Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Basilikum 16:42, 22 maj 2016

tak sobie polazilam po ogrodzie i truskawki i borowki owszem owszem, niedlugo beda i wyglada na to, ze duzo ale inne owoce slabiusienko. Porzeczki po kilka owockow na krzaku. Tak sie zastanaiwam co ja zle robie z nimi. Nigdy ich nie cielam i tak sie nad tym cieciem juz drugi rok zastanawiam. jak czytam na jesieni to pisze, ze by coac na wiosne a jak wiosna szukam porad porzeczkowych to pisze ciac na jesien. No i sama nie wiem kiedy i jak.
A krzaczkow porzeczkowych mam chyba z 10
hanka_andrus 20:20, 22 maj 2016

Musisz zrobić przegląd krzewów. Jeżeli nie były cięte od dłuższego czasu, to korzenie utrzymują stare mało wydajne pędy. Trzeba je usunąć, Termin jesienny jest zalecany z uwagi na owoce, po zbiorze których można niektóre pędy w krzewie wyciąć, A jeżeli chcesz całkowicie krzew odmłodzić, to tnij teraz, jeżeli nie ma młodych ubiegłorocznych pędów, to można wyciąć prawie do zera. I tak nie ma na tych pędach owoców. A w przyszłym roku na młodych pędach będą zawiązki kwiatowe, Spróbuj z jednym krzaczkiem.
Z innym krzaczkiem spróbuj wyciąć połowę. Zobaczysz który sposób lepszy.
Basilikum 21:34, 22 maj 2016

Haniu dziekuje. Jutro lece z nozycami do ogrodu Czy porzeczki owocuja na mlodych pedach? bo moze wyciac te stare a mlode zostawic?

wogole to jakos ogrodowo u mnie nie najlepiej, Moja piekna panna dziewanna nie lubi slonka i mdleje, kwiatki takie oklapiniete ma, podlewam ja ale ona i tak obrazona. Postawilam jej dzis krzeselko przed nosem, by ja slonko nie razilo. No i magnolia na cos choruje. Ma takie dziwne pozwijane listki. Myslalam, ze to mroz ja porazil ale teraz cos wiecej uroslo i dziwnie to wyglada.

hanka_andrus 21:51, 22 maj 2016

Musze przyjrzeć się jutro mojej magnolce. Może jakieś mszyce są?
A dziewanny u mnie na słońcu też omdlałe, ale po podlaniu do wieczora się pozbierały. One generalnie chyba lubią mieć korzenie jak klematisy. Nogi schowane a głowa w górze.

Porzeczki białe i czerwone owocują na gałązkach 2 i 3 letnich.Gałązki starsze od 4 letnich wycina się poniżej poziomu gruntu. Poznaje się je po ciemnej korze.

Porzeczka czarna owocuje na pędach jednorocznych, i wymaga corocznego odmładzania.
Gruszka_na_w... 21:59, 22 maj 2016

A ja jestem ciekawa tej sportowej pasji, czy to jakaś lokalna inicjatywa rozwoju tężyzny fizycznej?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basilikum 22:09, 22 maj 2016

Haniu dziekuje za rady
Jutro polece sprawdzic czy magnolia ma mszyce ale do tej pory ich nie widzialam nigdzie w ogrodzie.
Gruszko (zapomnialam jak masz na imie) my z mezem nalezymy do klubu spotrowego (wspolnota biegacka sie nazywa) glownie trenujemy biegi ale u nas moda od lat na odznake spotrowa i wszyscy Maja w klubie tylko nie my. Ta odznaka jest w trzech kolorch: braz, srebro i zloto. By ja zdobyc trzeba zaliczyc po jednej dyscyplinie w kazdej z 4 kategorii. Dla kazdej grupy wiekowej sa odpowiednie odleglosci i czasy. Potem w grudniu gdzies nastepuje uroczyste wreczenie tych odznak przez burmistrza.
Gruszka_na_w... 22:18, 22 maj 2016

Brzmi świetnie. Z tonu Twojej wypowiedzi wnioskuję, że spora grupa mieszkańców (niezależnie od wieku) jest tym pozytywnie zakręcona. I nawet burmistrz jest w to wmieszany... Tylko pozazdrościć. I znów się ciśnie pytanie: Dlaczego my tak zawsze indywidualnie ))))) się rozrywamy.
PS. Na imię mam Hania tylko bez Andrus ))))))))Łatwo zapamiętać, bo Hania Andrus jest powszechnie znana.))))
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basilikum 22:24, 22 maj 2016

w tym miasteczku, ktore nawet nie jest miasteczkiem tylko ma miano Markt sa przynajmniej 4 kluby sportowe. Odznake spotrowa mozna zrobic u nas albo w klubie lekkoatletycznym.
Nie wymienie ile innych klubow jest ale mnostwo.
hanka_andrus 22:28, 22 maj 2016

Hania Andrus powszechnie znana
,ha,ha,ha,
a wygląda niczym gruszka.
szczupła głowa, gruba d..a,
a spodem wystaje nóżka!

Basilikum 22:33, 22 maj 2016

Haniu no bo potrzebujesz jeszcze jednego kijaszka, wtedy mozesz na sportowo uprawiac Nordic Walking
Kto wie czy ja w Twoim wieku nie bede jak gruszka wygladac