Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 10:01, 20 kwi 2018

Urszulla napisał(a)
Siedzisz w ogrodzie? Choć zobacz w wolnej chwili co wyprawiam w tym roku

A siewy idą do przodu. Jeszcze połowy nasion nie wysiałam. Obawiam się że Werbena hastata da plamę. Za to drżączki mam aż nadto w tym roku a pamiętasz w zeszłym były nici

No właśnie odkąd zrobiła się pogoda, wysiewanie porzuciłam.
Nawet dyniowatych i kapustnych nie wysiałam jeszcze. A już powinnam była to zrobić.
Za to pomidorki, papryka i wszystkie inne siewki mogą być już przed domem.
Tylko jak na zimną Zośkę będę musiała to wszystko wnieść do domu, to chyba zwariuję. Bo gdzie przyjęcie komunijne wtedy zrobię...?
margaretka3 10:15, 20 kwi 2018

Jana napisał(a)
Czekam Gosiu na Twoje fotki i aż się boję Twoich wysiewów , tego ogromu

Nie ma ogromu Sporo mi nie skiełkowało, np. pysznogłówka Bergamo, świecznica czy tytoń leśny No trudno. Czekam za to z wytęsknieniem na kwitnienie ubiegłorocznych bylin, bo miałam wtedy sporo nowości.

Wieczornik damski różowy

Głowaczek olbrzymi

Arcydzięgiel purpurowy

Urzet bawierski

Anda 10:17, 20 kwi 2018

Wielkie wow, u Ciebie roslin przepych Bosko
Pracowita z Ciebie mroweczka Podziwiam
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
margaretka3 10:24, 20 kwi 2018

abiko napisał(a)
Gosia a ogórecznik się wysieje, czy muszę go szukać co roku.. bo chyba jakoś go u mnie nie widać.

Wendy79 napisał(a)

U mnie się sieje na potęgę, ale teraz też go na razie nie widać.

tulucy napisał(a)
On mi bardziej ogórki przypomina zawsze, i zawsze się zastanawiam sklerotycznie, co w tym miejscu robią ogórki i to jeszcze na dokładkę samosiejki

W temacie ogórecznika: właśnie wczoraj znalazłam siewkę na nowej rabacie piwoniowej, zrobionej jesienią, i dumałam, czy to nie aby on.
A rabata piwoniowa jest przedłużeniem hortensjowo-czeremchowej i ma jakieś 10 metrów.
anka_ 10:27, 20 kwi 2018

margaretka3 napisał(a)
Ani glebogryzarki, ani emusia w malinkach u mnie nie uświadczy. Chociaż... tego drugiego to na bank znajdę tam, jak już będą malinki
Ha, ha, ha...mój eMuś ma tak samo... W tamtym roku wybujała niezauważona komosa w borówkach... codziennie chodził na owocki, ale żeby ją wyrwał... no przecież nie...

Cudowne wysiewy. U mnie w tym roku jakaś totalna masakra, praktycznie zero wschodów, nie wiem co się dzieje...
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Monia81 10:32, 20 kwi 2018

Gosiu pięknie u Ciebie wszystko rośnie, a wysiewy super a powiedz mi na piwoniowej co masz jeszcze wsadzone, jak przekwitną piwonie, to co będzie kwitło, bo tak kminię w dwóch miejscach bym chciała pociągnąć piwonie, myślałam, żeby wsadzić w nie lilie, podsadzić je żurawkami lub jakimś carexem, ale jeszcze nie wiem... buziaki
margaretka3 10:36, 20 kwi 2018

AniazZielonegoWzgorza napisał(a)
Gosiu, moje oszlochy siałam w lecie, są teraz podupadłymi roślinkami po zimie, mam nadzieję, że odżyją. Ich matka ma się o wiele lepiej, kwitnie po raz drugi.
Kolory mieczyków dałam Takie jak ci się podobały, plus chyba jeszcze kilka innych. Mam wielką sklerozę, o takie rzeczy trzeba było pytać wcześniej.
W przyszłym tygodniu planuję siać pomidorki

Nic to, sprawdzimy kolorki, jak zakwitną. Pewnie chciałam pomarańczowe
A czy pamiętasz małe cebulki - jak cebulka siedmiolatka? Co to jest? Zostawiłam na zimę w gruncie i już ładnie rosną. A mówiłaś, że to nie cebula. To pamiętam.
Posadzone w ziołowniku po prawej, przed cebulą siedmiolatką o wiele od niej niższe.

Druga rabata ziołowa czeka na moje zmiłowanie i wolny czas. Tak zarośnięte i skopane przez nornice były wszystkie rabaty. Trzeci tydzień doprowadzam je do porządku.
margaretka3 11:10, 20 kwi 2018

kasja83 napisał(a)

Ładne połączenie kolorystyczne-fajnie podkreślają kolor niebieski.

I mnie się podoba. Tylko jak przekwitną, będzie smutno.
margaretka3 11:13, 20 kwi 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
A u mnie większość ogrodówek umarzła do samej ziemi

Miałam okryć, ale pomyślałam, że trudno, najwyżej nie będą kwitły, a wiało przecież mocno przy dużym mrozie. Byłam pewna, że raczej będzie po kwitnieniu.

margaretka3 11:23, 20 kwi 2018

anka_ napisał(a)
Ha, ha, ha...mój eMuś ma tak samo... W tamtym roku wybujała niezauważona komosa w borówkach... codziennie chodził na owocki, ale żeby ją wyrwał... no przecież nie...

Cudowne wysiewy. U mnie w tym roku jakaś totalna masakra, praktycznie zero wschodów, nie wiem co się dzieje...

No właśnie, Aniu. I taka sama przypadłość objawia się w truskawkach, prawda?

Pomidorki to u mnie po prostu muszą skiełkować i rosnąć. Ale jak przestałam pilnować innych wysiewów, to wiele mi nie skiełkowało.