Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

sylwia_slomc... 13:23, 13 cze 2016

Nie wiem jaka duża ta konstrukcja czeka i jak zamierzasz prowadzić tą winorośl, nisko czy wysoko.....ja bym zrobiła w formie trejaż nad tym paskiem trawnika miedzy rabatami jako takie przejście , ale nie wiem ile cienia wtedy da, która to strona jest i jak słońce operuje w dzień. Byłoby przejście z ogrodu do ogrodu
margaretka3 13:25, 13 cze 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Można je pomieszać? Moje graby przez zimę nie miały liści to może by zgrało?

Niektórzy sadzą żywopłot mieszany, grabowo-bukowy, ale szczerze mówiąc, nie wiem, jak to w szczegółach wygląda. Buk ma większe listki od graba.
sylwia_slomc... 13:25, 13 cze 2016

margaretka3 napisał(a)

O tak, trzeba mieć nadzieję. Potem cieszysz się, że rośnie, co dzień obserwujesz pięknie rosnące roślinki. I przychodzi niedzielny poranek, kiedy chcąc zobaczyć rozwijające się różyczki, widzisz... wystające kikuty.
Te cudne, słodziutkie sarenki o niewinnych oczach beszczelnie zeżarły moją Spirit of Freedom! Pod sam dom przyszły paskudy jedne! Na otarcie łez zostawiły dwa pączki. I przepiękne dzwonki od Sylwi.

A trafiły Ci się te z podwójnym kielichem Masz tylko ten kolor czy jeszcze inne bo u mnie jeszcze białe i pudrowy róż, to w razie czego nasiona będą
A u Ciebie sarny , a u mnie się okazało , że pąk na róży co ciekawa byłam co za ona to nie gradem ubity tylko gąsienica wpierniczała od środka i już po pąku
sylwia_slomc... 13:27, 13 cze 2016

margaretka3 napisał(a)

Niektórzy sadzą żywopłot mieszany, grabowo-bukowy, ale szczerze mówiąc, nie wiem, jak to w szczegółach wygląda. Buk ma większe listki od graba.

Przedyskutuję na forum rodziny
margaretka3 13:28, 13 cze 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Nie wiem jaka duża ta konstrukcja czeka i jak zamierzasz prowadzić tą winorośl, nisko czy wysoko.....ja bym zrobiła w formie trejaż nad tym paskiem trawnika miedzy rabatami jako takie przejście , ale nie wiem ile cienia wtedy da, która to strona jest i jak słońce operuje w dzień. Byłoby przejście z ogrodu do ogrodu

Nad ścieżkami między rabatami będą róże pnące, część jest już posadzonych na rabatach przy ścieżkach. Słońca jest dużo wszędzie
Konstrukcja nie wiem, jak duża, jak ją tato przywiezie, będę wiedzieć
tulucy 15:39, 13 cze 2016

Od soboty też mam Edenkę prawdziwną ta, co miałam, okazała się być czymś innym, do zidentyfikowania jeszcze.
W ogóle pięknie u Ciebie
Lepnica za mną chodzi od dawna, a teraz jeszcze bardziej będzie, i ostrogowiec i czyściec. A nie widziałam w moich bliższych szkółkach, mus podjechać do dalszej.
Gruszka_na_w... 21:38, 13 cze 2016

margaretka3 napisał(a)

U mnie jest grabowo- bukowy
fragment mieszany, z samego lewego brzegu zdjęcia listek grabu, obok buk

fragment, gdzie więcej jest grabów

Buk ma listki porównywalnej wielkości, ale bez tych wyraźnych gęstych unerwień. W masie oba gatunki się zlewają i nie widać różnic gatunkowych.

Lubię sposób Twojego myślenia o ogrodzie

Winogronami przesłoniłabym nieciekawy widok (co tam jest za płotem?) albo wykorzystałabym jako cieniującą zasłonę jakiegoś kącika wypoczynkowego.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
laurowisnia 09:29, 14 cze 2016

margaretka3 napisał(a)

Nowa część na bylinówce. Tak właśnie wyglądała trzy lata temu cała bylinówka. Cała w maleńkich sadzonkach.

To mi się podoba, bardzo pobudza wyobraźnię...
Ja to upycham moje sadzonki gdzie się da i potem latam z konewką, a czasem zapomnę o jakiejś.
sylwia_slomc... 09:55, 14 cze 2016

Całkiem nieźle wygląda ten żywopłot mieszany
margaretka3 09:58, 14 cze 2016

tulucy napisał(a)
Od soboty też mam Edenkę prawdziwną ta, co miałam, okazała się być czymś innym, do zidentyfikowania jeszcze.
W ogóle pięknie u Ciebie
Lepnica za mną chodzi od dawna, a teraz jeszcze bardziej będzie, i ostrogowiec i czyściec. A nie widziałam w moich bliższych szkółkach, mus podjechać do dalszej.

U mnie w szkółkach też takich nie ma, o dziwo, czyśćca wiele osób chce kupić i ma z tym problem. Jeszcze się nie zorientowali, że i na czyśćca moda wróciła