Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 13:47, 03 sty 2016

Nie wiem czy będzie widać, chyba,że na dwie części podzielę to wtedy z bliższej odległości zrobię.

1.Na chwilę obecną próbuje zaplanować gdzie ustawić warzywniki ( sztuk 3 plus na truskawki).
2.Czy rabata przy tarasie jest ok? Była inna, ale chciałabym zmienić. Taras jest wysoki,nie chce mi się w ten mróz wychodzić i mierzyć ale lewy róg ma około 90 cm wysokości, os drugiej strony jest niżej, ale nie pamiętam ile. Taras nie jest skończony, tak samo brak elewacji i nie wiadomo za ile lat będzie. myślę żeby posadzić tam lawende, ale nie wiem co jeszcze wytrzyma stronę południową.
3. Chcielibyśmy posadzić w tym roku kilka drzewek owocowych, w którym miejsce na trawniku najlepiej na to przeznaczyć?
4. Od strony północy niestety jesteśmy odsłonięci jeśli chodzi o sąsiadów

Ni mogę dodac zdjęcia przez telefon :/

Tak dawno zdj nie dodawałam, ze zapomniałam jak to sie robi...
AnnaCh 16:26, 03 sty 2016

Magdo, jestem kompletnym laikiem, ale może mogłabym coś pomóc, ale na tym planie nie wiele widzę Może zrób zdjęcia mniejszych fragmentów, albo zamiast kredek weź mazaki Chcesz mieć katy proste, czy fale? Czy wjazd na działkę jest od północy, tak?
Sadziłam moje tuje w ziemię do iglaków z worka. Mieszałam ją w dołku z rodzimą glebą.
Co do planów, to ja na Twoim miejscu zrobiłabym jedną stronę. Np, od południa, bo widzę po zdjęciach, że tam za płotem masz masakrę, zupełnie jak ja z jednej strony i teraz żałuję, że zostawiłam tą stronę na koniec, bo mi się strasznie chwasty rozsiewają stamtąd Co do hortek pod tujami od południa, to ja mam na południowej stronie vanilla fraise i dała sobie w te upały radę, należy tylko hortki systematycznie podlewać, bo bardzo lubią wodę. Ładny byś tam z tarasu widok miała, szmaragdy, hortensje, przed nimi możesz dać rozchodniki olbrzymie i rozplenice japońskie hameln
sarenka 16:56, 03 sty 2016

Aniu, wkleiłam nowe zdj, na kompie nawet widac,ale faktycznie nie jakos bardzo, jutro przy świetle dziennym spróbuje zrobić jakoś inaczej te zdj. Chyba, że chcesz to moge wysłać Ci na maila- wówczas poproszę adres mailowy na priv

Tak, wjazd jest od północy.
Moja hortensja Limelight posadzone dosyc późno nie dała sobie rady latem i sie upiekła, ale później odbiła, ale jak Szmaragdy by podrosły to miałyby trochę cienia

Tam od południa byś mi radziła posadzic drzewka, postawić skrzynie na warzywniki??

AnnaCh 17:04, 03 sty 2016

Wyślę Ci adres na priv, to może coś pomyślę wieczorek jak będę mogła
A chcesz linie proste, czy fale? A przy chodniku to ta rabata co robiłaś jesienią?
sarenka 17:07, 03 sty 2016

Tak, przy chodniku jest ta rabata z Danicami, tzn jeszcze 3 szt bede musiała dosadzić.
Preferuję linie proste ( łatwiej kosić), tylko przy tarasie miałaby takie ścięcie, żeby nie trzeba było nadrabiac chcąc tamtędy przechodzić.
AnnaCh 23:42, 03 sty 2016

Więc tak jestem totalnym laikiem, więc proszę się nie śmiać.
Ja bym zrobiła skrzynie przy tych owocowych rabatach. Obsadziła to grabowym żywopłotem, nisko utrzymywanym, wszystko wysypane kamyczkami. Oddzielić część użytkową ogrodu. Graby dałyby fajne tło dla rabaty i tu mam propozycję hortensję vanilla fraise, rozplenice hameln i rozchodniki olbrzymie, boki krótki można obsadzić jakimiś niskimi trawkami.
Z tyłu przy kompostowniku zostaje Ci miejsce na jakieś drzewka owocowe, bo kiedyś pisałaś, że chciałabyś je mieć
Przy tarasie zrobiłabym trochę większą tą rabatę i od południowo-zachodniej strony posadziła jakieś drzewo, szczepione, które dawałoby trochę cienia na taras, może być np. klon globosum, którego mi Karol polecił, bo ładna kulka i nie trzeba ciąć.
A co z zejściem z tarasu od południa? Nie będzie?
Co posadzić przy tarasie trzeba pomyśleć, masz tam chyba lawendę? Coś trzeba jej jeszcze dodać. Perovskia radzi sobie na słońcu, berberysy też. Trzeba pomyśleć.
Na południowej ścianie pod szmaragdami zrobiłabym taki większy trapez z miskantami Morning Light i hotrensjami Limelight. Coś tam jeszcze trzeba będzie dodać, ale to taki szkic na szybko W razie czego tą rabatę później w przyszłości możesz rozszerzać w prawo, tzn. na zachód, ale już wąsko, bo tam mało miejsca zostanie.
Trzeba by kiedyś w przyszłości pomyśleć też o jakimś zagospodarowaniu i zrobieniu rabaty przed grabami od północy, tam gdzie wierzby, fajnie by tam też jakaś rabata wyglądała z ulicy.
Wyślę Ci to na maila, powiększysz sobie na komputerze, to więcej zobaczysz, ale podkreślam, że to totalna amatorka
AnnaCh 23:52, 03 sty 2016

A poza tym średnio mi się coś takiego rysuje, bo ja wolę fale
Linie proste lubię u kogoś
sarenka 09:13, 04 sty 2016

Aniu, nic się smiac nie będe bo to zawsze nowa, inna koncepcja! Bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas. Daje mi do myślenia!

Z tarasu maja byc 1 schody,a od zachodu przy domu (czego nie zaznaczyłam) zjazd zrobiony

Drzewek owocowych ma być sporo, ale nie wszystkie musza być u nas (mamy obok działkę należącą do rodziny więc tam też sadzić będziemy drzewka

Tam, gdzie zaproponowałaś mi klon globosum to rośnie tam wierzba szczepiona Hakuro (ciekawe czy zimę przeżyje), ale ten klon jest cudny!! Chciałabym go gdzieś posadzić , może w przeciwnym rogu??

Muszę to sobie wydrukować i popatrzeć

Dzieki wielkie Ania!

Mam też w sumie 3 świerki- gdzie dobrze byłoby je posadzić?

Od strony północnej od podjazdu bede miała z czasem jeszcze 2,5 metra,ale to nie wiadomo kiedy
waldek727 09:40, 04 sty 2016

sarenka napisał(a)

Drzewek owocowych ma być sporo, ale nie wszystkie musza być u nas (mamy obok działkę należącą do rodziny więc tam też sadzić będziemy drzewka

Skoro myślisz Megi o założeniu niewielkiego sadu w ogrodzie przydomowym, to może pomyśl o karłowych odmianach drzewek owocowych. Poza tym, że wymagają znacznie mniejszego wkładu pracy przy ich pielęgnacji, to są również dodatkową ozdobą ogrodu.
sarenka 09:50, 04 sty 2016

waldek727 napisał(a)

Skoro myślisz Megi o założeniu niewielkiego sadu w ogrodzie przydomowym, to może pomyśl o karłowych odmianach drzewek owocowych. Poza tym, że wymagają znacznie mniejszego wkładu pracy przy ich pielęgnacji, to są również dodatkową ozdobą ogrodu.

Waldku, skarbnico wiedzy, nawet nie wiedziałam, że takie są
Tzn może i wiedziałam, ale zapomniało mi się ..hmm
Dziękuję za informację i biore się za poszukiwania informacji w necie.

Będę musiała jakąś książke o cięciu drzew i krzewów i o ich pielęgnacji zakupic co by sie moja połowica podszkoliła

a one tez dużo owoców daje jak zwykłych rozmiarów drzewka?