Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Niny

Ogródek Niny

rzulieta 15:44, 28 cze 2015

a co bardziej kolo prawda? Taki jest obecnie
rzulieta 15:50, 28 cze 2015

Nie wiem jak te koło obsadzić tylko jedne kąt wiem. Koło domu mam pustkę... tzn w koncepcji. Chyba hortensje będą najlepsze.
Nie wiem co za cisem...Tam jest prostokąt 120 cm x 180 cm a dalej też nie wiem
Matko same nie wiem Muszę pochodzić po ogrodach dziewczyn
malgorzata_s 15:59, 28 cze 2015

rzulieta napisał(a)
Nie wiem jak te koło obsadzić tylko jedne kąt wiem. Koło domu mam pustkę... tzn w koncepcji. Chyba hortensje będą najlepsze.
Nie wiem co za cisem...Tam jest prostokąt 120 cm x 180 cm a dalej też nie wiem
Matko same nie wiem Muszę pochodzić po ogrodach dziewczyn

Ja jestem w fazie projektowania od pół roku. Chodzenie po wątkach ogrodowiskowych również uskuteczniam i mam refleksję, że im więcej widzę różnych nasadzeń tym trudniej podjąć decyzję co u siebie posadzić.
rzulieta 16:00, 28 cze 2015

Ja bym wszystko pozmieniała tylko w szkółkach nie mają tego co ja chce i tak mi zmieniają i ja zmieniam i już mam dosć zmieniania bo zawsze wychodzi kulawo...
rzulieta 16:07, 28 cze 2015

Z przodu ma być formalnie i zielono nawet jak żywopłot kolorowy opadnie.
Elementami dodatkowymi maja być trawy i lawendy, i szałwie.
Z tyłu będę miała sielsko bardziej intymnie.
Z przodu nie przebywamy w ogóle tylko żeby trawę podciąć, albo bukszpany.
kasia_w 16:48, 28 cze 2015

Rzulietko
jestem
Rozumiem,że koło ścieeżki betonowej jest dom. Bardzo mi się podoba takie formalne angielskie rozwiązanie przedogródka, ale
- dlaczego żywopłot z krzewuszki? Zimozielony byłby np.cis
-zamiast lawendy ładnie też byłoby z różami ( nei wiem jakie, nie znam się na różach, ale białe lub jasnoróżowe)
- nie pasuje mi azalia w środku. Osobiście wolałabym np. wysoką donicę, różę szczepioną na pniu, nie wiem może nawet jakąś rzeźbę albo drzewko kuliste- nawet tujkę na pniu

edytuję- wróciłam do rysunku i trochę juz roumiem, Twoje wybory
- masz już bukszpany na pniu- to co , ja uwielbiam bukszpany i formy kuliste w każdej postaci, nie przejmowałabym się że dużo
- masz też cisy- fajeni, powtórzenia zawsze dobrze wyglądają
kasia_w 16:59, 28 cze 2015

i jeszcze tył- wg. mnie trawnik koło zdecydowanie- to koło nie musi być symetrycznie- tzn jego środek nie musi być symetrycznie ustawiony wzglądem całej rabaty.
Taki kulisty trawnik cudownie wygląda otoczony bylinami i trawami w wielkiej ilości- no ale w zimie nie masz w koło prawie nic. Może właśnie jakieś zimozielone krzewy dodać- typu róznolkolorowe tuje danica- zielone i zółte, tuje danica, aurea nana, do tego dużo dużo bylin i traw . Wrzucę Ci parę inspirek, o co mi chodzi.

Wąskie kolumnowe nieduże- cis np. wojtek,cyprysik groszkowy fiflfera aurea - bez problemu dostaniesz we wro

Jak fajnie marzyć u kogoś w ogródku, jak sie wie, że samemu nie trzeba będzie kopać

I Nino- pytaj też mądrzejszych ode mnie- Juzia, Magnolia i inne dziewczyny mają świetne pomysły

Aha- zobacz koniecznie ogród Gregils- cudowne angielskie klimaty
kasia_w 17:12, 28 cze 2015

Tuatj jest ogród Gregils
https://www.ogrodowisko.pl/watek/639-to-bedzie-zaczarowany-ogrod
rzulieta 17:43, 28 cze 2015

Tak Kasiu własnie o to mi chodziło. Miało być kolorowo mega mega i kiepsko kwitną bo to strona wschodnia, miały wytrzymać ( pani w szkółce mówiła ze dadzą rade) ale nie wytrzymują. Muszę je usunąć. Na razie więc są. Tak cis chce wsadzić. Zastanawiałam się nad winobluszczem zanim nie urośnie żywopłot z cisa. Ostatnie będzie kółko też się do tego przychylam. Dobra to idę malować zbliżenia na poszczególne części.
Co do pomysłów zgadzam się mają świetne ale trochę się krepuję
Iwk4 19:12, 28 cze 2015

Nina, jak będziesz kreślić zbliżenia, dołóż fotkę miejsca, gdzie to ma być. Lepiej sobie wyobrazić. Zdjęcia robocze mile widziane.
Co do nasadzeń, które ci się podobają ... - ja moje ulubione pomysły zapisuję na Pinteresie na moich tablicach. Bardzo pomocne narzędzie, aby wrócić i zalinkować.
Zobacz: Ogrodowisko
Jak klikniesz na fotkę, pokaże się w nowym oknie, a jak klikniesz jeszcze raz, przekieruje cię do wątku, gdzie to zdjęcie jest umieszczone.