Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru cz. II

Ogród u stóp klasztoru cz. II

abiko 09:52, 15 lut 2017

Alinka popiół dajesz pod lawendę na wiosnę czy sypiesz za każdym razem jak go masz?
Swoją drogą pamiętam jak pierwszy raz na mnie patrzyli sąsiedzi jak posypałam moje 2:2 warzywniaka popiołem.. teraz chyba już ich nic nie dziwi
Sebek 11:49, 15 lut 2017

Rukolę muszę koniecznie na liście umieścić
Work&travel przesuwam na rok następny, więc warzywnik ma znów szansę egzystować Zresztą Mama nawet polubiła pracę w nim to będzie dobrze Musi być
Sebek 11:49, 15 lut 2017

Work&travel przesuwam na rok następny, więc warzywnik ma znów szansę egzystować Zresztą Mama nawet polubiła pracę w nim to będzie dobrze Musi być
alinak 11:50, 15 lut 2017

Agnieszka mam nie dużo tego popiołu ,bo w kominku palę od przypadku i raczej od razu na lawendę.Na wiosnę przemieszam pazurkami i koniec.

Nie pomyśl jednak że to sypię na tę żwirową rabatę pod oknami , tam niestety nic nie daję i tam rośnie najlepiej. Popiół wysypuję tam na rabatę trawiastą , tam mam trochę lawendy i z racji że rabata usypana z kompostu to tam lawenda rośnie kiepsko.
Popatrz...taki paradoks że ona nie lubi dobrej gleby .

Pod oknem rośnie nawet na macie w żwirze ,pod murem w szczelinach ...gdzie się da.Tam się tez najlepiej się wysiewa.

alinak 11:54, 15 lut 2017

Sebek napisał(a)

Oooo a to dlaczego???? za stary będziesz, zasiedzisz się.
Ale dosyć marudzenia ...dobrze ,wobec tego oglądaj już nasiona i wybieraj co ci pasuje.Koleżanka mnie dzisiaj uświadomiła że ta zielona rukola pod śniegiem u mnie to może nawet na wiosnę się obudzi i urośnie jeszcze.....no nie wiem ..przecież ona się wysiała na pół warzywniaka .nawet w pomidorach.
Sebek 12:00, 15 lut 2017

alinak napisał(a)

Oooo a to dlaczego???? za stary będziesz, zasiedzisz się.
Ale dosyć marudzenia ...dobrze ,wobec tego oglądaj już nasiona i wybieraj co ci pasuje.Koleżanka mnie dzisiaj uświadomiła że ta zielona rukola pod śniegiem u mnie to może nawet na wiosnę się obudzi i urośnie jeszcze.....no nie wiem ..przecież ona się wysiała na pół warzywniaka .nawet w pomidorach.

Ja nie z tych co usiedzą na miejscu - w tym roku dużo niepewnych sytuacji u nas, boję się rzucić wszystko na 3 miesiące i zostawić Mamę z tym wszystkim... Dlatego być może wbiję do USA w 2018, zresztą dopytałem się znajomych i nie jest tak kolorowo jak się mi wydawało Dlatego... odraczam W tym roku Azja Express musi mi wystarczyć
Rukola mówisz ekspansywna? To Nie wiem czy to dobrze czy źle
abiko 12:05, 15 lut 2017

alinak napisał(a)
Agnieszka mam nie dużo tego popiołu ,bo w kominku palę od przypadku i raczej od razu na lawendę.Na wiosnę przemieszam pazurkami i koniec.

Nie pomyśl jednak że to sypię na tę żwirową rabatę pod oknami , tam niestety nic nie daję i tam rośnie najlepiej. Popiół wysypuję tam na rabatę trawiastą , tam mam trochę lawendy i z racji że rabata usypana z kompostu to tam lawenda rośnie kiepsko.
Popatrz...taki paradoks że ona nie lubi dobrej gleby .

Pod oknem rośnie nawet na macie w żwirze ,pod murem w szczelinach ...gdzie się da.Tam się tez najlepiej się wysiewa.

Pamiętam, że tam gdzie masz żwir, to wypasione egzemplarze rosną
To może ja sobie odpuszczę sypanie jej pod lawendę a dam trochę na trawnik, bo mam mech w nim niestety. A że dużo go nie mam również, bo mało palę w kominku to będzie jak znalazł
alinak 12:05, 15 lut 2017

Nie to że ekspansywna,tylko to co przerosło w lecie ,zakwitło i się wysiało ,a wysiało się naaader obficie i pod koniec lata do zimy to każdy ode mnie wychodził z rukolą w woreczku.
13:14, 15 lut 2017
o popiole czytam ...mam rabaty aktualnie popiołowe ....cały popiół z kominka sypie na rabaty ...głownie pod róże.... aktualnie nie wygląda to najładniej ....ale zaraz spadnie pierwszy wiosenny deszcz i już będzie lepiej robię tak od dawna ....ale pod lawendę nigdy nie sypałam ...ale jeszcze zdążę bo najwięcej w kominku to my jednak palimy w marcu jak się wyłączy ogrzewanie

PS. rukolę siałam tylko raz ....wolę szpinak, jarmuż i pietruszkę zieloną
alinak 13:57, 15 lut 2017

I u mnie podobnie .Własnie trochę gaz skręciłam i kominek wieczorami odpalam.

Pospacerowałam z aparatem ,wiosny szukałam i własnie coś się zaczyna dziać ,to pierwsze zieloności jakie znalazłam to własnie pączki bzów i piwonii krzewiastej.Na listki to jeszcze poczekam,ale pączki ładnie już nabrzmiałe.
Nadal jednak kolorowe iglaki spełniają swoją rolę i kolorowe gałązki dereni.