Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

Toszka 10:25, 29 lip 2019

Madziu, proponuję wszystkie tuje obciąć równiutko od góry. Zagęszczą się i nabiorą szerokości, a stożki i tak za moment wypuszczą. Tnij śmiało, do połowy sierpnia możesz to zrobić, ale czym wcześniej tym lepiej, zwłaszcza, że deszcze zapowiadają, to tuje opiją się i ruszą.
sarenka 10:32, 29 lip 2019

Toszka napisał(a)
Madziu, proponuję wszystkie tuje obciąć równiutko od góry. Zagęszczą się i nabiorą szerokości, a stożki i tak za moment wypuszczą. Tnij śmiało, do połowy sierpnia możesz to zrobić, ale czym wcześniej tym lepiej, zwłaszcza, że deszcze zapowiadają, to tuje opiją się i ruszą.
Toszka, taki plan był....no właśnie" był" kleszczy jest tam zatrzęsienie, więc jak już to muszę ją to zrobić bo mąż nie może. Dziś za gorąco chyba, a może jutro zacznę ciachac po jakieś 20 cm od góry
anna_t 10:35, 29 lip 2019

sarenka napisał(a)

Ta rabata ma 27 metrów? Mega!
Ja jestem minimalistka więc dałabym brzozy bo już jedna widzę 2m od tujek i co 3-4m.
Druga opcja to różne drzewa ale sadzone po 3 szt i wtedy wydzielajace różne rodzaje rabat
A jakie drzewa to na twoim miejscu bym pojezdzila po okolicznych szkołach co masz wogole dostępne, zobaczyć jak wygląda na żywo i wtedy poczytać o tym i kupić
sarenka 10:41, 29 lip 2019

Aniu, docelowo będzie mieć 27 metrów. Czeka mnie jeszcze oczyścić ileś tam metrów
Toszka 10:55, 29 lip 2019

Kleszcze w takie temperatury są pochowane. Dla nich za gorąco
mrokasia 11:06, 29 lip 2019

Aaaa, obejrzałam sobie. Pozazdrościć takiej długiej rabaty .
Jestem za pomysłem Ani - też dałabym brzozy. Ze trzy spokojnie by tam weszły.
sarenka 12:25, 29 lip 2019

Kasiu, ale gdzie dać te 3 drzewka?
A jeśli nie brzozy to może coś innego??

Toszka, a wieczorem ciąć te tuje jak tego słońca nie będzie czy poczekać ze dwa dni jeszcze?

A jak myślicie, poszerzyć tą rabatę? Ona ma jakieś 2,5 m chyba.
Tylko jeśli poszerze to wtedy co dać przed Red baronem? Bo wtedy to co byłoby na obwódce idzie do przodu
mrokasia 12:46, 29 lip 2019

sarenka napisał(a)
Kasiu, ale gdzie dać te 3 drzewka?
A jeśli nie brzozy to może coś innego??

Wiesz, zależy co Ci w duszy gra .
Możesz dać brzozy i rozmieścić je rytmicznie np. co 5 metrów licząc od tej brzozy co już rośnie, po 1 szt po całej długości rabaty.
Możesz w jednym miejscu (bardziej od przodu domu) wsadzić 3 obok siebie.

A jak nie brzozy to coś innego. A jakie drzewa Tobie się podobają???

Pod koniec tygodnia ma być chłodniej.
sarenka 13:21, 29 lip 2019

Kasiu, a jak są tuje to czy pasują wtedy drzewa o tym samym strzelistym pokroju?
mrokasia 15:00, 29 lip 2019

sarenka napisał(a)
Kasiu, a jak są tuje to czy pasują wtedy drzewa o tym samym strzelistym pokroju?

Jeśli tuje nie mają w przyszłości stworzyć jednolitej zielonej ściany tylko mają zachować swój stożkowy kształt to może rzeczywistsze lepsze byłyby drzewa o innej formie, chyba że zagrasz kolorem czyli kolumnowe ale np. bordowe.

Edit: może to mało wyrafinowane ale jeśli nie brzozy to dałabym tam śliwy pissardi .