Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 16:08, 13 maj 2021

Bo coś byśmy chcieli przy podjeździe tylko problem jest z tym co to mogłoby być? To może tutaj Kanzan? Jest szansa że dziś pojedziemy na szybkie zakupy
sarenka 16:17, 13 maj 2021

Anda napisał(a)
Krzewy to np. weigelie, Spiraea, Physocarpus.

Tak się zastanawiam jak się osłonić od sąsiadów i domu który tam będzie niedługo?
Agatorek 19:05, 13 maj 2021

sarenka napisał(a)
Potrzebuje pomocy- mam parę pytań...

1. jakie drzewa, ale szczepione ewentualnie takie,które nie rosną do 10-20 metrów - ruszają szybko na wiosnę ?

2. Do hortensji i miskantow jakie drzewo będzie pasowało- Royal Burgundy, Judaszowiec Avondale czy może jakieś owocowe nie rozłożyste?
A może Kiku shidare taka szczepiona na około 1,8-2m?
Jeszcze Kojou-no-mai widzę,że jest na stanie więc w razie co też, sadzonka około 60-80 cm i nie wiem jak ona szybko rośnie.

3. Mam taki fragment działki, gdzie chwasty są nie do ogarnięcia- pielenie,wyłożenie kartonami i wysypanie korą niewiele pomaga, ostatnio zadziałania herbicydem, więc może to coś da... Fragment ten jest na długości około 15 metrów, są tuje przy ogrodzeniu ( za siatka powstanie dom niedługo) a fragment do zagospodarowania ( lub pozostawienie pustego może) ma 2 metry a potem rosną borówki... Pytanie brzmi czy to obsadzać, ale tak żeby ewentualnie można było tamtędy spacerować czy lepiej nie- jeśli tak to czym żeby borówek za bardzo nie zasłoniło.

1. Wiśnie, jabłonki ozdobne, derenie?
2. Kojou-No-mai, to chyba będzie maleństwo, to taka miniaturka jest.
3. Nie wiem, może dać tu jakąś ścieżkę żwirową?
Anda 19:14, 13 maj 2021

sarenka napisał(a)

Tak się zastanawiam jak się osłonić od sąsiadów i domu który tam będzie niedługo?

Spiraea i Physocarpus są duże. U nas sadzi się je w żywopłotach.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Roocika 19:15, 13 maj 2021

Ładne te kloniki, jakie to odmiana taka żarówiasta?
sarenka 20:47, 13 maj 2021

Ewa, popatrzę na te krzewy

Agatorek- drzewa już kupione i posadzone

Asia- te klony to klon leats cottage. Jestem ciekawa jak liście będą wyglądały w sezonie

Dziś kupiliśmy Royal Burgundy i Platan Alephen's globe. Posadzone wszystko. Zostało mi jutro byliny posadzić i oprysk na pędraki

.………
W sumie to nie wiem czy lepiej byłoby platana posadzić przy hortksch a burgundy przy podjeździe....cienia z tego platana na podjeździe to nie będzie dużo jakoś...hmm...
Anda 21:55, 13 maj 2021

Ten platan będzie miał dużą koronę

https://www.gartenbaumschule-becker.de/Content/files/2392/Platanus-x-hispanica-718x750-proportionalsmallest.jpg

Cień będzie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasia_CS 06:25, 14 maj 2021

Na drzewach się nie znam ni huhu, ale widzę, że u Ciebie ostatnio tk się zakupy rozpędziły, że nie da rady nadążyć trzymam kciuki za wszystkie decyzje zakupowo-sadzeniowe
sarenka 06:36, 14 maj 2021

Ewa, to dobrze bo mąż chce ten cień mieć na podjeździe też

Kasia- ja już wyhamowuje sądzę resztę bylin, kupie korę i finito prac przy kwiatach niech już to sobie rośnie
zostanie warzywnik i kompostownik do ogarnięcia

Sondaż chciałam przeprowadzić
Czy do limelight, miskantow,jezowek- to bardziej pasuje hakone czy Hameln?
inka74 07:27, 14 maj 2021

Obie pasują. Jak mocno słoneczne miejsce to rozplenica. Jak hakone do jeżówek to niższą odmianę bierz a nie potwory typu macra czy aureola bo zjedzą jeżówki. Rozplenica chyba też raczej mnijsza odmiana chyba, że jeżówki moblcno na przód dasz

Pokaż te drzewa. Mnie mimo wszystko wysokość korony niepokoi. On teraz jest małą kulką. Potem tak jak Ewa wstawiła taki już mały nie będzie