Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 16:24, 31 lip 2019

Madziu, Kasiu, dziękuję. Jak mi coś utknie w głowie to tak siedzi. Teraz mam nadzieję, że już zapamiętam, że ciąć można
sarenka 16:29, 31 lip 2019

Dziewczyny, m.mkec te umbry, znalazłam właśnie w ogrodniczym szczepione na 200-210 cm.( Cena zachęcająca) Pieniek o średnicy nie mniej niż 1,5cm. I teraz się zastanawiam czy taka wysokość to nie za duże? Ile może osiągnąć wysokoci z korona? ( W opisie jest 3-5 metrów. Muszę sprawdzić na jakiej wysokości kabel do domu jest.

I drugie pytanie: za namową, którejś z was ( przepraszam nie pamiętam,kto mi polecał) miałam na rabatę do traw posadzić żywotniki Mirjam. Znalazłam, są ładne, małe- fajne. Mam jednak zagwozdke- czy jak już mam u siebie tuje Danica to czy kolejna odmiana to nie za dużo? Może zostać przy mniejszej ilości odmian i dać też Danice??
Poradzicie?
Zakrecona 17:31, 31 lip 2019

Pień najwolniej rośnie, a wysokie są, więc wybieraj z jak najgrubszym, żeby Ci się nie złamały.

Myślę, że te 3 metry z koroną na pewno osiągną, ale to też chyba nie za rok. Takie drzewo do 5 metrów, to chyba nie jest duże w porównaniu do takich polnych kolosów.

sarenka 17:36, 31 lip 2019

Zakrecona napisał(a)
Pień najwolniej rośnie, a wysokie są, więc wybieraj z jak najgrubszym, żeby Ci się nie złamały.

Myślę, że te 3 metry z koroną na pewno osiągną, ale to też chyba nie za rok. Takie drzewo do 5 metrów, to chyba nie jest duże w porównaniu do takich polnych kolosów.

Tylko takie były w ogrodniczym. Nie mam możliwości nawet pojechania do innego ogrodniczego :/
sarenka 17:54, 31 lip 2019

Tak pwtrze i patrzę i te drzewa raczej do tego kabla nie dorosną
Zakrecona 18:01, 31 lip 2019

sarenka napisał(a)

Tylko takie były w ogrodniczym. Nie mam możliwości nawet pojechania do innego ogrodniczego :/

To, że wysoko szczepione to dobrze, po posadzeniu i tak musisz opalikować, bo zanim się ukorzenią, to trochę potrwa. Ale 1,5 cm pień, to cienki raczej. Napisałaś przynajmniej 1,5 cm, więc równie dobrze mogą mieć i 3 cm średnicy.

Usunę zdjęcie za chwilę, tak wyglądały moje.
Anda 19:23, 31 lip 2019

sarenka napisał(a)

Mam jedno miejsce gdzie nie ma rabaty i będzie można posadzić drzewa, ale najpierw muszę tam skończyć czyszczenie
Kiedyś nie chciałam drzew
Drzewa nie mogą być wielkie bo takich nie chcemy, na takie to działka raczej ejst za mała są też ograniczenia jak druty wysokiego napięcia itd 1

Edit.
Narysuje w wolnej chwili bo poprzedni nie wiem na której stronie jest, wtedy co Ewa i Makadamia mi pomagały.

Ewa, a jakie drzewa Ty byś poleciła na taką wąska rabatę 150 cm? Zmieści się coś? Równolegle na tej rabacie co mi ppmagalas z tymi rozplenicamo mają być dwie umbry

Na tak wąską rabatę najlepiej coś na wysokim pniu, min. 2m. Korona na pewno przekroczy te 1,5m. Może Quercus palustris 'Green Dwarf', bardzo wolno rośnie. Z takich bardzo wąskich bardziej krzaków niż drzew to jedynie Frangula alnus 'Fine Line' przychodzi mi do głowy.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sarenka 07:47, 01 sie 2019

Anda napisał(a)

Na tak wąską rabatę najlepiej coś na wysokim pniu, min. 2m. Korona na pewno przekroczy te 1,5m. Może Quercus palustris 'Green Dwarf', bardzo wolno rośnie. Z takich bardzo wąskich bardziej krzaków niż drzew to jedynie. Frangula alnus 'Fine Line ' przychodzi mi do głowy.

O, tam nawet był też ten dąb co piszesz, ale nie pamiętam jak wysoki.

Czyli pasowałoby po jednej stronie Quercus a po drugiej Umbraculifera?
Ile sztuk dębu planować?

A jak myślisz sadzić Mirjam czy Danica?

Dziś będę rysować te dwie rabaty to wrzucę zdjęcia
sarenka 10:16, 01 sie 2019

No więc rabata nr I
1- rudbekie
2- Danica ( jedna na początku,druga na końcu rabaty
3 hakone ta duuza
4- Perovskia
5- jeżówka Virgin
6- planowana sesleria jesienna

Tu rozważam żywopłot z cisa lub szmaragdow.

Te drzewa się zmieszczą? W jakich odstępach je sadzić?

Rabata jest wyższa od podjazdu na którym brak kostki
sarenka 10:21, 01 sie 2019

Rabata nr II
7- hakone Aureola ( aktualnie są od strony podjazdu, ale widzę, że wiatr północny je podnosi inkebeda opadać na podjazd tak jak bym chciała.
8- jeżówki ( Glowing dream oraz jakieś zwykle różowe)
9- Hameln
10 rozchodnik
11 Baronessa
12- rozważam kulki żywotników Mirjam lub Danica - lub inne propozycje zimozielone mile widziane
13- hortensje- miały być dwie sundae fraise a jedna tonona a druga to nie wiem jaka to.
Szerokość tej rabaty to 2 m, dłuższy brzeg ma ponad 9 metrow. Za kilka lat będę ją powiększać.

Rabata nr III
Narazie rosną tawuły i ostatni Danica, która muszę przesadzić