Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru cz. II

Ogród u stóp klasztoru cz. II

Milka 12:17, 17 lut 2017

Sporo siania cię czeka
U nas dziś super pada, obmyje, odświezy, rosliny podlane i do roboty ruszam
alinak 14:00, 17 lut 2017

U nas też się rozpadało.Dziewczyny bez pośpiechu ,jeszcze się naharujemy dość.

RENIA-zeschłe byliny można ,no jasne że można.To będzie pierwsze co zrobię.
No i miedzianem na grzyba wszystko prysnę,jak tylko + 7-8 będzie to startuję.

IRENKAJa też się z deszczu cieszę,Taki naturalny prysznic i Rh podlane jak trzeba ,tylko jeden szkopuł ,że ziemia u nas ciągle zmarznięta,słabo wsiąka .

JUSTYNA , AGNIESZKA- w tym roku mam sporo nasion. podekscytowana jestem tymi siewami ,ciekawe co wyjdzie .
Sieję :
-cynia
-mak czerwony pełny
-Łubin malinowy
-pysznogłówka fiolet pełna( śliczna)
-arcydzięgiel
-aminek
-naparstnica rdzawa,bylinowa
-malwa jasnoróżowa

SEBEK-Oooo kochany doniczki to ja po wystawie majowej w Suchej Beskidzkiej zawsze sadzę ,bo tam tyle rozsad pięknych ,że szok.A wystawa 1 maja.Prawie z Holandii wrócę i pewno jeszcze jakieś cebule przywlokę.
Wcześniej się nie biorę bo u mnie na tarasie do zimnej Zośki różnie bywa.Przód można by wcześniej i pewno tak zrobię ,ale na taras nie ma szans.

Milka 14:10, 17 lut 2017

O, to masz wyprawę do Keukenhof
U nas są producenci sadzonek, czasami naprawdę nie wiem czy warto siac, ale frajdy nie ma takiej.
Powoli wsiąknie, a z powodu rodków i azali, no i hortensji, ten deszcz ważny. U mnie drzewa tak piją, że ciągle sucho mam. A kiedyś tonęłam na przedwiośniu
Margarete 14:49, 17 lut 2017

Słyszałam, słyszałam o tym waszym wypadzie do Holandii, na naszym spotkaniu Krysia opowiadała...fajnie Wam
Róbcie duzo zdjęć i dzielcie się wrażeniami to chociaż pośrednio pooddychamy tamta atmosfera i pooglądamy
Pszczelarnia 15:35, 17 lut 2017

To same rarytasiki siejesz.

I ja muszę listę siania zrobić. Z tymi listewkami to nie rozumiem, co trzyma drzewo?

W Castoramie jest takie coś?

Czemu taka różnica między przód a tył w obsadzaniu donic?
Bogdzia 20:34, 17 lut 2017

Fajnie ze jedziecie do Keukenhof. Tam najlepiej jest byc jak otwieraja bo potem ludzi więcej niz roslin.
Rench 22:44, 17 lut 2017

Wiosnę u Ciebie już nawet troszkę widać,a u nas tylko czuć w powietrzu
Widziałam u Bogdzi listę nowych nabytków piwoniowych,imponująca.

Moje piwonie w ubiegłym roku słabo kwitły,podejrzewam że złapały jakąś chorobę grzybową,bo i rozplenice nie zakwitły,jak myślisz czym opryskać ?
Ananasek 14:09, 18 lut 2017

Alinko, pisze do Ciebie jako do spoecjalistki rabat angielskich.
Jesli bedziesz miala chwilke zerknij do mojego wątku. (zdjecia na 1 i 2 str)

i powiedz mi jak dumasz... jest szansa by nad moim strumykiem zrobić rabate ang. ?
Czy ślimaki i robactwo nie zje mi kwiatów?
alinak 14:18, 18 lut 2017

IRENKA-Jedź z nami,im nas więcej tym fajniej.
masz rację z sianiem to tylko chodzi o frajdę i zabicie czasu,ale to co sieję w sadzonkach nie dostępne...no chyba że łubiny to tak.Będę siać te od ciebie co Sebek przywiózł i dostałam jeszcze od koleżanki malinowe ,te mi się szczególnie teraz podobają

MARGARETKA-A może się skusisz na wyjazd.Było by super.

PSZCZÓŁKA Ewka wbijasz do ziemi trzy paliki tuż koło drzewa w trójkącie. Odstęp ok 30cm od pnia. Potem te paliki łączysz cienkimi listewkami które wkręcasz do palików .a dodatkowo usztywniasz jeszcze przykręcając po przekątnej tak żeby pień był między nimi...ło matko ciężko tak bez obrazka.W casto to sznurki elastyczne kupisz.
Donice w przodzie wcześniej ,bo tam od rana do wieczora słońce i między domami jest baaardzo ciepło.
Zaś w tyle na tarasie mam często wiosenne przymrozki . Tam idzie zimny luft z lasu i już nie raz była ewakuacja doniczek do ściany, okrywanie kocami,cuda na kiju. Teraz już wiem że maj optymalnie tam najlepszy termin .

BOŻENKANa tłumy nie ma rady,mnie to jakoś nie przeszkadza.Cieszę się bardzo

RENIA- Spróbuj POLYVERSUM WP.Chwalą go bardzo i całkowicie ekologiczny.
Ten rok był trudny dla piwonii bo polewało często i ciepło było a to idealne warunki dla grzybów .
Moja koleżanka ma taką zasadę ,że po takich dniach kiedy pada i bardzo ciepło to lecie z opryskiem na grzyba cały ogród po kolei.Jest to sposób szkółkarzy.
Ja też tak robię ,zwłaszcza teraz kiedy już ogród się starzeje i grzybów dużo.Lecę wtedy wszystko miedzianem albo topsinem.
O piwoniach to wiedz ,że okropne żarłoki i sam kompost nie wystarczy dla ładnych kwiatów.musisz zastosować i kompost z azotem dla liści ,ale i wieloskładnikowy z potasem , magnezem i miedzią dla bujnego kwitnienia.Ja lubię stary dobry florovit, i do róż i do piwonii.Teraz jednak wszyscy chwalą Yara mila. w tamtym roku przełamałam się i też nim sypałam

Renia dla ciebie i dla wszystkich miłych gości piwonie ,bo temat aktualny na forum i smutna pogoda dzisiaj.

Madzenka 14:27, 18 lut 2017

Piękna kolekcja piwoni