Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

popcorn 11:47, 21 sty 2016

Szkoda ze daleko mieszkasz, mam 4letni oliwnik do oddania
sylwia_slomc... 15:07, 21 sty 2016

Cieszę się , że w końcu podejmujesz decyzje w sprawie drzew Mam wrażenie , że w kolorowym ogrodzie czyt bylinowym mogą być różne drzewa i nie będą drażniły, a każde uroku doda w innym czasie.......bo jeśli masz kilka takich co Ci się podobają to czemu z nich rezygnować i ograniczać się do kilku sztuk jednego czy dwóch gatunków............no wiem , że zasady sztuki ogrodniczej mówią wręcz odwrotnie, ale życie mamy jedno i czemu sobie w nim odmawiać tej odrobiny przyjemności jeśli ono samo do przyjemnych nie zawsze należy. Więcej gatunków to brak monokultury i choć może wizualnie ciut gorzej to dla zwierząt i owadów właśnie lepiej
Pszczelarnia 15:11, 21 sty 2016

A zastanawiam się jakby przy krzewach drzewach właśnie - typu czeremcha, oliwnik pozostać tylko. Bez drzew dużych jednopniowych?
Co do jarzębów i jarzębin, same sobie rosnące zawsze jakoś smutno mi wyglądają. A w kilka sztuk już lepiej.
Pszczelarnia 16:00, 21 sty 2016

U A. Maynarda w bylinach / z bylinami jest judaszowiec 'Forest Pansy'. Piękny.
Jana 18:56, 21 sty 2016

Mój też nie chce dużych drzew na działce dlatego mi wszystkie wyciął : zostały tylko jabłonie i grusza (miłorząb jest jeszcze mały i do przesadzenia), u mnie głównie to problem sieci energetycznych. Sama się rozglądam za jakimś małymi drzewami więc Twoje typy sobie przeglądnę bo część nie znałam....Gosiu Twoje typy pomidorowe zanotowałam, a jakie masz dobre i sprawdzone odmiany marchwi, pietruszki i ogórków na mizerię i do zaprawy? polecisz coś? chyba, że gdzieś to już napisałaś to idę szukać aaa, widziałam w katalogu drzewo Płomień Afryki (?, piękny kolor (pasowałby do rabaty ognistej ) tylko nie wiem czy na nasz klimat
Agania 22:02, 29 sty 2016

Całuski
Jana 18:06, 30 sty 2016

Gosiu, czy w wolnej chwili dałabyś radę podać co i kiedy należy siać?
Gruszka_na_w... 21:07, 30 sty 2016

Pszczelarnia napisał(a)
A zastanawiam się jakby przy krzewach drzewach właśnie - typu czeremcha, oliwnik pozostać tylko. Bez drzew dużych jednopniowych?
Co do jarzębów i jarzębin, same sobie rosnące zawsze jakoś smutno mi wyglądają. A w kilka sztuk już lepiej.

Mamy podobne gabarytowo działki.Na mojej liście były: klon ginnala (tatarski), śliwy wiśniowe woodi i pissardi, świdośliwa, klon ściętolistny i ussyryjski, jarząb pospolity i szwedzki oraz oliwnik. Wszystkie te drzewka można korygować cięciem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Juzia 11:24, 31 sty 2016

Dziękuję
renatamama3 21:24, 31 sty 2016

Co ,do drzew nie doradzę ,bo mam ich mało ,jedna magnolia ,jedna Pissardi ,wiśnia Kazan , umbra ,grujecznik ,klon kulisty ,klon Orange Dream ,kilka brzóz ,i serby ,thuje .

Jak tam plany pokojowe syna ,ja myślę nad pokojem drugiego ,tu mały lifting będzie ,nie pozwala zmieniać koloru ścian ,błękit musi zostać .