Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

AnnaCh 13:12, 31 gru 2015

Pentax to był pierwszy mój aparat, bardzo sobie go chwaliłam. Mówię o samej marce, bo ja to takie kompakty kupuję, nie zajmuję się fotografią i tylko tyle co mieć na wycieczki w góry Ale markę samą polecam.
sarenka 16:50, 31 gru 2015

Ania, pójdę do sklepu i zobaczę, który lepiej lezy w reku i czy zal nie bedzie pieniędzy ...

Póki co policzyłam, że przy jednej ścianie ogrodzenia będę musiała posadzić około 40 szt Szamragdów- tu pójdę na cenę i wezmę niższe.
Jana 12:51, 01 sty 2016

sarenka napisał(a)
Ania, pójdę do sklepu i zobaczę, który lepiej lezy w reku i czy zal nie bedzie pieniędzy ...

Póki co policzyłam, że przy jednej ścianie ogrodzenia będę musiała posadzić około 40 szt Szamragdów- tu pójdę na cenę i wezmę niższe.
ja niestety robię zdjęcia tabletem, sama się rozglądam za aparatem,.super, że wróciłaś mnie też czeka obsadzenie ściany tujami, u mnie to ok. 80 sztuk, mniej więcej
sarenka 14:32, 01 sty 2016

Jana napisał(a)
ja niestety robię zdjęcia tabletem, sama się rozglądam za aparatem,.super, że wróciłaś mnie też czeka obsadzenie ściany tujami, u mnie to ok. 80 sztuk, mniej więcej

Powiem Ci,że jeśli będę chciała odgrodzić się z dwóch stron to pewnie też cos około 80 szt wyjdzie- jeśli ceny sie nie zmienią sprzed roku to teoretycznie już wiem ile wydamy, no i do tego jeszcze jakąś ziemię w workach trzeba będzie kupić.
W tym roku szlaeństw nie będzie
Dopiero z czasem będę chciała zrobić jeszcze obsadzenie pod tymi tujami,ale to jak one podrosną i będą dawać cień- myślałam, żeby posadzic potem hortensje,a ponizej to nie wiem jeszcze

Plan podwórka już narysowałam, teraz tylko musze dostać się do komputera, na którym bede mogła dodać zdjęcie i cóż...będe czekała na wskazówki
AnnaCh 15:08, 01 sty 2016

sarenka napisał(a)
Zrób sobie w tym roku właśnie np. jedną ścianę. Co do cen i wielkości, to widzę u siebie, że tuje szybko rosną i nie ma sensu dopłacać za trochę większe. Ja kupowałam takie 60-70 cm po 7 złotych chyba, szybko urosną
To czekamy na rysunek i fotki
Jana 21:09, 02 sty 2016

sarenka napisał(a)

Powiem Ci,że jeśli będę chciała odgrodzić się z dwóch stron to pewnie też cos około 80 szt wyjdzie- jeśli ceny sie nie zmienią sprzed roku to teoretycznie już wiem ile wydamy, no i do tego jeszcze jakąś ziemię w workach trzeba będzie kupić.
W tym roku szlaeństw nie będzie
Dopiero z czasem będę chciała zrobić jeszcze obsadzenie pod tymi tujami,ale to jak one podrosną i będą dawać cień- myślałam, żeby posadzic potem hortensje,a ponizej to nie wiem jeszcze

Plan podwórka już narysowałam, teraz tylko musze dostać się do komputera, na którym bede mogła dodać zdjęcie i cóż...będe czekała na wskazówki
ja muszę kupić na jeden raz bo to 1 ściana....też posadziłam hortki przed tujami
sarenka 21:17, 02 sty 2016

Jana u mnie po tej stronie hortki nie wytrzymałyby bo to jednak od południa, ale może coś da sie posadzić w najniższym poziomie.
Ogólnie to kolorystyka biały, fiolet i czerwony/różowy ładnie sie kompnują- byłoby cudnie móc miec zachowana kolorystykę w ogrodzie

Ania- u mnie tuje 50-70cm po 11 zł, ale jak one tak szybko urosną jak u Ciebie to nie ma co przeplacac
Karol99 21:22, 02 sty 2016

Potwierdzam. Tuje przy dostatecznie wilgotnym podlozu rosna bardzo szybko.
Jana 21:22, 02 sty 2016

sarenka napisał(a)
Jana u mnie po tej stronie hortki nie wytrzymałyby bo to jednak od południa, ale może coś da sie posadzić w najniższym poziomie.
Ogólnie to kolorystyka biały, fiolet i czerwony/różowy ładnie sie kompnują- byłoby cudnie móc miec zachowana kolorystykę w ogrodzie

Ania- u mnie tuje 50-70cm po 11 zł, ale jak one tak szybko urosną jak u Ciebie to nie ma co przeplacac
na moich ostatnich zdjęciach są tuje, które mają niecałe 6 lat i je już kilka razy przycinałam i równałam bo jedna przestała rosnąć, na początku miały ok. 50, 60 cm. I chyba takie kupię, cenowo jeszcze się nie rozglądałam pojadę do szkółki
sarenka 11:30, 03 sty 2016

Jana no robia wrażenie te Twoje tuje!! nigdy nie byłam przekonana do tuj, wręcz byłam bardzo przeciwna...ale tylko krowa nie zmienia zdania Jesli ktoś kiedys mi sie pobuduje za domem to juz będziemy odgrodzeni. Problem bedzie z posadzeniem tej ilości, tzn kto to zrobi? Bede musiała kogos jeszcze poprosić o pomoc dla męża.

Ania- sypałas tujom zimie z worka do dołka?

Karol- u mnie najdłuższa ściana jest od południa- jesli będzie takie lato jak w 2015 to bedzie trzeba duzo podlewac

Poszukuje książki/poradnika o bylinach - czy możecie mi cos polecić? Wazne sa dla mnie takie informacje czy dana roslina lubi słońce/cień itp itd. Takie podstawowe informacje. Książka ma być dla laika ogrodniczego takiego jak ja

Juz znalazłam parę książek aczkolwiek propozycje beda mile widziane