyciąć na ok. 20cm od ziemi. Kwitnie na pędach tegorocznych.
O i już wszystko jasne
Mam ją od 2011 r., po tamtej zimie przemarzła - ścięłam do spodu i odbiła bardzo ładnie