Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Juzia 17:57, 20 lut 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ostatnio widziałam podczas spaceru taką ogrodzoną działkę jeszcze przed budową. Właściciel w jednym miejscu postawił sobie krzesełko w celu omiatania okiem swoich połaci.

Hahahaha!
Ja bym usiedzieć nie umiała
Juzia 18:01, 20 lut 2025

TAR napisał(a)

Hehe, ciekawe, tez chcialam ograniczyc do minimum, duzo rzeczy wywalilam i niestety nie pomiescilam sie. I na koniec dokupilam. Tyle ile mam na razie styka.

A jakie podlogi przewidujesz i ogrzewanie?

Ja niestety bardzo mocno sie zrazilam do drewna, szczegolnie do mebli uzywanych, staroci i drewnianych "egzotycznych". Wtopilam tak kase z komodami drewnianymi, szafami, stołem. Okazalo sie po kilku tygodniach, ze sa pelne drewnojadow. Pomimo czyszczenia, uzycia odpowiednich środkow bójczych na robale, odkażania, oczyczania sodą to nie dalo sie tego ubic. Komody strasznie smierdzialy, codziennie kupki w szufladach jakby mąki, taki miały przerob. Z meblami ostatecznie sie pozegnalam, smrod z od nich byl nie do zniesienia.
Od tamtej pory żadnych staroci ani badziewia ściaganego z Indii (ala kolonialne egzotyczne) Mam tylko ten stolik, ktory ci sie podobal i drugi podobny oraz kwietnik zrobiony przez dziadka. Wyleczylam sie z drewna.

Gres drewnopodobny po całości. I ogrzewanie podłogowe A czym grzane to jeszcze na 100% nie wiemy

Ja mam dużo mebli drewnianych teraz. Antyki I jeszcze nie trafiłam na intruzów ani razu. Ale do nowego nie zabieram.

Juzia 18:03, 20 lut 2025

antracyt napisał(a)

Przerwy robiliśmy w innych momentach, więc nie przyuważyłam...ale sądząc po śladach na śniegu to raczej grubego zwierza

Tak, saunę mamy koło domu. W ciągu między drewutnią a szklarnią

Ahahahaahahaha! Padłam

Też bym chciała saunę. Lubię.
Może kiedyś powstanie gdzieś w kącie
Staw kąpielowy też bym chciała... ale pewnie skończy się na balii... i to takiej małej metalowej a nie takiej wypasionej i modnej teraz
Juzia 18:04, 20 lut 2025

Makao napisał(a)

Tu nie chodzi o tarzanie tylko w zwykłe podparcie się lub oparcie się. No są bardzo chropowate/nieprzyjemne.

Mi by nie przeszkadzały
Juzia 18:05, 20 lut 2025

Makao napisał(a)

Nie widać a słychać.
Jak u mnie

Ale dziwnie tak.... bo jakby spotęgowane.
Jakiś korytarz akustyczny tam chyba mamy
Muszę szybko sadzić drzewa
UlaB 18:53, 20 lut 2025

Juzia napisał(a)

Ale dziwnie tak.... bo jakby spotęgowane.
Jakiś korytarz akustyczny tam chyba mamy
Muszę szybko sadzić drzewa

Raczej nie dziwne - fizyka fale pani, fale akustyczne, interferencja, rezonans i takie tam
Drzewa mogą pomóc ale nie muszą. U mnie na działce nad jeziorem na części działki słychać drogę, która jest za lasem i na dodatek za jeziorem, jakieś 300m od sąsiedniego brzegu. Aż sprawdzę na mapach jaka to łączna odległość. Teren jest pagórkowaty (na wschód od Ciebie ). U mnie bardziej słychać w dołku niż na górce, która jest bliżej jeziora. Posłuchaj czy wszędzie na działce jest tak samo głośno.
Patrycja_KG_Lu 22:12, 20 lut 2025

Juzia napisał(a)

Ahahahaahahaha! Padłam

Też bym chciała saunę. Lubię.
Może kiedyś powstanie gdzieś w kącie
Staw kąpielowy też bym chciała... ale pewnie skończy się na balii... i to takiej małej metalowej a nie takiej wypasionej i modnej teraz

Pewnie to nie Twój styl, ale jakbyś nie chciała czekać na postanie tradycyjnej drewnianej sauny to może prysznic parowy wcześniej? My mamy wnękę na prysznic, szyba poszła do samej góry, zamykany. Do tego podpięty generator pary, a w prysznicu wystaje dysza parowa z rowkiem na olejki eteryczne jakby się chciało użyć. Ustawia się odpowiednią temperaturę, rozkładamy drewniane krzesełka i korzystamy jak nas najdzie ochota.
Juzia 12:35, 21 lut 2025

UlaB napisał(a)

Raczej nie dziwne - fizyka fale pani, fale akustyczne, interferencja, rezonans i takie tam
Drzewa mogą pomóc ale nie muszą. U mnie na działce nad jeziorem na części działki słychać drogę, która jest za lasem i na dodatek za jeziorem, jakieś 300m od sąsiedniego brzegu. Aż sprawdzę na mapach jaka to łączna odległość. Teren jest pagórkowaty (na wschód od Ciebie ). U mnie bardziej słychać w dołku niż na górce, która jest bliżej jeziora. Posłuchaj czy wszędzie na działce jest tak samo głośno.

Napisałam, że dziwnie.... bo latem tak bardzo słychać nie było. Liści na drzewach brakuje?

Jak zacznę tam coś działać wiosną to będę wysłuchiwać
Juzia 12:37, 21 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Pewnie to nie Twój styl, ale jakbyś nie chciała czekać na postanie tradycyjnej drewnianej sauny to może prysznic parowy wcześniej? My mamy wnękę na prysznic, szyba poszła do samej góry, zamykany. Do tego podpięty generator pary, a w prysznicu wystaje dysza parowa z rowkiem na olejki eteryczne jakby się chciało użyć. Ustawia się odpowiednią temperaturę, rozkładamy drewniane krzesełka i korzystamy jak nas najdzie ochota.

WOW! Fajne to to!
Do przemyślenia!
Muszę przedyskutować z żonem.... bo jak mi obieca saunę zewnętrzną to raczej w taki prysznic nie pójdziemy Ale jak będzie kręcił nosem....
olciamanolcia 17:41, 21 lut 2025

Makao napisał(a)

To dobrze sobie to wyobrażałam
Mężaty tylko klejem elewacyjnym naciągnął i zatarł. Taki piasek się zrobił i potem tylko zagruntował. Nie jest malowane. Naturalny szary kolor.

I takie coś mi sie podoba-surowizna bez tynków gładzi etc-nie dość, że oryginalnie ( jeśli chodzi o wnetrze) to jeszcze taniocha