Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Juzia 15:53, 22 lut 2025

olciamanolcia napisał(a)

I takie coś mi sie podoba-surowizna bez tynków gładzi etc-nie dość, że oryginalnie ( jeśli chodzi o wnetrze) to jeszcze taniocha

Prawda?
UrszulaB 17:27, 23 lut 2025

Juzia napisał(a)

Kupione w 2013, ale przesadzane w 2014

100cm to już nie takie patyki
Ja sadziłam jeszcze mniejsze w drugim ogrodzie
Rosną bardzo szybko! Dwa-trzy lata... i już widać, że to drzewko a nie tyczka

O,to dobra wiadomosc! Posadzilismy 5 brzozek. Jest nadzieja, ze dzieciaki doczekaja sie zagajniczka
Tess 07:15, 24 lut 2025

Juzia napisał(a)

Ale dziwnie tak.... bo jakby spotęgowane.
Jakiś korytarz akustyczny tam chyba mamy
Muszę szybko sadzić drzewa

Większego spotęgowania hałasu niż u mnie to chyba nigdzie nie ma
Coś potwornego, mam wrażenie, jakby hałas dostawał się ze wszystkich stron i się odbijał od wszystkiego i potęgował.
Z tym sadzeniem to też problem - co sadzić i gdzie?
Próbuję rozkminić właściwy sposób, adekwatny do moich uwarunkowań, ale to chyba niewykonalne

Tess 07:20, 24 lut 2025

Juzia, a czym się kierowałaś przy wyborze tego konkretnego projektu Przy Przyjemnej 5?
Dlaczego akurat ten, biorąc pod uwagę, że jest wiele wariacji tego projektu, w tym takie które mają okna do podłogi (chyba "18").
Makao 08:33, 24 lut 2025

Tess napisał(a)

Większego spotęgowania hałasu niż u mnie to chyba nigdzie nie ma
Coś potwornego, mam wrażenie, jakby hałas dostawał się ze wszystkich stron i się odbijał od wszystkiego i potęgował.
Z tym sadzeniem to też problem - co sadzić i gdzie?
Próbuję rozkminić właściwy sposób, adekwatny do moich uwarunkowań, ale to chyba niewykonalne

Wyża szkoła jazdy
Z naturą nie wygrasz
Pewnie gdyby sadzić nie po jednym drzewie ale po kilkanaście w rzędzie i do tego ze 3 rzędy różnych nasadzeń to wtedy by to w końcu wygłuszył
Juzia 11:46, 24 lut 2025

UrszulaB napisał(a)

O,to dobra wiadomosc! Posadzilismy 5 brzozek. Jest nadzieja, ze dzieciaki doczekaja sie zagajniczka

Będzie szybciej niż myślisz
Juzia 11:52, 24 lut 2025

Tess napisał(a)
Juzia, a czym się kierowałaś przy wyborze tego konkretnego projektu Przy Przyjemnej 5?
Dlaczego akurat ten, biorąc pod uwagę, że jest wiele wariacji tego projektu, w tym takie które mają okna do podłogi (chyba "18").

18 jest większy. 120 to tyle co mamy tutaj i nam za dużo.
Teraz chcieliśmy coś w okolicach 80-90 m2.

A okna zmienić to żaden problem. Nawet bez zmian w projekcie można
Musieliśmy tylko powiększyć łazienkę... na taką jak jest w 18

Juzia 11:53, 24 lut 2025

Makao napisał(a)

Wyża szkoła jazdy
Z naturą nie wygrasz
Pewnie gdyby sadzić nie po jednym drzewie ale po kilkanaście w rzędzie i do tego ze 3 rzędy różnych nasadzeń to wtedy by to w końcu wygłuszył

No właśnie chyba trzeba mieć ścianę z drzew z każdej strony
UlaB 13:03, 24 lut 2025

Juziu, brak liści na pewno sporo zmienia, jeśli tam rosną tylko liściaki. Właśnie to chciałam Ci poradzić - nasłuchuj bardziej regularnie. Liczy się wszystko, łącznie z warunkami pogodowymi (najważniejsza jest wilgotność powietrza).
U mnie na działce akurat zimą mniej słychać, mimo braku liści na drzewach, ale podejrzewam, że to tylko wrażenie. Jestem tam wtedy krócej i ogólnie jest wówczas mniejszy ruch aut w tamtej okolicy. Inna sprawa, że ta droga, którą słyszę, to nie jest jakaś nie wiadomo jak uczęszczana - auto przejedzie od czasu do czasu, a skoro cisza totalna dookoła, to nic dziwnego, że słychać. Gdy zjedzie się więcej sąsiadów, to mniej słyszę Natomiast w domu mam dosyć blisko ruchliwą drogę miejską i po przeprowadzce tutaj bardzo ją słyszałam. Potem mózg zaczął to ignorować - dociera do mnie tylko syrena przejeżdżającej straży pożarnej/pogotowia/policji. Rośliny też pewnie zrobiły swoje. Nie wiem co bardziej zadziałało, nigdy nie miałam okazji tego zmierzyć.

Tess, współczuję. Może poszukaj pomocy u jakiegoś akustyka praktyka? Może podpowie Ci co zrobić. Każda sytuacja jest inna, chociaż oczywiście może się akurat trafić w necie taka podpowiedź, że uda się zwalczyć problem. Co konkretnie się u Ciebie dzieje?
Makao 13:30, 24 lut 2025

Trzeba by sadzić najpierw iglaki i to szybko rosnące tak ze dwa rzędy lub jakoś tak w bałaganie ale szeroki pas a na przedzie dopiero liściaste lub pomieszać ale z przewagą na tyle iglaków. Głównie od strony drogi. Reszta boków może być węższa ale na pewno się przyda osłonięcie żeby nie patrzeć co za ogrodzeniem się dzieje.
Świerki serbskie nigdy nie łysieją tak jak np sosny czy pozostałe odmiany świerków więc one zrobią najszczelniejszą zaporę.
Reszta iglaków łysieje i zostają tylko łysy pnie a cały gąszcz jest na górze.
Nie wiem jeszcze jak choiny kanadyjskie się zachowują. One są często wybierane na żywopłoty bo lubią cięcie