Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 09:59, 13 paź 2015

Milka napisał(a)

Wieli roślin, ale nie wytrzymuja naszej aury

My to sobie umiemy dodać pracy Wiosną wynosić, jesienią wnosić... W ten weekend była akcja wnoszenia. Kiedy ja zmądrzeję??
margaretka3 10:00, 13 paź 2015

ryska napisał(a)

Ja mam pasowanie w przyszłym tygodniu, tylko że na pełnoprawną gimnazjalistkę. O sundevilli odpisałam u mnie. Powodzenia przy wieczornych przenosinach i oby do wiosny

To pasowanie na gimnazjalistę też jest??? Pierwsze słyszę To będzie mnie czekało w przyszłym roku.
margaretka3 10:07, 13 paź 2015

Jana napisał(a)
Gosiu zdążyłaś wszystko pochować przed tym śniegiem?

Zdążyłam Resztki wnosiłam w nocy z niedzieli na poniedziałek, choć zostały jeszcze ze trzy skrzynki na parapetach, ale te odmiany pelargonii, które w nich mam, mam już zabezpieczone, więc mi nie zależało. A z miejscem krucho. Ostatnie zakupy też zdążyłam w sobotę wkopać do ziemi.
Z bolem serca wykopałam karpy dalii, niektóre teraz złapały dopiero rozbieg... ale w sobotę przymrozek zwazył liście...

Martwię się, czy niektóre nasionka jednorocznych dojrzały, szczególnie na aminku mi zależało... Wczoraj popatrzyłam przez okno na rabatkę, na której rósł, zupełnie płaska... Nawet nie szłam oglądać z bliska.
margaretka3 10:26, 13 paź 2015

EwaG napisał(a)
Zauważyłam, że pytałaś u mnie w wątku o odległość sadzenia.
Zgodnie z prawem odległość od gazociągu powinna wynosić dwa metry, ale myslę, że begrodowiska, nie ma drzew nieodkrytych .zpieczniej będzie ok 4 m. Szukaj drzew z korzeniem palowym (np. sosny mają korzeń palowy), albo takich o wąskim pokroju (przeważnie system korzeniowy sięga obrysu korony). Fajne mogą być rajskie jabłonie, wiśnie ozdobne. W dobie Ogrodowiska nie ma drzew nieodkrytych

Ewo, dzięki!
Oj, to jednak te bezpieczne odległości komplikują mi bardzo mój plan Myślałam, że między ogrodzeniem a rurą wcisnę drzewko, a tu chyba się nie da. Będzie mnie sąsiad z balkonu nadal podgladał... Muszę dokładnie posprawdzać odległości w dokumentach. Mam zagwozdkę do przemyśleń i poszukiwań na zimę. Sosna... a ja iglastych nie planowalam w ogrodzie
Jabłonka ozdobna już rośnie, mój syn, wtedy dziesięciolatek, ją sobie kupił, bo chciał mieć własne drzewko
margaretka3 10:29, 13 paź 2015

07_Rene napisał(a)
Macham
Śnieg sie topi i nawadnia Cudownie.

Pasowanie na gimnazjalistę? - u nas czegos takiego chyba nie ma...

Jeszcze będziemy kopać Tyle że już ładnych rabat nie będzie
Nie wiem, czy moje chryzantemy nie połamane, wczoraj nie miałam odwagi nawet oglądać...
O pasowaniu na gimnazjalistę też pierwszy raz się dowiaduję. Ja sprawdzę za rok
Jana 19:02, 13 paź 2015

margaretka3 napisał(a)

Zdążyłam Resztki wnosiłam w nocy z niedzieli na poniedziałek, choć zostały jeszcze ze trzy skrzynki na parapetach, ale te odmiany pelargonii, które w nich mam, mam już zabezpieczone, więc mi nie zależało. A z miejscem krucho. Ostatnie zakupy też zdążyłam w sobotę wkopać do ziemi.
Z bolem serca wykopałam karpy dalii, niektóre teraz złapały dopiero rozbieg... ale w sobotę przymrozek zwazył liście...

Martwię się, czy niektóre nasionka jednorocznych dojrzały, szczególnie na aminku mi zależało... Wczoraj popatrzyłam przez okno na rabatkę, na której rósł, zupełnie płaska... Nawet nie szłam oglądać z bliska.
wczoraj też byłam pesymistycznie nastawiona, tyle śniegu nasypało, że miałam problem dostać się do pracy , nie miałam odwagi zaglądnąć wczoraj do ogrodu bo widziałam, że paprocie i hosty połamane. Dziś większość śniegu znikła, hosty się podniosły (paprotka padła na amen)i nie wygląda to dziś już tak źle, głowa do góry
Gardener27 19:52, 13 paź 2015

Poszłaś obejrzeć chryzantemy ?
ryska 20:01, 13 paź 2015

U nas to jest raczej ślubowanie- ślubowanie wspólne klas pierwszych z podstawówki i z gimnazjum. Mają też wspólnie przygotowane przedstawienie. W tym roku pierwszaki gimnazjalne ( w roli głównej moja Julia jako wróżka)przepytują pierwszaki podstawówkowe czego się już nauczyli w szkole
Bardzo przyjemna integracja
Cieszę się, że zdążyłaś przed atakiem zimy z przenoszeniem roślin do ciepełka.
pozdrowionka
Magda70 20:07, 13 paź 2015

margaretka3 napisał(a)

Słyszałam o ketchupie z cukini, w przyszłm roku spróbuję
Dżem cytrynowy z tego przepisu, ale ja skórek z cytryny nie daję, za dużo w niej chemii (przetestowane na mężu alergiku):
http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/09/cytrynowy-dzem-z-cukini.html

A znasz odmianę Turecki Turban? Też ozdobna i też bardzo samaczna

Madziu, miło mi, że się zaczytałaś. Zapraszam!

Ketchup naprawdę warto...polecam z czystym sumieniem.
Dzem robilam w niedzielę...bo ja jestem w gorącej wodzie kapana i wyobraź sobie, że dokladnie z tego samego przepisu ale skórkę dalam...
Pozdrawiam
07_Rene 15:55, 14 paź 2015

margaretka3 napisał(a)

Ewo, dzięki!
Oj, to jednak te bezpieczne odległości komplikują mi bardzo mój plan Myślałam, że między ogrodzeniem a rurą wcisnę drzewko, a tu chyba się nie da. Będzie mnie sąsiad z balkonu nadal podgladał... Muszę dokładnie posprawdzać odległości w dokumentach. Mam zagwozdkę do przemyśleń i poszukiwań na zimę. Sosna... a ja iglastych nie planowalam w ogrodzie
Jabłonka ozdobna już rośnie, mój syn, wtedy dziesięciolatek, ją sobie kupił, bo chciał mieć własne drzewko

A może zamiast drzewa jakas architektura ogrodowa by się zmieściła?
Nie wiem dokładnie o którym miejscu mówisz, ale tak pomyśliłam...