Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Iwk4 23:07, 19 kwi 2018

Gosiu, pytałaś się u mnie o obrzeża, strasznie Cię przepraszam, ze dopiero odpisuję. Tutaj masz z fotkami, może się przyda... Rok temu kładliśmy te obrzeża, nawet samochód po nich wjeżdża, jest wszystko ok. Muszą być tylko równo z ziemią...
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=895#post_1
bacowa 06:30, 20 kwi 2018

Gosiu , a ciemierniki to choć troszkę zakwitły ?
margaretka3 09:01, 20 kwi 2018

Nareszcie dorwałam aparat Fotografować wprawdzie nie ma co, ale dokumentację jaką taką zrobiłam.

Ewuś, zakwitły, obłędnie zakwitły!
Szkoda, że tak szybko na tym upale zzieleniały, ale i tak taki ich widok w duecie z szafirkami na 10 metrach jest cudny.

kasja83 09:10, 20 kwi 2018

margaretka3 napisał(a)
Nareszcie dorwałam aparat Fotografować wprawdzie nie ma co, ale dokumentację jaką taką zrobiłam.

Ewuś, zakwitły, obłędnie zakwitły!
Szkoda, że tak szybko na tym upale zzieleniały, ale i tak taki ich widok w duecie z szafirkami na 10 metrach jest cudny.

Ładne połączenie kolorystyczne-fajnie podkreślają kolor niebieski.
margaretka3 09:13, 20 kwi 2018

Iwk4 napisał(a)
Gosiu, pytałaś się u mnie o obrzeża, strasznie Cię przepraszam, ze dopiero odpisuję. Tutaj masz z fotkami, może się przyda... Rok temu kładliśmy te obrzeża, nawet samochód po nich wjeżdża, jest wszystko ok. Muszą być tylko równo z ziemią...
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=895#post_1

Iwonko, bardzo Ci dziękuję za tak szczegółową instrukcję. I cieszę się, że wreszcie znalazłam kogoś, kto ma tak ułożone obrzeża. Jest zatem nadzieja, że się ich dorobię.

margaretka3 09:23, 20 kwi 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Gosia pokaż co działasz, jak rabaty teraz wyglądają W sprawie malin to jedyne miejsce gdzie ściółkuję raz w roku skoszoną trawą, chwasty tłumi nim maliny rusza , a potem już taki cień robią, że chwasty same tłumią. Moim zdaniem to wystarcza, żeby mieć dobre plony i nie przedzierać się w chwastach do owoców

Sylwia, odchwaściłam prawie wszystkie rabaty, w warzywniku też działam.
Powoli idzie do przodu, ale efekty ciągle mizerne.
Maliny wczoraj skończyłam oczyszczać. Na zdjęciu jeszcze przed skończeniem.
Nie mam na tyle trawy, żeby wyściółkować wszystko, co potrzebuję. Chyba wysypię maliny korą, bo nie wyrabiam.
A w sadzie rosną kopce po odchwaszczaniu...

margaretka3 09:34, 20 kwi 2018

Monia81 napisał(a)
Gosiu napiszę jeszcze u Ciebie o tych malinkach
Ja mam maliny tak posadzone, że pomiędzy rzędami mam 1,20 zostawione odstępu i teraz eMuś mi glebogryzałką przejeżdża a to co zostanie do plewienia w malinkach, to bardzo szybko mi idzie... nie mam niczym je podsypane, jesienią daję im tylko kompostownika i to wsio... pozdrawiam

Ani glebogryzarki, ani emusia w malinkach u mnie nie uświadczy. Chociaż... tego drugiego to na bank znajdę tam, jak już będą malinki

Grab już zieleniutki; a leniuch buk nadal rudy.

margaretka3 09:38, 20 kwi 2018

tulucy napisał(a)
Gosia ta rudbekia od Ciebie to ona wieloletnia? Jakoś byłam przekonana, że roczna, a ona przezimowała

Już napisałam u Ciebie, że się do rudbeki nie przyznaję

Jak pashmina będzie tak przeć do przodu, to chyba w maju zakwitnie
Generalnie róże przeżyły wszystkie, tylko Myriam padła, ale nie z mrozu, tylko z winy podkładki.

margaretka3 09:47, 20 kwi 2018

kasja83 napisał(a)

Jakie tu prawa natury się serwuje....szok

He he, niezłego klina mi Gosia wbiła

O stipę to ja się nie martwię, że przezimuje. Po dwóch ostatnich zimach uznaję to za pewnik. Najwyżej kiedyś się zdziwię.

No ale jeśli hortensje ogrodowe pięknie ruszają (nieokrywane, na bardzo wietrznym, nieosłoniętym stanowisku), jeśli koper purpurowy w gruncie przeżył zimę (fakt, okryty włókniną, no ale to koper...), to stipa nie da rady...

sylwia_slomc... 09:54, 20 kwi 2018

A u mnie większość ogrodówek umarzła do samej ziemi