Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 10:47, 19 sty 2016

Sylvana napisał(a)

To i ja spróbuję....bo zobaczyłam, że fruwają w jednym domowym kwiatku.
W zeszłym roku pryskałam go chemią....strasznie śmierdząca - w całym domu smród...i do tego strasznie droga.
Fajnie jakby herbatka zadziałała.

Czytałam, że herbatka zmniejsza populację o 50%. Też zastosuję, bo się pojawiły, a za chwilę wysiewanie...
A jak u mnie latają, to zawieszam te żółte lepce (co na muchy), niezbyt estetyczne, ale naprawdę skuteczne i tanie (poniżej 1 zł)
Sylvana 10:48, 19 sty 2016

Dzięki...muszę zapytać w moim ogrodniczym czy mają coś takiego
margaretka3 10:52, 19 sty 2016

Pszczelarnia napisał(a)

To ja sobie zapisuję.
Sieję różne a potem i tak nie pamiętam nazw i smaków, tylko ściśle oddzielam te na przetwory i te na bieżąco do jedzenia ale dopiero po zerwaniu pierwszych.

Moje czarne: miały grubą skórkę mięsistą. Ale warto posiać jako okaz "kwietny".

Z nowości smakowały mi "rosyjskie bananowe" na kanapki z pietruszką i masłem.

Ja miałam jednego pomidorka cudaka - miał fioletowe owoce i był nie do zjedzenia, taki był twardy i niesmaczny. Dziwny był.
Rosyjskie odmiany są ciekawe To z tych odmian są moje najlepsze pomidorki
W tym roku porządnie opiszę odmiany, bo takiej ilości to i tak bym nie zapamiętała
Agania 11:10, 19 sty 2016

Małgosiu, masz foty Twoich różyczkowych pelargoni, tylko takich już obsadzonych, nie portretów, zamawiamy z koleżanką i brakuje nam zdjęć, a oczami wyobraźni je widzimy...ja taras, a ona cały balkon ukwiecony

Napisz mi jeszcze jak wyglądają sadzonki...tak poglądowo

Odbierz pw
Pszczelarnia 11:14, 19 sty 2016

Pani zlikwidowała punkt kwietny (pelargonie, jednoroczne, rozsady warzyw, etc. ) - bida straszna nastała w mojej okolicy bliskiej.
Będę pelargonie kupować wysyłkowo, ale gdzie?

Macie sprawdzony trop (PW proszę)? Dz.
margaretka3 11:20, 19 sty 2016

Agania napisał(a)
Małgosiu, masz foty Twoich różyczkowych pelargoni, tylko takich już obsadzonych, nie portretów, zamawiamy z koleżanką i brakuje nam zdjęć, a oczami wyobraźni je widzimy...ja taras, a ona cały balkon ukwiecony

Napisz mi jeszcze jak wyglądają sadzonki...tak poglądowo

Odbierz pw

Zaraz zobaczę na foty, ale za bardzo szerokich kadrów nie robię, bo u mnie brzydko.
Ale przypuszczam, że wyobraźnia dobrze wam ilustuje widoki
Pytania o sadzonki nie za bardzo rozumiem. Chodzi Ci o to, jakie duże przysyłają?
margaretka3 11:21, 19 sty 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Pani zlikwidowała punkt kwietny (pelargonie, jednoroczne, rozsady warzyw, etc. ) - bida straszna nastała w mojej okolicy bliskiej.
Będę pelargonie kupować wysyłkowo, ale gdzie?

Macie sprawdzony trop (PW proszę)? Dz.

Ewuś, zaraz prześlę namiary.
anabuko1 11:27, 19 sty 2016

margaretka3 napisał(a)

Aniu, nasionka werbeny możesz dać do lodówki, jeśli wiesz, że były zebrane przed przymrozkami. Jeśli jednak po przymrozkach, nie musisz ich dawać do lodówki. Ja nie dawałam. I nie miałam problemów z kiełkowaniem, tylko z nadmiarem werbeny
Wyparzam ziemię, gdy podejrzewam, że mogą być w niej larwy ziemiórek. Robię tak z ziemią, do której wysiewam nasiona pomidorów. Do innych wysiewów już raczej nie, bo nie starcza mi na to czasu.
Ale wczoraj wyczytałam, że można na larwy ziemiórek zastosować herbatkę z imbiru mielonego

Przepis: 1 łyżeczka imbiru zalana 1 litrem wrzątku.

Muszę to przetestować

Dzieki za szczegółowe informacje.
Wroce pracz do werbena pójdzie do lodówki., bo nie wiem kiedy została zebrana.A długu maja bz w tej lodowce
margaretka3 11:52, 19 sty 2016

Agania napisał(a)
Małgosiu, masz foty Twoich różyczkowych pelargoni, tylko takich już obsadzonych

Aganiu, niestety nie mam, wstawiam, co znalazłam. Pomieszane z innymi kwatami. Piewsze zdjęcie sprzed dwóch lat.

Gwieździstą mam w szerszym ujęciu.
Pszczelarnia 12:59, 19 sty 2016

Margaretko, tak to ja mogę spedzać zimę w Twoim ogrodzie.

Szemranie nasion słyszę i pękające pąki kwiatów widzę. Oraz pelargonie - b. dziękuję.