Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 10:54, 07 lis 2016

violka171 napisał(a)
Witam serdecznie trafiłam z watków do Ciebie ,gdzieś wyczytałam że masz Albicje drzewko ,możesz doradzić mi jak się z nią obchodzić,ma rok i parę dni temu dałam ja do ogrodu
pozdrawiam serdecznie

Cześć, Wiolu
Mam dwa drzewka, jedno już chyba ze trzy zimy spędziło w gruncie, drugie dwie. Nie okrywam niczym. Albo sobie poradzi, albo wyleci.
Wyhodowałam od nasionka, pierwsze zimy spędziła w domu, ale nie umiałam się z nia dogadać. Ciągle jej usuchały liście, po czym wypuszczała nowe, które za jakiś czas znowu opadały. Więc się zdenerwowałam na nią. Niech sobie radzi sama. Więc chyba, jak o nią dbać, to nie doradziłam. Bo moje traktowanie jej to raczej instrukcja, jak o nią nie dbać
margaretka3 10:59, 07 lis 2016

abiko napisał(a)
Co wy mi tu ta Agą straszycie, ja taka dobra kobieta jestem wpakuje do bagażnika
Gosia odłóż mi z kilka tych czosnkow jak ci zostało, bo tego koloru chyba nie mam. Coo?

Nie ma sprawy, odłoże. Nawet nie zaczęłam wsadzać. Cała skrzynka czeka.
To czosnek główkowaty. Przywieść w czwartek?
margaretka3 11:07, 07 lis 2016

anna_t napisał(a)
a tu to czasem nie miało być fotek poglądowych dla spóźnionych gap?

Na zdjęcia poglądowe nie mam czasu. Pilnie muszę pokończyć, to co rozgrzebane. Cała zima na planowanie frontu będzie.
Chyba że pytasz o te, które obiecałam?
Piętnastoletnia parocja w szkółce. Nie było słońca wtedy niestety.

No i w sobotę przywiozłam kolejne nowe drzewka Cztery. Trzy w jednym gatunku.
margaretka3 11:21, 07 lis 2016

Constans napisał(a)
Lanckorona-utęsknione miasto mojej śp. Babciuni Mam nadzieję, że kiedyś zawiozę tam moją Mamę Do dziś często śpiewam pod nosem słowa piosenki, którą bardzo często Babcia śpiewała: "W Lanckoronie w pięknym mieście, kochałem ja śliczne dziewczę, piękna na buzi jak pączek róży, oczęta miała niebieskie..." Pozdrawiam

Widzisz, niektórzy marzą o przyjeździe do Lanckorony, a ja mam tak blisko i tak rzadko tam jestem. A pięknie tam jest
Ostatnio takie ładne widoczki nam Lanckorona zafundowała.
margaretka3 11:23, 07 lis 2016

AgataP napisał(a)

Małgosia, a u mnie jeszcze niebieski choć już pokazuje swoje drugie, jesienne oblicze...

Twój rekordowo długo kwitnie, ale mój ma jeszcze resztki niebieskości. Ciekawe, czy to zależy od odmiany, czy był po prostu później rozsadzany w szkółce.
margaretka3 11:24, 07 lis 2016

AgataP napisał(a)
A co robicie ze stipą? zostawiacie taka jak jest czy obcinanie na krótko.. kurna nie wiem co z nią robić..

Ja ją zostawiałam na zimę, wiosną dopiero ścinałam. Chciałam w ten sposób zwiększyć jej szanse na przeżycie zimy.
margaretka3 11:26, 07 lis 2016

ivo napisał(a)

Gosia jaką ty masz piękną kwitnącą jesień ! A to coś na zdjęciach aż sobie wyguglałam Ładne to to

Iwonka, ładne to. Do hortensji i traw u Ciebie by pasował On wysoki rośnie, tak do 1,5 m. trzeba liczyć.
AgataP 11:43, 07 lis 2016

margaretka3 napisał(a)

Ja ją zostawiałam na zimę, wiosną dopiero ścinałam. Chciałam w ten sposób zwiększyć jej szanse na przeżycie zimy.

Oj to jak to mądrzejszego lepiej posłuchać też tak zrobię...
Lanckorona kusi mnie nie tylko Twoim ogrodem ale i ceramiką - czytałam o pracowni dwójki artystów piękne rzeczy robią.... aha no i ten Twój widok
margaretka3 12:06, 07 lis 2016

Oj tam, zaraz mądrzejszego
No i jeszcze jeden argument: ta szkółka z drzewkami jest po drodze do Lanckorony
Pszczelarnia 12:17, 07 lis 2016

margaretka3 napisał(a)

Na zdjęcia poglądowe nie mam czasu. Pilnie muszę pokończyć, to co rozgrzebane. Cała zima na planowanie frontu będzie.
Chyba że pytasz o te, które obiecałam?
Piętnastoletnia parocja w szkółce. Nie było słońca wtedy niestety.

No i w sobotę przywiozłam kolejne nowe drzewka Cztery. Trzy w jednym gatunku.

.

Kolejne, czyli jakie? Parocję?

Lanckorona piękna, bez dwóch zdań.