Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Juzia 20:02, 24 lut 2025

UlaB napisał(a)
Juziu, brak liści na pewno sporo zmienia, jeśli tam rosną tylko liściaki. Właśnie to chciałam Ci poradzić - nasłuchuj bardziej regularnie. Liczy się wszystko, łącznie z warunkami pogodowymi (najważniejsza jest wilgotność powietrza).
U mnie na działce akurat zimą mniej słychać, mimo braku liści na drzewach, ale podejrzewam, że to tylko wrażenie. Jestem tam wtedy krócej i ogólnie jest wówczas mniejszy ruch aut w tamtej okolicy. Inna sprawa, że ta droga, którą słyszę, to nie jest jakaś nie wiadomo jak uczęszczana - auto przejedzie od czasu do czasu, a skoro cisza totalna dookoła, to nic dziwnego, że słychać. Gdy zjedzie się więcej sąsiadów, to mniej słyszę Natomiast w domu mam dosyć blisko ruchliwą drogę miejską i po przeprowadzce tutaj bardzo ją słyszałam. Potem mózg zaczął to ignorować - dociera do mnie tylko syrena przejeżdżającej straży pożarnej/pogotowia/policji. Rośliny też pewnie zrobiły swoje. Nie wiem co bardziej zadziałało, nigdy nie miałam okazji tego zmierzyć.

Będę kombinować w tym roku. Więcej się tam będę kręcić
Juzia 20:09, 24 lut 2025

Makao napisał(a)
Trzeba by sadzić najpierw iglaki i to szybko rosnące tak ze dwa rzędy lub jakoś tak w bałaganie ale szeroki pas a na przedzie dopiero liściaste lub pomieszać ale z przewagą na tyle iglaków. Głównie od strony drogi. Reszta boków może być węższa ale na pewno się przyda osłonięcie żeby nie patrzeć co za ogrodzeniem się dzieje.
Świerki serbskie nigdy nie łysieją tak jak np sosny czy pozostałe odmiany świerków więc one zrobią najszczelniejszą zaporę.
Reszta iglaków łysieje i zostają tylko łysy pnie a cały gąszcz jest na górze.
Nie wiem jeszcze jak choiny kanadyjskie się zachowują. One są często wybierane na żywopłoty bo lubią cięcie

Ale ja nie mam drogi przy działce. Tzn mam, ale to taka szutrówka mało uczęszczana
To co słyszę to droga powiatowa za laskiem brzozowym i od tamtej strony już nawet posadziłam serby. W dodatku to za górką Nie wiem czemu ciągle słychać te auta
No nic. Będę się chyba obsadzać z każdej strony

Makao 20:13, 24 lut 2025

Wiem wiem że nie masz drogi obok tylko za laskiem. Pisałaś wcześniej.
Juzia 09:04, 25 lut 2025

Makao napisał(a)
Wiem wiem że nie masz drogi obok tylko za laskiem. Pisałaś wcześniej.

Tess 12:06, 25 lut 2025

Juzia napisał(a)

To co słyszę to droga powiatowa za laskiem brzozowym i od tamtej strony już nawet posadziłam serby. W dodatku to za górką Nie wiem czemu ciągle słychać te auta

Może fale akustyczne odbijają się od jakiś budynków i zmieniając kierunek docierają do Twojej działki?

Jakoś niedokładnie patrzyłam na te projekty, pokoje wydawały mi się takie same powierzchniowo...
Juzia 13:40, 25 lut 2025

Tess napisał(a)

Może fale akustyczne odbijają się od jakiś budynków i zmieniając kierunek docierają do Twojej działki?

Jakoś niedokładnie patrzyłam na te projekty, pokoje wydawały mi się takie same powierzchniowo...

Tylko, że tam budynków też żadnych nie ma
Obstawiam to puste pole obok.

Pokoje takie same tylko salon z kuchnią dużo większe.
A to akurat chciałam zmniejszyć, bo teraz też mam duże i mi nie pasuje
nicol21 19:36, 26 lut 2025

W akademiku miałam pokój od strony torów towarowych z zakrętem jeszcze Czasem w letnią noc spiąc przy otwartym oknie się przebudziłam jak pociąg za mocno hamował na zakręcie. A dodam, że były na tyle głośne że przy otwartym oknie trzeba było rozmowę na chwilę przerwać jak przejeżdzał. Do wielu rzeczy trzeba się przyzwyczaić. Ale też mam mocny sen.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Juzia 11:36, 27 lut 2025

nicol21 napisał(a)
W akademiku miałam pokój od strony torów towarowych z zakrętem jeszcze Czasem w letnią noc spiąc przy otwartym oknie się przebudziłam jak pociąg za mocno hamował na zakręcie. A dodam, że były na tyle głośne że przy otwartym oknie trzeba było rozmowę na chwilę przerwać jak przejeżdzał. Do wielu rzeczy trzeba się przyzwyczaić. Ale też mam mocny sen.

A ja z kolei słyszę nawet przez sen jak np woda się leje z pękniętego wężyka w kuchni pod zlewem
TAR 12:48, 27 lut 2025

Ja ostatnio jestem tak zmeczona robota, ze nic nie slysze, nawet budzika jak dzwoni
Kordina 13:00, 27 lut 2025

To ja połączenie mam z obu - dobrze śpię i dobrze słyszę i usypiam świadomie wchodząc w stan alfa