Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 19:55, 12 maj 2021

Obiela Lotus moon
Agatorek 20:02, 12 maj 2021

Ładny klonik
sarenka 20:15, 12 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Ładny klonik

Przydadzą się takie słowa
Agatorek 20:23, 12 maj 2021

Niech szybko rośnie
LIDKA 22:03, 12 maj 2021

Klony fajne.
Gdziekolwiek posadzisz będą sliczne
sarenka 22:10, 12 maj 2021

LIDKA napisał(a)
Klony fajne.
Gdziekolwiek posadzisz będą sliczne

Takie żaróweczki będą
basia3012 00:34, 13 maj 2021

sarenka napisał(a)
Basiu,dziękuję Ci że zajrzałas
Właśnie na grupę Viticella się zdecydowałam, a one trudno dostępne...
Juste i Oberka
A jak kolorystycznie dobrsc- Bo myślę że fiolet i biały wybiorę- jasny fiolet z białym? Czy ciemny fiolet z białym?

Zdjęcia niedawno oglądałam o których piszesz, ale zobaczę jeszcze raz.

Wiesz Madziu, fiolet z białym (oczywiście mam na myśli powojniki)to mam z tyłu ogrodu. Gdy kwitną to mam takie odczucia, że dobrze byłoby jakimś kolorem to "ocieplić". Myślę, że to chłodne kolory. Ale jak lubisz takie zestawienia to oczywiście Tobie ma się podobać. Jeden lubi tak drugi inaczej. To normalne.
Madzia, popatrz u mnie na str 292 zdj 19, 22 23. Tam będziesz miała zestawienie tych kolorów, o których piszesz. Ocenisz, czy będzie Ok czy może chcesz inaczej.
sarenka 06:28, 13 maj 2021

Kupiłam Basiu 3 dosyć jasne fioletowe, ale może dla złamania koloru polaczylabym z tym,które zdjęcie u Ciebie znalazłam...
sarenka 06:38, 13 maj 2021

Potrzebuje pomocy- mam parę pytań...

1. jakie drzewa, ale szczepione ewentualnie takie,które nie rosną do 10-20 metrów - ruszają szybko na wiosnę ?

2. Do hortensji i miskantow jakie drzewo będzie pasowało- Royal Burgundy, Judaszowiec Avondale czy może jakieś owocowe nie rozłożyste?
A może Kiku shidare taka szczepiona na około 1,8-2m?
Jeszcze Kojou-no-mai widzę,że jest na stanie więc w razie co też, sadzonka około 60-80 cm i nie wiem jak ona szybko rośnie.

3. Mam taki fragment działki, gdzie chwasty są nie do ogarnięcia- pielenie,wyłożenie kartonami i wysypanie korą niewiele pomaga, ostatnio zadziałania herbicydem, więc może to coś da... Fragment ten jest na długości około 15 metrów, są tuje przy ogrodzeniu ( za siatka powstanie dom niedługo) a fragment do zagospodarowania ( lub pozostawienie pustego może) ma 2 metry a potem rosną borówki... Pytanie brzmi czy to obsadzać, ale tak żeby ewentualnie można było tamtędy spacerować czy lepiej nie- jeśli tak to czym żeby borówek za bardzo nie zasłoniło.

Zdjęcie dodam,ale proszę go nie cytwac bo będę chciała je usunąć. W tym roku jeszcze nie piekłam, myślę,że dziś zacznę
.
SlonecznyOgrod 08:55, 13 maj 2021

Nie mam za dużego doświadczenia z drzewami, ja mam wiązy wredei, ładne na wiosnę i cały sezon limonkowe.
Judaszowca mam przy hortensjach i miskantach, dobrze bo się nie zakłócają on teraz świruje a one potem.
Tam gdzie masz to przejście koło borówek może trawnik zasiej.