Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Tess 20:56, 23 sty 2013

No właśnie o to mi chodziło, żeby pokazać na przykłądzie tego lustra, że nadlustrze dają krzaki w tle.
Więc o tym co "nad" bym się zbyt długo nie zastanawiała. Warto przemyśleć, co obok.

A ogród Gabik mi się bardzo podoba, lustro też.
Przecież ja swego czasuna cześć Gabikowego Ogrodu-nie tylko-żurawkowego rymowankę pochwalną ułożyłam

justi 21:28, 23 sty 2013

Racja, ale u Kasi owego czasu nadlustrzem miała byc wiatka sąsiada.
Co z ta wiatka Kasiu stoi?

KasiaWB 22:29, 23 sty 2013

Witajcie dziewczyny dziękuję Wam za żywą dyskusję i wszystkie cenne uwagi!
ja dzisiaj tylko na troszkę bo zarobiona jestem, a jutro rano jadę w świętokrzyskie jak ja świtem wstanę, buuu....

Tak na szybko:
- ta ściana gdzie planuję lustro w murze jest zupełnie z innej strony (z tej "reprezentacyjnej" hahahaha) niż niechlubny daszek sąsiadów; fakt na tamtym murze miało być lustro, ale raczej nie będzie, w każdym razie teraz o tym nie myślę, bo tam już mur jest, a chcę murować dalej w innym miejscu
pokażę na zdjęciu całą działkę dla orientacji

- widać wymurowany narożnik od strony sąsiadów - i tym się teraz nie zajmuję
- prawy górny narożnik, to są wszystkie dotychczasowe nasadzenia i rabata ze świerkami serbskimi, hortensjami itd.
- dolny lewy róg - widać kawałek blaszaka - tam będzie śmietnik, wjazd i wejście na działkę....
- prawy dolny róg - gdzie te zardzewiałe blachy - to jest miejsce nad którym teraz rozmyślam ) hahhaa trudno w to uwierzyć, ale tu właśnie będzie mur z lustrem )) jak mi się uda, to wymuruję w tym roku mur obejmujący widoczne dwa przęsła siatki z tej strony i niemal cały front czyli powstanie po przekątnej od tamtego muru taki sam mur wysoki na 2,20 m czyli maksymalnie ile się da bez pytania nikogo o zgodę - zgodnie z powszechnie obowiązującym prawem ) zamierzam też pociągnąć dalej mur od sąsiadów... miały być przęsła, ale skłaniam się bardziej do pełnego muru
Już pokazuję jak teraz widzę, że się zamuruję, że hej.... narysowałam dla ułatwienia (fioletowe ramki) gdzie będzie lustro, ale oczywiście lustro będzie od strony wewnętrznej muru )))

a od środka to mniej więcej coś takiego jak już rysowałam

Tess 22:35, 23 sty 2013

Gdzie jest wjazd?
KasiaWB 22:40, 23 sty 2013

Tess napisał(a)
Gdzie jest wjazd?

tam gdzie na pierwszym zdjęciu widać w dolnym lewym rogu blaszak, ale tam będzie kiedyś rabata czyli pseudo przedogródek a garaż będzie przy tamtym już istniejącym murze od sąsiadów
KasiaWB 22:54, 23 sty 2013

Toszka napisał(a)
Ty sobie leć, a ja muszę teraz roztrząsnąć problem, bo potem zapomnę.
Roztrząsam wyższe piętro nad lustrem...
Jak wysokie ma być lustro?
O ile pamiętam to mur ma być ok.2.15m.
Jeśli lustro samo, lub docelowo z oprawą (nie ważne mur, rama, czy rośliny) na wysokość miałoby powyżej 2m, to zwłaszcza w małym ogrodzie odległość patrzącego weń (tzn.lustro) jest ograniczona -do ilu metrów?
Do czego zmierzam... Otóż zazwyczaj skupiamy się na horyzoncie, który jest na wysokości naszych oczu. Punkty wyższe z bliższej odległości (przykładowo słupy elektr.) "tracą" wysokość, bo skupiamy się tylko na naszej.
Czyli po co zastanawiać się nad "nadlustrzem", kiedy w praktyce nie będzie to miało znaczenia. Chyba, że staniesz na stole lub na drabinie - wtedy tak. Ale jak częto bedziesz stawać wyżej by np. zajrzeć nad mur?
Może wcale nie ma co sobie zawracać głowy tym aspektem piętrowym?

Toszka, mam nadzieję, że już znalazłaś rozwiązanie ..... żarcik
i mamy nowy termin ogrodowiskowy "nadlustrze" brawo jeszcze tego nie słyszałam
Mur będzie wysokości 2,20, lustro planuję wysokości co najmniej 1,80 m, ale Danusia fajnie podpowiedziała w wątku o lustrze, że trzeba poprzymierzać będę w tym roku przymierzać ....chociaż nie ma jeszcze do czego, no ale można sobie wyobrazić pewne rzeczy w tej mojej koncepcji lustro będzie widoczne od wejścia tj. od wejścia do lustra będzie jakieś 22 metry i w jego stronę i jednocześnie w stronę tarasu będzie wiodła ścieżka czyli idąc będziemy się do niego zbliżać czyli ważna jest i dalsza i bliższa perspektywa i jednak będę zawracać sobie głowę, bo przeca będzie to moja pseudo "główna oś widokowa" poważna sprawa......

KasiaWB 22:55, 23 sty 2013

Tak szybciutko wstawiłam sobie jeszcze serby od strony sąsiadów a te zielone kulki to niby wiśnie Umbrac.
KasiaWB 23:13, 23 sty 2013

kasik778 napisał(a)
Moje drogie, przeczytałam waszą dyskusję z wypiekami, bardzo ciekawa

Ja na szczęście nigdzie nie wcisnę lustra, więc chociaż jeden problem z głowy

Kasiu te dwa przykłady, które przedstawiłaś to faktycznie trochę jak Rozważna i Romantyczna

obydwa mi się podobają, ten pierwszy jest taki pałacowy i wymaga sporo czasu na osiągnięcie takiego efektu no i jest bardzo pracochłonny w pielęgnacji

Dlatego np nigdy nie posadzę u siebie żywopłotu ligustrowego, bardzo mi się podoba, ale widzę ile pracy z nim mają moi rodzice

Kasiu w końcu dojdziesz do konsensusu jakiegoś

czeeeść Kasia jak zobaczyłam lustra w realizacjach Danusi to się zakochałam w tym pomyśle i stwierdziłam, że chcę
zaraz usuwam tamte zdjęcia, bo nie znam źródła, ale pierwsze mi się bardzo podoba w swoim założeniu, że lustro jest we wnęce stworzonej przez zielone ekrany, no i są drzewka szczepione wysoko rzecz jasna zamiast lustra mogłaby to być np. stalowa ściana wodna
żywopłot z ligustru sama osobiście sadziłam u moich Rodziców ....lat temu z małych badylków, dzisiaj mimo strzyżenia ma jakieś 2,10 m specjalistą od strzyżenia żywopłotu jest mój M., któremu temat nie jest obcy jeszcze z rodzinnego domu teściowie formują swoje żywopłoty od 20 lat, kulki bukszpanowe też są, i to w dużej ilości wszyscy strzygli i strzygą, strzyc będziemy i my hahahaha
Z Waszą pomocą na pewno dojdę do konsensusu
dzięki i buziaki!
KasiaWB 23:22, 23 sty 2013

justi napisał(a)

Po tym zdjęciu widać, że dobre "nadlustrze" też fajnie mieć , jak się da oczywiście. W odbiciu lustra widać pnie. Wygląda to jakby były od tych żółtych drzew, a przecież to odbicie drugiej strony ogrodu.
Całość wygląda jak przejście na drugą stronę. No i tzreba wziąć pod uwagę co będzie się w lustrze odbijać, żeby efekt był powalający.

ps. bardzo mi się podoba określenie " nadlustrze"
szkoda tylko, że to nadlustrze prawie zawsze zależy od sąsiada

Dzięki Justynka za udział w dyskusji
Uwielbiam to zdjęcie odkąd Danusia pokazała efekt końcowy dlatego je wstawiłam Jak patrzę na to zdjęcie, to żałuję że nie mam takiego nadlustrza, bo wtedy nie rozważałabym sadzenia dużego drzewa no ale to jest tzw. krajobraz zapożyczony, a u mnie z tej strony, a w zasadzie z żadnej w promieniu kilku metrów nic większego i ciekawego nie rośnie :/ buuu dalej tak i owszem...
W tym obmyślanym miejscu u mnie będzie się odbijać wszystko to co będzie przed lustrem na długości 22 m... i szerokości między 6,5 a 4 metry, no może nawet więcej, w zależności od wielkości lustra i umiejscowienia. Wszystko na tej przestrzeni ma być ogródkiem Tak chcę
Polatam w tym roku z kawałkiem jakiegoś lustra i zobaczę co się odbija może trzeba będzie zrezygnować z koncepcji lustra a wstawić tam ławkę albo donicę na postumencie zobaczymy
Buziam!
KasiaWB 23:50, 23 sty 2013

Tess napisał(a)
Kasiu, a czy Ty mogłabyś pokazać jak wygląda ten narożnik w listkowej porze roku?
Bo przecież widać, że w tle coś zielonego rośnie. I to wcale sporo.Co to jest?

Szukam szukam....nie fotografowałam tamtej strony, tylko przypadkowo.......... i znalazłam takie coś, jak widać są to dzikie krzaczory, ale nie tuż za ogrodzeniem. Dalsza perspektywa jest i nawet jest ładna, no ale nadlustrza nie zrobi a może???? ale istnieje realne zagrożenie, że ktoś kto kiedyś kupi tamte działki wytnie wszystko w pień np. deweloper..... Chroń mnie Boże! mam nadzieję, że kupi to ktoś, kto postawi ładny dom, ale przede wszystkim zrobi piękny ogród

i jeszcze specjalnie dla Ciebie Tess wygrzebałam z czeluści zdjęcie z czerwca 2011 r. robione z dachu nieistniejącej już komórki ) teraz to wszystko trochę inaczej wygląda