Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

Kasya 09:55, 04 sty 2016

waldek727 napisał(a)

Skoro myślisz Megi o założeniu niewielkiego sadu w ogrodzie przydomowym, to może pomyśl o karłowych odmianach drzewek owocowych. Poza tym, że wymagają znacznie mniejszego wkładu pracy przy ich pielęgnacji, to są również dodatkową ozdobą ogrodu.

O właśnie, ja tez bardzo polecam
Mam 2 jablonki wys ok 90 cm i zebralam 1,5 kg jabłek
Pysznych !
Jedna zawiązana bardzo dużo owoców a ja nie oberwalam i wyszły malutkie ale tez pyszne
Na drugiej było 5 dużych
sarenka 10:14, 04 sty 2016

Kasya- a masz u sibie zdjęcia tych jabłonek?? chciałabym zobaczyc jak wygladają. Pamiętam u rodziców były jabłonki to zdziczały :/
Kasya 10:17, 04 sty 2016

sarenka napisał(a)
Kasya- a masz u sibie zdjęcia tych jabłonek?? chciałabym zobaczyc jak wygladają. Pamiętam u rodziców były jabłonki to zdziczały :/

Są kilka razy w starym wątku
I na wiosnę jak kwitły i z owocami, ale teraz z telefonu to nie znajdę
AnnaCh 10:18, 04 sty 2016

Słuchaj mówiłam, że to totalna amatorka i rysowałam sobie tak jakbym może to widziała u siebie, uwzględniając rzeczy, które już masz
Co do zjaddu, no to trzebaby go dorysować i dostosować rabatę do niego, ale ja bym zrobiła rośliny z trzech stron tarasu, skoro masz taka możliwość.
HAkuro nie da Ci cienia, tak miłego latem, ja bym ja przesadziła. Poza tym tu na forum piszą, że one raczej krótkowieczne i brzydkie się robią, choć ja osobiście je lubię. Musisz mieć tam drzewo wyżej szczepione o ładnej koronie, żeby Ci widoków z tarasu nie zasłoniło i dało trochę cienia.
Drzewka owocowe, to tak jak Waldek pisze, może tam być mini sadzik
No i tak jak pisałam ja bym tą rabatę od południa przy szmaragdach pociągnęła na zachód, tylko już taką wąską, na jakieś trawki, berberysy kolumnowe, cos w ten deseń.
waldek727 10:37, 04 sty 2016

sarenka napisał(a)

...a one tez dużo owoców daje jak zwykłych rozmiarów drzewka?

A wyobrażasz sobie Megi sadek morelowy lub brzoskwiniowy gdzie dorosłe drzewa mają 1 metr wysokości?
To są te same drzewa które mieliśmy lub mamy w swoich ogrodach z tym, że są szczepione na specjalnych podkładkach. Owoc niczym się nie różni ani w smaku, ani w wielkości.
Poza jabłoniami są jeszcze karłowe grusze, śliwy, wiśnie i...
http://www.sadowniczy.pl/product-pol-138513-Mini-brzoskwinia-karlowa-karlowe-Honey-Gold.html
sarenka 10:41, 04 sty 2016

Ania, żadna amatorka, super jest!
O tej rabacie pod Szmaragdami to myślałam, że z czasem dać rząd hortensji na całej długości,a myślisz,że węższa byłaby lepsza? To raczej nie w tym roku.

O tym cudnym klonie poczytam Tylko w inne miejsce bym je posadziła - najlepiej na wprost tarasu bo słonce pali niemiłosiernie, jak zbliża się ku zachodowi to zasłania je drzewa z sąsiednich działek już, ale to jeszcze do przemyślenia.

Kasya 10:41, 04 sty 2016

Ja trafiłam w szkółce tylko na śliczna rozgalezione jablonki
Kupiłam tez grusze ale kiepska, jeden patyk
Waldku, jeśli widziałeś gdzieś ladne brzoskwinki lub wisnie to daj znać
sarenka 10:46, 04 sty 2016

waldek727 napisał(a)

A wyobrażasz sobie Megi sadek morelowy lub brzoskwiniowy gdzie dorosłe drzewa mają 1 metr wysokości?
To są te same drzewa które mieliśmy lub mamy w swoich ogrodach z tym, że są szczepione na specjalnych podkładkach. Owoc niczym się nie różni ani w smaku, ani w wielkości.
Poza jabłoniami są jeszcze karłowe grusze, śliwy, wiśnie.

Musi być super taki sad- ma ktoś taki może z Ogrodowiska??

Chcielibyśmy mieć drzewka: morele, śliwki, brzoskwinie, czereśnie, wiśnie, ogólenie to sporo tego i w sumie to po 2-3 sztuki (ale wiadomo,ze to nie w jednym roku). Widzę, że minusem tych karłowych jest cena, ale to chyba jedyny minus
waldek727 10:51, 04 sty 2016

Fajne?
Tylko skąd wziąć jeszcze krasnoludki?
waldek727 10:54, 04 sty 2016

Możesz urozmaicić sad drzewkami kolumnowymi.
A cena? Hmmm
Modne buciki też są drogie.