Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru cz. II

Ogród u stóp klasztoru cz. II

alinak 20:19, 02 mar 2017

vita napisał(a)

Spróbować nie zawadzi, dzięki
W okolicach Keukenhof będę po dwudziestym kwietnia, dokładnie nie wiem jeszcze kiedy, miło byłoby się spotkać, chociaż to mało prawdopodobne.

Już się nie mogę doczekać.A plany zakupowe zmuszają mnie do zabrania duuuużej torby. spotkanie w takiej grupie zwiedzających to raczej mało prawdopodobne,ale mam nadzieję że kiedyś będzie nam dane.

abiko napisał(a)
Piwonie, to żarłoki, muszę zapamiętać, bo może dlatego u mnie też za bardzo kwitnąć nie chcą Śliczne pokazałaś.

Zobacz Agnieszka na ostatniej fotce widać jak ta krzaczasta kwitła marnie jak jej nie nawoziłam.wielki krzaczor i parę kwiatów .
Jak zaczęłam pilnować nawożenia to na drugi rok była cała w kwiatach .

laurowisnia napisał(a)
Piwonie i nawożenie, dużo zależy od zasobności posiadanej gleby w ogrodzie. Może już gdzieś pisałam - dostana piwonia przesadzona z gleby piaszczysto- jałowej, takiej pobudowlanej przemieniła się z anemonowej i białej na pełną, różową.

Toż to nie do uwierzenia!!!!! Jesteś pewna ?
No fakt zmiana diametralna ,ale żeby aż tak.

Ananasek napisał(a)

reinkarnacja hehe...szkoda że nie jest różą

Z różą to miałam taką reinkarnacje jak dzik wyrósł od korzenia ,zamieniła się z różowej w śliczną białą.

07_Rene napisał(a)
Alinko, znalazłam fotki cytrynowych irysów (u mnie). Zobacz sobie, czy chcesz?
Ps. Nie porwało Cię? bo wieje okrutnie... br...

No zobacz jak ty pisałaś to wiało i dzisiaj znowu wieje .
Ależ dzisiaj narobiłam roboty !!!!
Ale już grzecznie leżę w łóżeczku i ledwo dycham jednak PRZESZCZĘŚLIWA .
O iryskach pisałam u ciebie ,ale i tu napiszę ,że muszę te piękności od tego felixa zamówić, bo chyba mnie pokręci -takie cuda.

Milka napisał(a)

Dzięki za opinię, zatem szukam coś innego.

A pomyśl o zielistce .Jest nie zawodna do doniczek i u mnie żyje już 8 lat .możesz połączyć z lobelią niebieską ,surfinią różową.

Justyna napisał(a)
Piękne piwonie Mnie kojarzą się z babcią. Miała wielkie kępy.
Ale będziesz miała ucztę dla oczu w kwietnia. Byłam w Keukenhof parę lat temu, cudne miejsce!

Moja sąsiadka tak mawia -to babcine kwiaty, na równi z różami .
Jakoś zaniedbuję ogrodnicze podróże.Czas to naprawić.

kasiek napisał(a)
A wiosenne focie to gdzie? Uprasza się bardzo

Kasiu toś u mnie przebiśniegi dopiero w łebkach, a czosnki i piwonie wychylają kiełki.
Jednak dzisiaj pościągane z rabat okrycia liściowe i ziemia się będzie ogrzewać.
Śliczny dzień dzisiaj był do 16.Potem chmurzyska i wiatr przywiały deszcz.
Ale roboty narobione multum.

jolusia napisał(a)
Witam. Pamiętam Twój ogród z wcześniejszych czasów... fajnie, że go odnalazłam... Zapisuję, bo będę odwiedzała...

Pozdrawiam Jola

Jolu zapraszam.
Ja też co jakiś czas odgrzebuję stare znajome ogrody i odkrywam na nowo.
Wtedy widać zmiany.

Katkak napisał(a)

Dwóm Kaśkom już nie odmówisz .

Kaśki kochane dziewczyny som.
No to chyba inspirując się Danusi artykułem przelecę swoje odmiany czosnków .

Co wy na to?

alinak 20:30, 02 mar 2017

Zainspirowana Danusi artykułem o czosnkach przejrzałam swoje fotki i doszłam do wniosku ,że trochę tych odmian nazbierało się na rabatach.

W tym roku dopiero wychylają łebki ,mniemam że wcale im nie spieszno, bo ziemia nie rozmarzła jeszcze całkiem.

Justyna 19:13, 05 mar 2017

Ale piękne czosnki Nazbierałaś ich, nie powiem.
Czy to Globemaster?

Miałam kupić jesienią i zapomniałam. Takie duże są, a nie za wysokie. Szalenie podoba mi sie czosnek zwisły, ale u nas nigdzie nie widziałam w sprzedaży.
alinak 20:17, 05 mar 2017

Tak Justi to Globemaster.
W jesieni posadziłam rarytasek RED MOHIKAN , przywieziony z wystawy przez koleżankę. Dosłownie go zdobyła prosto z chłodni . Czekam z na niego z wielką ciekawością, zwłaszcza ,że to absolutna nowość.
Poziomka 11:46, 06 mar 2017

alinak napisał(a)

Wspaniale Ci rośnie budleja skrętolistna, większość osób narzeka , że wolno rośnie ( z różnych przyczyn) lub słabo kwitnie, a Ty narzekasz że rośnie za szybko, oj Alinko popraw się .
Czy masz konkretne plany zakupowe, czy też będą to żywiołowe zakupy.
Pozdrawiam wiosennie Jasia.
Justyna 19:50, 06 mar 2017

No właśnie. Na przykład mi nie kwitnie. Pięknie u Ciebie też wygląda. Spływająca ślicznota i kolorem koresponduje z czosnkami.
vita 20:19, 06 mar 2017

Doskonałe tło dla czosnków Red Mohikan w jakiej ilości trafił do kolekcji czosnków? Bardzo jestem go ciekawa. Korzystasz z nawozu ptasiego w ogrodzie?
alinak 12:35, 07 mar 2017

vita napisał(a)
Doskonałe tło dla czosnków Red Mohikan w jakiej ilości trafił do kolekcji czosnków? Bardzo jestem go ciekawa. Korzystasz z nawozu ptasiego w ogrodzie?

Dostałam 10 cebul Red Mohikan. Już ich dzisiaj widzę na wierzchu.
Posadziłam w kupce ,żeby nie zgubić.
Z nawozu korzystam w formie przekompostowanej po 2 latach .Kiedyś jak wszystko w ogrodzie było mini to robiłam specjalne gnojówki do podlewania.

Dla ciekawych podam przepis ,choć już parę razy go zamieszczałam ,ale wiem jak wszystko w wątku potrafi sie zgubić.

-Wiadro 25 l.lub beczkę napełnić do połowy świeżym guanem gołębi lub kurzeńcem.
-zalać woda do pełna
- Przez dwa tygodnie mieszać co parę dni.
-po dwóch tygodniach gotowe do użycia
-Na konewkę 12 l. wlać 2 l. gnojówki.

Nadaje się do nawożenia wszystkich roślin lubiących azot.
12:54, 07 mar 2017
alinak napisał(a)

Dostałam 10 cebul Red Mohikan. Już ich dzisiaj widzę na wierzchu.
Posadziłam w kupce ,żeby nie zgubić.
Z nawozu korzystam w formie przekompostowanej po 2 latach .Kiedyś jak wszystko w ogrodzie było mini to robiłam specjalne gnojówki do podlewania.

Dla ciekawych podam przepis ,choć już parę razy go zamieszczałam ,ale wiem jak wszystko w wątku potrafi sie zgubić.

-Wiadro 25 l.lub beczkę napełnić do połowy świeżym guanem gołębi lub kurzeńcem.
-zalać woda do pełna
- Przez dwa tygodnie mieszać co parę dni.
-po dwóch tygodniach gotowe do użycia
-Na konewkę 12 l. wlać 2 l. gnojówki.

Nadaje się do nawożenia wszystkich roślin lubiących azot.

zapomiałaś napisać...że zapach ma swojski co powala))

ja kurski sobie tak przygotowywałam ...ale juz tesciowa nie ma kur wiec kupuje w granulkach i sypie wiosną na rabaty mniej smrodu i zachodu ...działa tak samo dobrze jest zagrzebac w ziemi te granulki
sylwia_slomc... 13:06, 07 mar 2017

zachwycam się nieodmiennie Twoimi rabatami Czosnkami mogę do upojenia bo przepięknie wkomponowane