Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

sylwia_slomc... 13:37, 21 maj 2025

Juzia napisał(a)

Myślisz, że bluszcz się sprawdzi na takich skarpach?

Posadzisz go na tej macie? To powinien dać radę i mata się schowa pod nim z czasem. W trawie nawet takiej koszonej raz dwa razy w roku też daje radę, ale nia przerasta. Wiem bo mi w jednym miejscu zwiał za ogrodzenie i sie w granicy rozrasta, pozwoliłam, wole jego niż pokrzywy. Te ostatnio pokochały mój ogród, coraz więcej miejsc próbują zająć. Ja u siebie je tępię, ale u sąsiada z nawłocią i trzcinnikiem piaskowym grają pierwsze skrzypce.
Juzia 15:18, 21 maj 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Posadzisz go na tej macie? To powinien dać radę i mata się schowa pod nim z czasem. W trawie nawet takiej koszonej raz dwa razy w roku też daje radę, ale nia przerasta. Wiem bo mi w jednym miejscu zwiał za ogrodzenie i sie w granicy rozrasta, pozwoliłam, wole jego niż pokrzywy. Te ostatnio pokochały mój ogród, coraz więcej miejsc próbują zająć. Ja u siebie je tępię, ale u sąsiada z nawłocią i trzcinnikiem piaskowym grają pierwsze skrzypce.

Już trochę wsadziłam uciętych kawałków, ale nie wiem czy się tak łatwo ukorzenią.
Będę próbować do skutku.... bluszczu mam pod dostatkiem

U mnie pokrzywy i ostu najwięcej. Nawłoci mniej Ale za płotem całe pole.... będziemy sąsiadowi kosić, żeby się nie siały.
Gruszka_na_w... 15:27, 21 maj 2025

Juzia napisał(a)
Na nowym ciekawsze rzeczy

Żyto przestało rosnąć i ma kolor czerwonawy.... zmarzło? Czy niedożywione?

Znalezione w necie
"Czerwieniejące żyto może wskazywać na niedobór fosforu, zwłaszcza gdy występuje w połączeniu z niskimi temperaturami. Przebarwienia liści żyta na fioletowo mogą również sugerować, że rośliny mają trudności z pobieraniem tego składnika z gleby, nawet jeśli jest on tam dostępny."
Wysiewałaś to żyto na naturalnym terenie (zastanym ukształtowaniu terenu), czy wcześniej wyrównywałaś tam coś koparką?

Jakim optymizmem powiewa od tych wbitych belek tyczących budynek.
W ogrodzie nie widzę żadnej nudy tylko piękną zieleń kojącą oczy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Juzia 18:53, 21 maj 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Znalezione w necie
"Czerwieniejące żyto może wskazywać na niedobór fosforu, zwłaszcza gdy występuje w połączeniu z niskimi temperaturami. Przebarwienia liści żyta na fioletowo mogą również sugerować, że rośliny mają trudności z pobieraniem tego składnika z gleby, nawet jeśli jest on tam dostępny."
Wysiewałaś to żyto na naturalnym terenie (zastanym ukształtowaniu terenu), czy wcześniej wyrównywałaś tam coś koparką?

Jakim optymizmem powiewa od tych wbitych belek tyczących budynek.
W ogrodzie nie widzę żadnej nudy tylko piękną zieleń kojącą oczy.

Była ściągana wierzchnia warstwa. Dlatego wysiałam żyto, bo ono ponoć najmniej wymagające.
Teraz widzę gdzie muszę jeszcze pobawić się w ulepszanie

Ten optymizm to nie potrwa zbyt długo Hahaha!

Ja w sumie na nudę też nie narzekam, ale forum przyzwyczajone do ogromu kwiecia
Kasya 18:56, 21 maj 2025

Juzia napisał(a)

Już trochę wsadziłam uciętych kawałków, ale nie wiem czy się tak łatwo ukorzenią.
Będę próbować do skutku.... bluszczu mam pod dostatkiem

U mnie pokrzywy i ostu najwięcej. Nawłoci mniej Ale za płotem całe pole.... będziemy sąsiadowi kosić, żeby się nie siały.

Chyba jednak nie ukorzrniaja sie tak latwo
Najlepiej znalezc odcinek ktory ma juz jskies korzonki
Makao 18:57, 21 maj 2025

Juzia napisał(a)
Porównanie jak wygląda skrzynia przykryta białą włókniną, a jak wyglądają skrzynie bez

Zaczynam inaczej myśleć o swoim przyszłym warzywniku...

Czyli jest szansa że będzie super
Roocika 08:09, 22 maj 2025

Juzia napisał(a)

Poważnie???
No to serio u Ciebie gorzej

Doła nie ma co załapywać.... gorsze rzeczy się zdarzają

antracyt 09:18, 22 maj 2025

Dom wytyczony, teraz rzeczywiście będzie ciekawie

W tym roku też planowałam przykryć skrzynie wiosenną włókniną(oczywiście na planach się skończyło). Sąsiad tak co roku wysiewa ciepłolubne prosto do ziemi pod koniec kwietnia. Mimo tegorocznych temperatur ma już spore sadzonki.
tulucy 10:15, 22 maj 2025

Nie nadrobię. Pogubiłam się. Skarpy podziwiam, ale nie zazdroszczę. U siebie odmówiłam równania na stół, powiedziałam, że mają być zachowane spadki. Mam marzenie o kamiennych shodkach.