Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Gruszka_na_w... 19:13, 14 cze 2016

Gosiu, specjalnie dla Ciebie zrobiłam zbliżenia żywopłotu

1. buk 2. grab

i zmieszane

Pomidorki piękne, kolory na bylinowej zachwycają.
Pozdrowienia
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Pluszakowa 00:26, 15 cze 2016

Fajnie tak wrócić i przypomnieć sobie jak ogród wyglądał wcześniej, jak bardzo się zmienił. Zestawienia serwujesz wyborne
tulucy 09:51, 15 cze 2016

Gosiu ściółkujesz pokosem trawy pomidorki? Czy czymś innym?
Twoja nn podobna do mojego Chopina.
margaretka3 10:17, 15 cze 2016

07_Rene napisał(a)
Miałam kiedyś, ale nie widziałam różnicy... Z sarnami to nie ma reguły, raz przychodzą i jedzą wszystko, raz nie.... Nie wiedzieć czemu... Ale nie boją się ani ludzi, ani psów... Czasami nawet nie uciekają przed nami, bo jak widzę że są to idę je wypłoszyć
Myślę, że bardziej odstraszyło by je małe radio (nawet takie na baterie) zostawione na noc. Sąsiad od szklarni w sezonie puszcza muzę pod foliami non stop....

Reniu, ja też płoszę sarny, wieczorem prawie codziennie są pod lasem.
A odkąd mi zjadły pąki, to jeszcze przed północą robię obchód
Wczoraj sąsiedzi wykosili jedną z łąk, może teraz nie będą tak odważne, bo nie mają się gdzie chować. No chyba zacznę okrywać róże na noc

Wczoraj nareszcie odbrobinę popadało.
Więc pobiegłam skończyć plewić bylinówkę. Naprawdę chiałam tylko wyplewić...
Ale teraz jest lepiej Nie ma pustych dziur na końcu rabaty
Piwonie ciągle kwitną.

margaretka3 10:46, 15 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Gosia, mnie się winogron tam w bylinowej podoba. Nasłoneczniony, przewiewny (mączniak na winorośli się autuje). A taka różnorodność tylko sprzyja plonom. Zauważam, że w sposób nieoczywisty posadzone rośliny jadalne dają sobie radę bardziej niż te w rządkach, poletkach. Tak mam z pomidorami od lat (w kwiatach) - oczywiście nie wszystkie pomidory posadziłam w kwiatach. Z sałatą, koprem. Teraz nowe flance truskawek posadziłam między ziołami.
Piękne Twoje rabaty - napiszę jak Laurowiśnia, odczuwając to samo - pobudzają mi wszystkie moje (ogrodowe) zmysły.

Pszczółko, nie wyjaśniłam, a na zdjęciu nie widać. Między winogronem a bylinówką jest posadzony buk, to on zamyka bylinówkę. A od strony siatki jest grab. Z dwóch stron miałby więc świany. Chyba nie będzie mu tam przewiewnie. Dobrze, że o tym piszesz, bo nie wiedziałam, że tego potrzebuje.
I tak sobie myślę, że tam jest akurat miejsce, gdzie drzewa wreszcie mogę posadzić, a chciałabym tam je bardzo, żeby zasłonić oś widokową sąsiadom z baloknu w kierunku mojego domu. Winogron nie da mi takiej zasłony, bo on co najwyżej będzie miał podporę do 2 metrów wysoką, nie wyższą. Na dumanie, co zrobić z winogronem, mam czas do jesieni.

Kocimiętka kubańska zakwitła. I lepnica do znudzenia
margaretka3 10:48, 15 cze 2016

renatamama3 napisał(a)
Gosiu ,widzę bujne rabaty bylinowe ,po trawki wpadaj do nas ( do mnie i laurowiśnia ) do Hajdrowskich ,spory wybór ostatnio mieli .
Kiedy byś miała ochotę ,się spotkać w Krzywaczce ,bo może z Agatką byśmy przyjechały .

Szkoda, że tak mi tam nie po drodze. Mam nadzieję, że się nam zgrają terminy
margaretka3 10:49, 15 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)
A po jarzmianki to do mnie. Pamiętam o nich dla Ciebie.

margaretka3 10:51, 15 cze 2016

eee_taam napisał(a)
pomidory ściółkujesz skoszona trawa? to sie sprawdza?

a pryskasz swoje pomidory OW? ...ja zrobiłam w tym roku pierwszy raz ciekawe czy poskutkuje?

Skoszoną trawą. Ja to sobie chwalę. Lepiej wilgoć trzyma, na dziś podlewam co dwa dni. Nie pryskam pomidorów, w korzonki dostały świeżą pokrzywę, podlewałam gnojówką z pokrzyw. Na razie tyle zabiegów. Oby to wystarczyło. W tamtym roku wystarczyło. Nie było ZZ.
margaretka3 11:07, 15 cze 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Gosiu, specjalnie dla Ciebie zrobiłam zbliżenia żywopłotu
Pomidorki piękne, kolory na bylinowej zachwycają.
Pozdrowienia

Dzięki, Haniu. To Sylwia się nad pomieszaniem zastanawiała, przekonałaś ją

Pozostałe widoki z miejsca, jakie mam przy stole. Przez okno środkowe i po prawej stronie, w stronę rabaty z brzozami.
Juzia 11:20, 15 cze 2016

Nocne wędrówki po opuchlaki to się zgodzę....ale żeby sarny ganiać?

Do mnie tylko młody lis przychodzi. I też go muszę ganiać, bo on jakiś taki średnio bojący. Strach trochę.